Τιμήσαμε την περασμένη Τρίτη την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Πριν από 23 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου 1989, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτέλεσε το έναυσμα για μια σειρά αποφάσεων και μέτρων με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Στη σύμβαση αυτή γίνεται αναφορά στον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών χωρίς καμία διάκριση εις βάρος τους βάσει φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας ή πολιτικών πεποιθήσεων αυτών ή των γονιών τους, αναγνωρίζεται ότι κάθε παιδί έχει εγγενές δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα να απολαύει του καλύτερου δυνατού επιπέδου υγείας και δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του και να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενημέρωση.Στην Κύπρο υπερηφανευόμαστε πως τα δικαιώματα των παιδιών γίνονται πλήρως σεβαστά. Πράγματι, η συμβολή τόσο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας όσο και του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύτιμη. Για μία όμως από τις πτυχές των δικαιωμάτων αυτών δεν δραστηριοποιηθήκαμε ως Κύπρος όσο θα έπρεπε.
Στο άρθρο 19 της Σύμβασης του ΟΗΕ γίνεται ρητή αναφορά στην υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά από κάθε μορφή προσβολής και βίας, σωματικής και ψυχολογικής, καθώς και από τυχόν εγκατάλειψη, παραμέληση, κακή μεταχείριση ή εκμετάλλευση. Στα πιο πάνω συμπεριλαμβάνεται και η σεξουαλική βία.
Σήμερα, υπολογίζεται πως ένα στα πέντε άτομα παιδικής ή νεαρής ηλικίας γίνεται κάποια στιγμή θύμα μιας μορφής σεξουαλικής βίας. Το φαινόμενο αυτό προσλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις λόγω των τεράστιων διευκολύνσεων που παρέχει το διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης θέσπισε τη Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, τη γνωστή Σύμβαση Lanzarote, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2010. Η Κύπρος, παρόλο που υπέγραψε τη σύμβαση το 2007, δεν την έχει ακόμη επικυρώσει. Η εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμβολική ονομασία «One in Five» έχει ως στόχο την επικύρωση της σύμβασης από όλα τα κράτη μέλη, την ανάληψη δράσης για καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς και την ενημέρωση των παιδιών, των οικογενειών τους αλλά και των κοινωνιών γενικότερα.
Η δική μας κοινωνία είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα δεν ήταν έτοιμη να αντικρίσει το πρόβλημα αυτό κατάματα και συχνά φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης αποκρύπτονται. Ως αποτέλεσμα, οι ένοχοι μένουν ατιμώρητοι επαναλαμβάνοντας συχνά το ίδιο έγκλημα, τα θύματα δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα τραύματα και ανάλογα περιστατικά συνεχίζουν να συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων, διά της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της έχει εκφράσει την πρόθεση να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών, γονέων, δασκάλων και παιδιών, της παροχής κάθε είδους στήριξης στα παιδιά που πέφτουν θύματα τέτοιων απεχθών πράξεων, καθώς και προς την κατεύθυνση της παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων. Μέσα στα πλαίσια αυτά οφείλουμε ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του να επικυρώσουμε και να εφαρμόσουμε τη Σύμβαση Lanzarote. Για τον λόγο αυτό είναι επιθυμία της Βουλής η εν λόγω σύμβαση να κατατεθεί ενώπιόν της από την εκτελεστική εξουσία το συντομότερο δυνατόν. Ως Βουλή