8/11/12

Πρόποση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Viktor Yanukovych 08/11/2012

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, εσάς, τους συνεργάτες σας και την πολυμελή αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει στην Κύπρο. Η επίσκεψή σας μου δίνει την ευκαιρία να ανταποδώσω την εγκάρδια φιλοξενία σας κατά την επίσημη επίσκεψή μου στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2011.


Η επίσκεψή μου τότε είχε χαρακτηρισθεί ως διττής ιστορικής σημασίας, καθώς κατά τη διάρκειά της τελέσθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Πρεσβείας της Κύπρου στο Κίεβο, ενώ, παράλληλα, αποτέλεσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία. Η παρούσα επίσκεψή σας, κύριε Πρόεδρε, έχει επίσης διττή ιστορική σημασία. Αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Ουκρανίας στην Κύπρο και συμπίπτει με την επέτειο της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψετέ μου να εκφράσω την εκτίμησή μου για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλετε όχι μόνο για την επέκταση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων αλλά και για την εδραίωση ειλικρινούς φιλίας μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Ουκρανίας.


Κατά τις σημερινές μας εποικοδομητικές συνομιλίες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις κύριες πτυχές της άριστης συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ουκρανίας τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο και να οριοθετήσουμε τους μελλοντικούς μας στόχους. Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας γιατί τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς συνεργασίας, ειδικά σε αυτόν της οικονομίας. Είναι ενδεικτικό ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο τρίτων χωρών που επενδύουν στην Ουκρανία και την πρώτη θέση στη λίστα των χωρών προορισμού των ουκρανικών επενδύσεων.


Υπάρχουν, βεβαίως, απεριόριστες προοπτικές, όπως καταδεικνύει η σημαντική ενδυνάμωση των σχέσεών μας τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και συμφωνήσαμε ότι η περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς συμβατικού πλαισίου των σχέσεών μας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, του εμπορίου και του τουρισμού, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας για εμβάθυνση της συνεργασίας μας.


Η σημερινή υπογραφή των οκτώ συμφωνιών σε θέματα φορολογίας, εμπορικής ναυτιλίας, αεροπορικών μεταφορών, υγείας, γεωργίας, επενδύσεων και αθλητισμού, ως συνέχεια των πέντε συμφωνιών σε θέματα οικονομίας, άμυνας και μεταφορών που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψή μου στην Ουκρανία, καταδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική της θετικά εξελισσόμενης σχέσης μεταξύ των κρατών μας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της Σύμβασης για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, η οποία αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης που είχαμε αναλάβει από κοινού με τον Πρόεδρο Yanukovych πέρσι στο Κίεβο.


Είμαι σίγουρος ότι το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργούμε θα αξιοποιηθεί κατάλληλα προς το συμφέρον των χωρών μας. Ήδη, κάποιες από τις πρωτοβουλίες του τελευταίου έτους, όπως το άνοιγμα του Γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στο Κίεβο και του Επίτιμου Προξενείου στην Οδησσό, ως επίσης και η εφαρμογή του καθεστώτος Προ-Θεώρησης από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχουν αποφέρει τα πρώτα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα με την αύξηση της καθόδου Ουκρανών πολιτών στην Κύπρο. Εκτιμούμε ότι με την αναμενόμενη εγκαθίδρυση επιπλέον απευθείας πτήσεων και δρομολογίων, η αύξηση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.


Αύριο θα διεξαχθεί και το Κύπρο-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες, το οποίο από κοινού θα χαιρετίσουμε. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στη σημαντική δυναμική που ταχέως αναπτύσσεται.


Κύριε Πρόεδρε,


Θέλω να ευχαριστήσω και να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη διαχρονική υποστήριξη της Ουκρανίας στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση φίλων χωρών όπως η Ουκρανία ενδυναμώνει τις δικές μας προσπάθειες για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή. Σας διαβεβαιώνω ότι παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στον στόχο της εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης η οποία θα επανενώνει τη χώρα μας. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα που θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Η παραδοσιακή φιλία Κύπρου και Ουκρανίας εκτείνεται και σε όλα τα πολυμερή φόρα. Είναι γνωστό ότι η Κύπρος αποτελεί μια από τις πιο υποστηρικτικές φωνές στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας, ενός ιστορικά σημαντικού εταίρου και γείτονα, στη βάση των κοινών μας αρχών και αξιών.


Η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη και θα συνεχίσει να εργάζεται με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή - θεσμοί στους οποίους εμπίπτει, μετά από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το θεματολόγιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας - προς αμοιβαίο όφελος και των δυο πλευρών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίτευξη αυτού του στόχου, υλοποιώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις. Είναι καθοριστικής σημασίας να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι η Ουκρανία προωθεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και σέβεται και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.


Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που στα πλαίσια της τρέχουσας Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε κατορθωτή η υπογραφή της Αναθεωρημένης Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χορήγησης Θεωρήσεων με την Ουκρανία τον περασμένο Ιούλιο. Επιπλέον, σας διαβεβαιώνω πως η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τους στόχους που έχετε θέσει για την επικείμενη Προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για το 2013. Η Κύπρος είχε από την αρχή εκφράσει τη στήριξή της σε αυτή την προσπάθεια, και είμαστε βέβαιοι πως αυτή θα στεφθεί με επιτυχία.


Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,


Οι σχέσεις Κύπρου – Ουκρανίας αντανακλώνται επίσης στο επίπεδο της κοινωνίας, με θεμέλιο τους διαχρονικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο χωρών. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ουκρανική κοινότητα η οποία ζει και δραστηριοποιείται στην Κύπρο αποτελεί ένα ενεργό και δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο χωρών και ως εργαλείο ανάπτυξης της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών.


Με αυτές τις σκέψεις εγείρω πρόποση στην υγεία του Πρόεδρου Yanukovych, στην πρόοδο και ευημερία του λαού της Ουκρανίας και στη φιλία μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας.