Σας
ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση.
Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι το Τμήμα σας προάγει τη
διεπιστημονικότητα. Μέσα από αυτό το πρίσμα μελετά το γνωστικό
αντικείμενο της επικοινωνίας και τις νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας,
σε συνεργασία με την πολιτική επιστήμη, την κοινωνιολογία, την ιστορία
και την ψυχολογία, δίνοντας έμφαση στις εφαρμογές τους, τη
δημοσιογραφία, τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, τη θεωρία και την
πρακτική των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Προσφέρει έτσι, μέσα από τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του, τη δυνατότητα στους φοιτητές του να καλλιεργούν τις αναλυτικές ικανότητές τους και τους εφοδιάζει με τις απαραίτητες γνώσεις για να ασκήσουν με απόλυτη επάρκεια το επάγγελμα της επικοινωνίας. Από την πορεία και εξέλιξη των αποφοίτων σας, άλλωστε, αντλείτε κύρος και ισχυρή παρουσία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
Στη σημερινή σας εκδήλωση παρουσιάζετε το προϊόν ενός πλούσιου και ποιοτικά αξιόλογου ερευνητικού έργου του Τμήματος, που είναι και αποτέλεσμα της συνεργασίας σας με άλλα επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Το έργο αυτό είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα συμβούλου ψήφου και συγκεκριμένα η πλατφόρμα «choose4cyprus». Αποτελεί μια διαδικτυακή εφαρμογή, ένα χρήσιμο εργαλείο, που βοηθάει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν το κόμμα που είναι κοντά στις προτιμήσεις τους. Η εφαρμογή αυτή αποτελεί ένα νέο φαινόμενο των προεκλογικών εκστρατειών.
Ένας επιστημονικός και δημόσιος διάλογος εξελίσσεται αναφορικά με την αξία και τις επιπτώσεις των εφαρμογών αυτών, με απόψεις συχνά διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους. Ορισμένοι θεωρούν ότι οι εφαρμογές αυτές είναι μεγάλης σημασίας, αφού επικεντρώνουν την προσοχή των ψηφοφόρων στα προγράμματα των κομμάτων και σε ζητήματα πολιτικής, απαιτώντας από τα κόμματα να συζητούν την ουσία αντί να προωθούν προσωπικότητες, εικόνες και γεγονότα. Άλλη ακραία άποψη θεωρεί τις εφαρμογές αυτές ακόμα και απάτη, που δεν μπορεί να προσφέρει σωστές και αντικειμενικές συμβουλές στους ψηφοφόρους. Η επιστήμη, αλλά και η πράξη, είναι εδώ για να μας αποδείξουν του λόγου το αληθές.
Διαπιστώνεται, πάντως, ότι οι εφαρμογές αυτές έχουν ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στον νεότερο ηλικιακά πληθυσμό, που ούτως ή άλλως είναι εκείνος που κατά τεκμήριο χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, κατ’ εξοχήν μάλιστα στις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών. Ο αριθμός των χρηστών τέτοιων εφαρμογών είναι πολύ μεγάλος, κυρίως σε αστικές περιοχές, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που ενδιαφέρονται κατά κανόνα για την πολιτική και ενίοτε συμβάλλουν στην πολιτική κοινωνικοποίηση των νέων ψηφοφόρων.
Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, ωστόσο με ενδιαφέρει άμεσα ως πολίτη και ως πολιτικό. Μου γεννιούνται προφανώς πολλά ερωτήματα για τη χρησιμότητα και τις επιπτώσεις τέτοιων εφαρμογών, όπως για παράδειγμα, αν είναι σωστά τα ερωτήματα που τίθενται, ποιο είναι το προφίλ του χρήστη ή πόσο επηρεάζουν οι εφαρμογές αυτές τις τελικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Είναι τόσες οι αποχρώσεις των θέσεων των κομμάτων στα ζητήματα πολιτικής και τέτοια η δυναμική στην αλλαγή των θέσεων αυτών που δεν είναι καθόλου εύκολο να θέτει κανείς ερωτήματα στον ψηφοφόρο με απόλυτη καθαρότητα. Ανεξάρτητα αν τα ερωτήματα που τίθενται στον ψηφοφόρο είναι γενικά ή όχι, μπορεί το χάσμα μεταξύ του πραγματικού κόσμου και του αποτελέσματος να είναι πολύ μεγάλο.
Βεβαίως, το εργαλείο αυτό μπορεί να βοηθήσει τον ψηφοφόρο ακόμα και να αναθεωρήσει τις πεποιθήσεις του ή να αλλάξει την πολιτική συμπεριφορά του. Η έρευνα αποδεικνύει ότι η γνώση των ψηφοφόρων είναι περιορισμένη και ότι οι πολιτικές προτιμήσεις μπορούν να επηρεαστούν από νέες πληροφορίες.
Δύο παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών που γνωρίζω και διέτρεξα στο Διαδίκτυο είναι, πρώτον, το «EU Profiler» που αναπτύχθηκε από το Παρατηρητήριο Δημοκρατίας της ΕΕ και το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2009, με θετικά αποτελέσματα.
Το δεύτερο αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα συμβούλου ψήφου «choose4greece» πρόδρομο, υποθέτω, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «choose4cyprus», που δημιουργήθηκε από το Τμήμα σας, και μας παρουσιάζετε σήμερα. Η πλατφόρμα αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα, εφόσον οι Έλληνες πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον βαθμό εγγύτητας των πολιτικών τους θέσεων με τις θέσεις των κομμάτων. Πληροφορούμαι ότι 100.000 χρήστες χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Έχω την αίσθηση ότι το ΤΕΠΑΚ, ιδιαίτερα τo Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, σε συνεργασία με άλλα Τμήματα ή/και Πανεπιστήμια, μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο και σε άλλα θέματα που μας ενδιαφέρουν, όπως π.χ. τα πληροφοριακά συστήματα δημόσιας διοίκησης, ο σχεδιασμός και η διαχείριση συστημάτων ηλεκτρονικής συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, η πρόβλεψη κοινωνικής αποδοχής προτεινόμενων πολιτικών δράσεων με τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικής συμμετοχής των πολιτών και, τέλος, η διαχείριση της δυσπιστίας με ηλεκτρονικές εφαρμογές διαφάνειας διαδικασιών.
Η κρίση που σαρώνει την αγορά εργασίας στην Ευρώπη αλλά και στον τόπο μας θέτει τον καθένα από μας μπροστά στις ευθύνες του. Αν και τα πανεπιστήμια δεν ευθύνονται για τη μείωση ή την αύξηση των θέσεων εργασίας ή άλλες συνέπειες της κρίσης, εκτιμώ ότι έχετε και εσείς έναν σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία προτάσεων και στην υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να σας έχουμε αρωγούς στην προσπάθειά μας. Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αλλά και εγώ προσωπικά, θα υποστηρίξουμε με θέρμη τις προσπάθειές σας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.