29/10/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε επιστολή – διάβημα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων 29/10/2012



Επιστολή – διάβημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και τους Προέδρους κοινοβουλίων ευρωπαϊκών χωρών απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου για το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Αναφερόμενος στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων του 2010 να καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως ημέρα μνήμης αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974, ο κ. Ομήρου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως το θέμα των αγνοουμένων είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό ζήτημα το οποίο συνεχίζει να βασανίζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της χώρας μας για 38 ολόκληρα χρόνια. Τόνισε παράλληλα πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων προβαίνει σε έκκληση για τη συνεχιζόμενη τραγωδία των αγνοουμένων και των συγγενών τους.

Ανάμεσα στους Κύπριους αγνοούμενους, αναφέρει επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής στην επιστολή του, κάποιοι ήταν νεαροί στρατιώτες που υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, οι περισσότεροι, όμως, ήταν άοπλοι πολίτες, περιλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Αν και πολλοί από αυτούς, συνεχίζει , θεάθηκαν ζωντανοί μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και σύμφωνα με μαρτυρίες εξαφανίστηκαν ενώ τελούσαν υπό κράτηση από τα τουρκικά στρατεύματα, ακόμη και στις περιπτώσεις που τα ονόματά τους βρίσκονται σε καταλόγους του Ερυθρού Σταυρού ως αιχμάλωτοι πολέμου στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, ποτέ δεν απελευθερώθηκαν.

Παρόλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και άλλες αποφάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, αναφέρει εξάλλου ο κ. Ομήρου, αλλά και σωρεία εκκλήσεων από εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια προς την Τουρκική Κυβέρνηση, η Τουρκία, περιφρονώντας το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρνείται μέχρι στιγμής να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την τύχη των Κύπριων αγνοουμένων. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει ο κ. Ομήρου, αφού η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών θεωρείται σημαντικός παράγοντας σ ’ αυτόν τον μακρύ και επώδυνο δρόμο, στις 8 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκαν, σε σχέση με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις Κύπρος vs Τουρκίας και Βαρνάβας και άλλοι vs Τουρκίας, πως οι τουρκικές Αρχές πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση όσον αφορά στην αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των προσώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται, και να δώσουν στην Επιτροπή Αγνοουμένων πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες που ευρίσκονται σε στρατιωτικά αρχεία και εκθέσεις όπως και σε περιοχές που εμπίπτουν σε στρατιωτικές ζώνες.

Αναφερόμενος στην 20ή Επέτειο της Διακήρυξης για την προστασία όλων των ατόμων από βίαιες εξαφανίσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζει πως ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί η επέτειος είναι γίνει το παν για τη διακρίβωση της τύχης τόσο των Κυπρίων όσο και όλων των αγνοουμένων παγκοσμίως.

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου επαναλαμβάνει πως το θέμα είναι αυστηρά ανθρωπιστικής φύσης και πως θα πρέπει να παραμείνει εκτός πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ζητά δε τη βοήθεια και στήριξη των Ευρωπαίων ομολόγων του ώστε με την άσκηση της επιρροής τους να τερματιστεί η αδιάλλακτη και απάνθρωπη στάση της Τουρκίας σ’ αυτή την πλέον τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος.