Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα να
απευθύνω χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη με θέμα «Ευρωπαϊκό Έτος 2012: Έτος
Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών», που διοργανώνει η
Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων, η οποία από την
πρώτη ημέρα λειτουργίας της, δίνει τον δικό της αγώνα για την ευημερία
των ηλικιωμένων του τόπου μας.
Δυστυχώς, λόγοι πέραν της θέλησής μου, δεν μου επέτρεψαν να είμαι σήμερα μαζί σας. Θα ήθελα όμως να ξέρετε ότι η εκτίμησή μου για το έργο και την προσφορά σας είναι τεράστια.
Διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες κοινωνίες σε σχέση με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των ηλικιωμένων πολιτών. Οι προκλήσεις αυτές, περιλαμβάνουν αύξηση της ζήτησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την προσαρμογή των συστημάτων υγείας στις αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού - με την ταυτόχρονη διατήρηση της βιωσιμότητας αυτών των συστημάτων-, άλλες προκλήσεις σχετικές με τη φροντίδα των ηλικιωμένων, όπως και προκλήσεις για επαρκείς και βιώσιμες συντάξεις.
Λαμβάνοντας αυτά και πολλά άλλα υπόψη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ανακηρύξει το 2012 ως «Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών». Απώτερος σκοπός είναι η προαγωγή ενός υγιούς και ενεργού γηράσκοντος πληθυσμού και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας, της ισότητας των φύλων και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.
Τον ρόλο του εθνικού συντονιστή για την υλοποίηση των στόχων αυτών τον έχουν αναλάβει οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εκτός των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα και έχουν ήδη ολοκληρωθεί -όπου μεταξύ άλλων σημειώνουμε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους και τη διεξαγωγή σεμιναρίου με θέμα την ενεργό γήρανση και την αλληλεγγύη των γενεών- υπάρχει και η προγραμματιζόμενη τελετή λήξης του Έτους που θα διεξαχθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2012, στη Λευκωσία.
Επιπλέον , μέσω των Σχεδίων Επιχορήγησης, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δίδουν πέραν των €2.000.000 κάθε χρόνο σε Εθελοντικές Οργανώσεις και σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παγκύπρια λειτουργία προγραμμάτων φροντίδας ηλικιωμένων. Είναι αναγκαίο να τονίσω ότι θεωρούμε κοινωνική υποχρέωση και καθήκον μας να συμβάλουμε τα μέγιστα, ούτως ώστε οι ηλικιωμένοι στο νησί μας να έχουν την καλύτερη δυνατή διαβίωση σε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθουν χρήσιμοι και ανεξάρτητοι. Ταυτοχρόνως, υιοθετήσαμε μια σειρά από μέτρα για βελτίωση της βιωσιμότητας και της επάρκειας των συντάξεων. Ιδιαίτερα στηρίχθηκαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός είναι υγιέστερος και καλύτερα μορφωμένος από αυτόν προηγούμενων γενεών. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει ως προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της τρίτης ηλικίας. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θεωρούμε πως αυτό είναι αρκετό. Στόχος μας πρέπει να είναι η εξασφάλιση της ενεργούς γήρανσης, δηλαδή του να γερνάς με καλή υγεία, του να είσαι ενεργό μέλος της κοινωνίας και του να αισθάνεσαι ανεξάρτητος κατά τη διάρκεια της καθημερινής σου ζωής. Οι αγώνες που δίνουμε καθημερινά γι ’ αυτό τον σκοπό, είμαστε σίγουροι πως θα αποφέρουν καρπούς τόσο για τον σημερινό γηράσκων πληθυσμό όσο και για τις μελλοντικές γενεές. Κτίζουμε σήμερα τα θεμέλια ούτως ώστε η μετάβαση του ανθρώπου από ηλικία σε ηλικία να γίνεται με ομαλούς και υγιείς ρυθμούς.
Σας ευχαριστώ θερμά για ακόμη μια φορά, για το κοινωνικό έργο που προσφέρετε ως Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ευημερίας και σας εύχομαι καλό κουράγιο και δύναμη για τη συνέχεια.
Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κα Ρόη ΄Ελληνα, Επαρχιακός Λειτουργός Ευημερίας Λάρνακας.