8/11/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας 08/11/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συμμετείχε σήμερα, στη Λευκωσία, σε τριμερή συνάντηση με τον ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων πόρων του Ισραήλ κ. Uzi Landau και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική και σημαντική, σημειώνοντας ότι αντικείμενό της ήταν οι συνέργειες και συνεργασίες που μπορούν να έχουν οι τρεις χώρες στα θέματα ενέργειας. Όπως ανέφερε, στο τραπέζι τέθηκαν κατά συγκεκριμένο τρόπο δύο έργα υποδομής. Το πρώτο, εξήγησε, για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη μια συνεργασία των τριών εταιρειών ηλεκτρισμού – της ΑΗΚ, της Εταιρείας Ηλεκτρισμού του Ισραήλ και της ΔΕΗ Quantum – αφορά την Ευρωασιατική Σύνδεση με ηλεκτρικό καλώδιο και, το δεύτερο, τη δημιουργία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενός διαδρόμου ενίσχυσης της Ευρώπης με φυσικό αέριο, του Διαδρόμου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, τόνισε: «Έχουμε αποφασίσει να συστήσουμε Ομάδες Εργασίας οι οποίες θα επεξεργαστούν με λεπτομέρεια αυτά τα έργα. Αυτές οι Ομάδες θα συνέλθουν τους επόμενους μήνες, και στην Ομάδα που αφορά το ηλεκτρικό καλώδιο θα καλέσουμε, βεβαίως, να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τριών εταιρειών ηλεκτρισμού. Η προσπάθειά μας είναι μέσα από αυτές τις μελέτες να ολοκληρώσουμε όλο τον σχεδιασμό, στη λεπτομέρεια, και έτσι να προωθήσουμε κατά συγκεκριμένο τρόπο τη συνεργασία των τριών χωρών στα θέματα ενέργειας».

Ευχαριστώντας, τέλος, τους δύο Υπουργούς για τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, μπορεί να είναι παραγωγική και επωφελής και να συμβάλουμε και οι τρεις χώρες ώστε να υπάρξει, πρώτα και κύρια, ειρήνη και ευημερία για τους λαούς ολόκληρης της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της ιδιαίτερα φιλικής και παραγωγικής συνάντησης. Αναφερόμενος στην απόφαση για δημιουργία των δύο Ομάδων Εργασίας, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή αφορά ουσιαστικά στην προώθηση των συμφερόντων και των οικονομιών των τριών χωρών, καθώς και ευρύτερα στη σταθερότητα στην περιοχή. Παράλληλα, επισήμανε ότι αποφασίστηκε όπως στις επόμενες τριμερείς συναντήσεις συζητηθεί το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας των τριών χωρών και σε άλλους τομείς, με στόχο την προώθηση των κοινών τους συμφερόντων.

Σε δηλώσεις προέβη, τέλος, και ο Έλληνας Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά και από τις αποφάσεις που λήφθηκαν για δημιουργία των δύο Ομάδων Εργασίας, Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ θα προχωρήσουν και σε μια πολύ μεγαλύτερη συνεργασία, στρατηγικής σημασίας και για τις τρεις χώρες. «Εμείς από την πλευρά μας, θα ενισχύσουμε πλήρως αυτή την προσπάθεια – και η παρουσία μου σήμερα εδώ το δείχνει αυτό – και θα συμμετάσχουμε σε όλες τις κινήσεις που θα γίνουν και προς την ΕΕ, ώστε αυτός ο Διάδρομος της Νοτιανατολικής Μεσογείου να κριθεί ως ένας από τους απαραίτητους διαδρόμους διασύνδεσης της Ευρώπης», κατέληξε.