6/11/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην 8η διεθνή διάσκεψη της Διεθνούς Ακαδημίας Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου με θέμα «Τρομοκρατία και ο ρόλος των Ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», στη Λεμεσό 06/11/2012

Αγαπητοί σύνεδροι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που και φέτος βρίσκεστε στη φιλόξενη χώρα μας για την πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης με θέμα «Τρομοκρατία και ο ρόλος των Ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Η φετινή είναι η όγδοη στη σειρά.

Καλωσορίζω στην Κύπρο τη Διεθνή Ακαδημία Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου που έχει καταστήσει τη Διεθνή Διάσκεψη ετήσιο θεσμό στη χώρα μας. Μαζί καλωσορίζω τους διακεκριμένους δημοσιογράφους από διάφορες χώρες, τα υψηλόβαθμα στελέχη που υπηρετούν σε τομείς ασφάλειας, καθώς και τους εμπειρογνώμονες από διάφορους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Το θέμα της διάσκεψης είναι πολύ σημαντικό και εξαιρετικά επίκαιρο. Παραπέμπει σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή. Παραπέμπει στην ανάγκη αντιμετώπισης ενός φαινομένου που, παρά το γεγονός ότι απασχολεί όλους, δεν έχει γίνει κατορθωτό να καθοριστεί τι επακριβώς είναι. Ίσως ο πιο αποδεκτός ορισμός της τρομοκρατίας να είναι αυτός που έδωσε η Νομική Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζει ότι τρομοκρατία είναι «εγκληματικές πράξεις που αποσκοπούν στη δημιουργία κατάστασης τρόμου στο ευρύ κοινό ή σε μια ομάδα ή σε μέλη μιας ομάδας για πολιτικούς λόγους. Οι πράξεις αυτές καταδικάζονται ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πολιτικές, φιλοσοφικές, ιδεολογικές, φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλες αιτίες που μπορούν να προβληθούν για να τις δικαιολογήσουν».


Η καταδικαστική αυτή περιγραφή της τρομοκρατικής δραστηριότητας δεν αρκεί για να την εξαλείψει ή έστω να την περιορίσει. Ο περιορισμός και προοπτικά η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας επιβάλλει την ύπαρξη μιας συνολικής και συλλογικής πολιτικής η οποία να στηρίζεται σε αρχές και όχι σε επιλεκτικές προσεγγίσεις.


Η σύγχρονη εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι μονομερείς ενέργειες, και προπάντων αυτές που δεν στηρίζονται σε αρχές και είναι επιλεκτικές, καθόλου δεν βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αντίθετα, επιτείνουν το πρόβλημα και το περιπλέκουν. Πολιτικές που χρησιμοποιήθηκαν και στηρίχθηκαν μόνο στην καταστολή τελικά προκάλεσαν ένα μεγάλο κύκλο βίας και τρόμου που απειλεί να παρασύρει την ανθρωπότητα σε μια διαρκή κατάσταση πολέμου, ανασφάλειας και συγκρούσεων.


Η ανθρωπότητα επιβάλλεται να στραφεί στην αντιμετώπιση των αιτίων της τρομοκρατίας , και ειδικά στα κοινωνικά αίτια. Επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που παράγουν και αναπαράγουν τις αντιθέσεις και τις συγκρουσιακές καταστάσεις. Επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί η φτώχεια, η ανέχεια και η εκμετάλλευση που προκαλούν κοινωνικές και πολιτισμικές ρήξεις και οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν το μίσος, την έχθρα, την ανωμαλία.


Επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν και να τερματιστούν οι επιθετικές και επεκτατικές πολιτικές που στηριζόμενες στην υπεροχή της ισχύος προκαλούν αδικία και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες λαών και κρατών.


Φίλες και φίλοι,


Ο ρόλος των ΜΜΕ –και ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών- είναι σημαντικός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Πρώτα απ’ όλα, τα ΜΜΕ διαμορφώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με το τι είναι τρομοκρατία και πώς αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι με τη δύναμη που διαθέτουν, τα ΜΜΕ αποτελούν, εκτός από πηγή πληροφόρησης για το τι διαδραματίζεται και πηγή κατασκευής της πραγματικότητας. Τα ΜΜΕ μπορούν από τη μια να αποκαλύψουν την ουσία της όποιας πραγματικότητας , μπορούν, όμως, και να κατασκευάσουν πραγματικότητα και να καθορίσουν ποια είναι η ουσία της.


Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, αβίαστα και φυσιολογικά προκύπτει η ανάγκη όπως τα ΜΜΕ είναι πολύ προσεκτικά στο θέμα της τρομοκρατίας. Πολύ προσεκτικά στο τι μεταδίδουν, ποια μηνύματα εκπέμπουν και ποιες συμπεριφορές και πολιτικές ενθαρρύνουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.


Τα ΜΜΕ πρέπει να εναρμονίσουν τη δράση τους με τις πολιτικές για συλλογική και στη βάση αρχών αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Μακριά από σκοπιμότητες και ιδεολογικά στερεότυπα που θέλει τους αλλόθρησκους, τους διαφορετικούς, τις λιγότερο ανεπτυγμένες κοινωνίες να είναι φορείς ή δυνητικοί φορείς τρομοκρατίας. Με τέτοιες προσεγγίσεις οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες υποβαθμίζονται και οι διαφορές των πολιτισμών καθίστανται η βασική αιτία της σύγκρουσης, κάτι που ασφαλώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Μιλώντας για ΜΜΕ, στη σύγχρονη εποχή δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει και να παραγνωρίσει τον ρόλο του διαδικτύου. Το διαδίκτυο είναι η ανερχόμενη δύναμη της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Στο στάδιο που σήμερα βρισκόμαστε, στο διαδίκτυο γίνονται πολλά και πολλές φορές ανεξέλεγκτα και χωρίς περιορισμούς. Ο καθένας μπορεί να διαθέτει τον δικό του ιστοχώρο και να διαδίδει οποιαδήποτε μηνύματα χωρίς χρέωση και να προβάλλει βίντεο με οποιοδήποτε περιεχόμενο. Οι εθνικές και διεθνείς διωκτικές Αρχές έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν στην καταπολέμηση του εγκλήματος μέσω του διαδικτύου. Είναι γεγονός που αναγνωρίζεται από εθνικούς και διεθνείς Οργανισμούς, ότι οι εθνικές νομοθεσίες υστερούν στην καταστολή του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και γι’ αυτό γίνεται μεγάλη συζήτηση διεθνώς για συμπλήρωση και διεύρυνσή τους, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.


Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: Πώς αντιμετωπίζεται η τρομοκρατία που προωθείται και εξυπηρετείται μέσω του διαδικτύου; Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα, ένα επίκαιρο ζήτημα το οποίο καλείται η 8η Διεθνής Διάσκεψη για την τρομοκρατία και τον ρόλο των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να απαντήσει. Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι, όπως και στις προηγούμενες διασκέψεις, έτσι και στη φετινή, μέσα από τον δημιουργικό διάλογο που θα αναπτυχθεί θα προκύψουν ιδέες και προτάσεις που θα βοηθήσουν έτσι ώστε τα Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και όχι μόνο, να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της τρομοκρατίας προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών και της ειρήνης, χωρίς να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες. Χωρίς να παραβιάζεται το δίκαιο και η δημοκρατία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της διάσκεψής σας.


___________

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.