21/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, χθες 21/10/2012


Το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι διαχειρίσιμο όσο μεγάλο και αν είναι το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογράμμισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Δημητριάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα για το οποίο η Κεντρική Τράπεζα έχει την εποπτεία. Η σημερινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Κυβέρνησης εν
όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα».

Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης είπε: «Είχαμε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του και ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για τις απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, τις θέσεις της Τρόικας. Έχουμε δώσει τις απόψεις μας για όλα τα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εμείς ως Κεντρική Τράπεζα εργαζόμαστε και βλέπουμε αυτή τη διαπραγμάτευση ως μια ευκαιρία για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και θα προωθήσουμε τις θέσεις μας μέσω της διαπραγμάτευσης. Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και ευελπιστούμε ότι θα κλείσει σύντομα η συμφωνία με την Τρόικα ούτως ώστε να αρχίσει και η ανάπτυξη της οικονομίας η οποία εξαρτάται και από το κλείσιμο των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών».


Ερωτηθείς για το θέμα της πρότασης να ενταχθούν τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα κάτω από την ομπρέλα της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν θα προβεί σε λεπτομερείς αναφορές για τη διαπραγμάτευση προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή φάση και θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια φόρμουλα που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την αυτονομία του Συνεργατικού Κινήματος και που ταυτόχρονα θα βελτιώνει και την εποπτεία και ουσιαστικά την αξιοπιστία του Συνεργατικού Πιστωτικού Κινήματος».


Απαντώντας σε ερώτηση αν στην περίπτωση που επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τότε η δυναμική στο οικονομικό περιβάλλον θα βελτιωθεί, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι απαραίτητη μεν αλλά όχι από μόνη της ικανή για να βελτιωθεί η κατάσταση, όμως όταν αρχίσει αυτή η διαδικασία τότε μπαίνουμε στην τελική οδό όπου βλέπουμε φως στην άκρη της σήραγγας. Χρειάζεται, επίσης, η εξυγίανση, η οποία θα προέλθει και μέσω της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, θα προέλθει μέσω του
ring fencing των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα - πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε τον κίνδυνο που προέρχεται από εκεί - και επίσης πρέπει να εργαστούμε ώστε να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες και η εποπτεία όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όχι μόνο των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, αλλά και των τραπεζών».

Κληθείς να αναφερθεί στην έρευνα για τις τράπεζες, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «η Κεντρική Τράπεζα έχει ορίσει έναν ανεξάρτητο Οίκο διεθνούς εμβέλειας, για να διεξάγει την έρευνα για το τι πήγε λάθος, για τους λόγους που οδήγησαν τις τράπεζες να ζητήσουν κρατική στήριξη. Πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που οδήγησαν το τραπεζικό μας σύστημα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Η κατάσταση είναι μεν δύσκολη, όμως, εμείς ως Κεντρική Τράπεζα εργαζόμαστε ώστε να βγούμε το συντομότερο από την κρίση. Βλέπουμε την Τρόικα όχι ως εχθρό μας αλλά ως σύμμαχό μας ώστε να λύσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας σήμερα».


Ερωτηθείς πότε θα αποδοθούν οι ευθύνες, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι «ο ρόλος μας είναι εποπτικός, η έρευνα είναι εποπτική και όταν ολοκληρωθεί εμείς θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα σε εποπτικό επίπεδο. Επίσης αν μας ζητηθεί το πόρισμα της έρευνας θα το καταθέσουμε στη Βουλή».


Σε ερώτηση για το θέμα των αξιόγραφων, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών εισηγείται τη μετατροπή τους σε κρατικά αξιόγραφα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τα όσα μπορεί να λεχθούν ως απόψεις στο πλαίσιο μιας συζήτησης ή ασκήσεις επί χάρτου «δεν θα πρέπει να θεωρούνται προτάσεις. Διότι τελικά δημιουργούνται αχρείαστες συζητήσεις σε μια δύσκολη περίοδο όπου χρειάζεται πολλή σοβαρότητα και μεγάλη προσπάθεια για να τα αντιμετωπίσουμε. Εδώ έχουν σημασία και οι εντυπώσεις που δημιουργούμε στο εξωτερικό και καμιά φορά μέσα από τις δημόσιες συζητήσεις στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό που μας δυσκολεύει στο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Καλώ όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και πολύ περισσότερο σε ζητήματα που έχουν τεχνική υφή, σε εξειδικευμένα ζητήματα όπως είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Να μην θεωρούμε ότι υπάρχουν προτάσεις ή και αποφάσεις και τελικά να οδηγούμε τη συζήτηση αλλού».


Κληθείς να πει αν με τη δανειοδότηση από την Τρόικα το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα καταστεί μη βιώσιμο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «αυτή η συζήτηση πρέπει να σταματήσει διότι το χρέος της Κύπρου είναι διαχειρίσιμο ούτως ή άλλως. Όσο μεγάλο και αν είναι το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χρέος της χώρας είναι διαχειρίσιμο για τον απλούστατο λόγο ότι το νέο δάνειο που θα πάρουμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη και από τον Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ θα είναι κυρίως για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό είναι μια επένδυση που κάνουμε ως χώρα, ως φορολογούμενοι πολίτες
, από την οποία λογικά θα πρέπει να έχουμε και κάποια απόδοση. Και στη χειρότερη περίπτωση που η απόδοση θα είναι αρνητική και πάλι το χρέος θα επανέλθει σε διαχειρίσιμα επίπεδα όταν ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες. Επίσης, ως Κύπρος διεκδικούμε την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον καινούριο Μηχανισμό Στήριξης μόλις αυτός τεθεί σε λειτουργία». Πρόσθεσε ότι «το θέμα της διαχειρισιμότητας του χρέους είναι μακροπρόθεσμο, δεν είναι για σήμερα και για αύριο. Όταν κάποιος οικονομολόγος κάνει εκτιμήσεις για το κατά πόσο το χρέος είναι διαχειρίσιμο κοιτάζει το αν είναι μακροπρόθεσμο και αν μειώνεται μακροπρόθεσμα».

Ερωτηθείς αν μετά την κρίση στο τραπεζικό σύστημα και την αναδόμηση των Συμβουλίων των τραπεζών, η μέχρι στιγμής πορεία τον ικανοποιεί και αν βρίσκεται εντός του πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών ή αν υπάρχουν παρατυπίες, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «για αυτόν τον λόγο έχουμε διορίσει την εταιρεία που κάνει την ανεξάρτητη έρευνα ώστε να μας βοηθήσει με το πόρισμά της να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν».


Τέλος
, ερωτηθείς ο κ. Δημητριάδης είπε ότι θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το απόγευμα.