26/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην τελετή βράβευσης σχολείων που εφαρμόζουν καλές πρακτικές πρόληψης της βίας στο σχολείο και της νεανικής παραβατικότητας 26/11/2012

Είναι μεγάλη η χαρά μου γιατί βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές εννέα σχολείων που επιλέγηκαν για να βραβευθούν σχετικά με την εφαρμογή καλών πρακτικών πρόληψης της βίας στο σχολείο και της νεανικής παραβατικότητας κατά το σχολικό έτος 2011 – 2012.


Εκφράζω την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήρια μου στις Διευθύνσεις, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους σχολικούς συμβούλους, τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, τους Συνδέσμους Γονέων και Κηδεμόνων και άλλους φορείς, αλλά κυρίως στους μαθητές και μαθήτριες που συνεργάστηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών. Η εμπλοκή του σχολείου στις προσπάθειες για προστασία και διατήρηση μιας υγιούς νεολαίας, μακριά από βία και παραβατικές συμπεριφορές, είναι πραγματικά αξιέπαινη και πάντοτε θα στηρίζεται από την πολιτεία. Ευχαριστώ επίσης τον Επιστημονικό Συντονιστή και τα μέλη του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο για τη συνεργασία τους στο όλο εγχείρημα.


Η βράβευση σχολείων που εφαρμόζουν καλές πρακτικές πρόληψης της βίας στο σχολείο και της νεανική παραβατικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια από το Συμβούλιο Εγκληματικότητας. Είναι φανερό ότι η παρουσία όλων σας εδώ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι ο θεσμός αυτός αγκαλιάζεται με ενδιαφέρον και ευαισθησία.

Η επιλογή των σχολείων έγινε από Επιτροπή Αξιολόγησης την οποία αποτελούσαν μέλη του Συμβουλίου Εγκληματικότητας και του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο. Τα κριτήρια αξιολόγησης που τέθηκαν ως προς την επιλογή των σχολείων ήταν:


• η ενεργός συμμετοχή των μαθητών και των ενδιάμεσων ομάδων στόχου,

• η χρονική διάρκεια και συνέχεια των πρακτικών πρόληψης,

• η φαντασία, η επινοητικότητα, η δημιουργικότητα, η επιστημονικότητα και

• η συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς.


Η νεανική παραβατικότητα, με οποιαδήποτε μορφή εμφανίζεται, είναι ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τον θύτη ή το θύμα αλλά εμπλέκει συνολικά το σχολικό περιβάλλον ως οργανισμό. Η στάση και συμπεριφορά των μαθητών στο σχολείο αποτελεί μικρογραφία του οικογενειακού, σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Συνεπώς, ο τομέας της πρόληψης είναι ο πιο καθοριστικός. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων στους βασικούς τομείς που επιδρούν στη ζωή του νέου ανθρώπου μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο.


Μέσα στα πλαίσια αυτά το Συμβούλιο Εγκληματικότητας έχει ήδη εκπονήσει το δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας το οποίο περιλαμβάνει 217 πολυτομεακές δράσεις.


Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνονται προγράμματα που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, στην προώθηση ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των νέων και στη δημιουργία υγιών προτύπων για ταύτιση.


Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η νεανική παραβατικότητα υπερπροβάλλεται και δημιουργεί αρνητικές εικόνες και εντυπώσεις σχετικά με τους νέους μας στο κοινωνικό σύνολο. Μεταξύ των στόχων του θεσμού της βράβευσης είναι και η προβολή θετικών και αισιόδοξων μηνυμάτων σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας στα σχολεία.


Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητά παιδιά,


Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω, γιατί εξάλλου η σημερινή εκδήλωση είναι πρωτίστως δική σας. Θα ήθελα απλώς να εκφράσω ακόμα μια φορά την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μου για το έργο που επιτελείτε στα σχολεία σας. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε και στο μέλλον με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό να χτίζετε τα θεμέλια του αύριο για σας, για την οικογένεια σας, για το μέλλον του τόπου.