21/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο ετήσιο παγκύπριο Φεστιβάλ Συνταξιούχων της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων 21/10/2012

Το χρέος των τραπεζών προήλθε από μανία κερδοσκοπίας ουσιαστικά και λανθασμένες ενέργειες, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνεται αντικειμενική και σωστή ανάλυση των αιτιών της κρίσης.

Μιλώντας στο ετήσιο παγκύπριο Φεστιβάλ της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τεράστιο σεβασμό προς τους «απόμαχους της δουλειάς, αλλά όχι και του αγώνα».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρέπει να γίνει «σωστή και αντικειμενική ανάλυση των αιτιών της κρίσης, παγκόσμια και πανευρωπαϊκά, αλλά και στην Κύπρο. Κάποιοι θέλουν να κλείνουν μάτια και να θεωρούν ότι ακόμα και για την παγκόσμια κρίση φταίει ο Χριστόφιας και η Κυβέρνησή μας. Αυτό δεν πρέπει να τους περάσει».

Τόνισε ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι κρίση του συστήματος. Έχουμε περάσει σε μια νέα φάση του καπιταλισμού. Κατά τους οικονομολόγους και κατά τη σωστή αντίληψη της οικονομίας πρέπει όση παραγωγή γίνεται στη λεγόμενη πραγματική οικονομία να υπάρχει και η αντίστοιχη κοπή χρήματος, διαφορετικά έχουμε πληθωρισμό και διάφορα άλλα προβλήματα. Τί έγινε τα τελευταία 20 – 25 χρόνια; Έχουμε περάσει από το εμπόριο των αγαθών της πραγματικής οικονομίας στο εμπόριο του χρήματος. Κόβουμε συνέχεια χρήμα και το εμπορευόμαστε. Στο τέλος της μέρας αυτό το χρήμα δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Δίνονται απλώς χαρτιά».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «όσοι είχαν επενδύσει στο Χρηματιστήριο θα θυμούνται ότι έστελνα το μήνυμα να μην τρέχει ο κόσμος στο Χρηματιστήριο διότι στο τέλος θα χάσει. Διότι δεν βρέχει ο ουρανός λεφτά. Πολλοί με επέκριναν τότε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι στη συνέχεια αντιλήφθηκαν ότι είχε δίκαιο.

«Το σύστημα εκμεταλλεύεται. Υπάρχει ασυδοσία της αγοράς χωρίς κανέναν έλεγχο και είναι πολύ επικίνδυνο ο απλός άνθρωπος να πέσει θύμα των εκμεταλλευτών, των καιροσκόπων, των λεγόμενων αγορών, των κερδοσκόπων και αυτό γίνεται τώρα μετά την έναρξη της κρίσης στις ΗΠΑ με τους Lehman Brothers» που επηρέασε την ευρωζώνη και ολόκληρη την ΕΕ.

«Η κρίση ήρθε και κοντά μας ως μέλος της ΕΕ, φυσιολογικά, και πληρώνουμε το τίμημα, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και άλλες χώρες τεράστιες, με υποδομές πολύ πιο πλούσιες από τις δικές μας, με παραγωγή βαριάς βιομηχανίας που εμείς δεν έχουμε. Εμείς έχουμε υπηρεσίες. Κατά συνέπεια, η δική μας κρίση είναι βασικά εισαγόμενη», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Τόνισε ότι «εμείς πήραμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά μας ελλείμματα, να αντιμετωπίσουμε τα διαθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας που καμία άλλη Κυβέρνηση ποτέ δεν έλαβε. Καμία απολύτως. Ούτε για να μειώσει τον κρατικό μηχανισμό σε αριθμούς υπαλλήλων ούτε τα διαθρωτικά προβλήματα να επιλύσει. Στο σημείο αυτό θέλω να αγγίξω την κριτική που έκανε σε εμένα στέλεχος του ΔΗΣΥ, Ευρωβουλευτής, χθες, ότι αν παίρναμε μέτρα τον Μάιο, τώρα δεν θα ήταν ανάγκη να πάρουμε αυτά τα σκληρά μέτρα. Μετά τον Μάιο η Κυβέρνηση επεξεργάστηκε μέτρα πάνω από 180 εκατομμύρια. Έστειλε στη Βουλή νομοσχέδια. Η πλειοψηφία της Βουλής αρνήθηκε να δεχθεί τα νομοσχέδια και έτσι υπήρξε ένα αδιέξοδο και δεν εφαρμόστηκαν μέτρα».

Πρόσθεσε ότι «το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι το έλλειμμα των τραπεζών. Θυμάστε πόση αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ της Κυβέρνησης και του καθ’ ύλην υπεύθυνου να ελέγχει τις τράπεζες, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Κανένας άλλος δεν είχε αρμοδιότητα να ελέγχει, να εποπτεύει τις τράπεζες και όταν εμείς αρθρώναμε λόγο, μάς κατηγορούσαν ότι παρεμβαίνουμε στις αρμοδιότητες του ανεξάρτητου αξιωματούχου, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτά είναι νωπά, δεν πρέπει να τα ξεχνούμε, παρά το ότι γίνεται πραγματικά πλύση εγκεφάλου στον κόσμο ότι, όλα όσα σήμερα ζούμε, τα αρνητικά, οφείλονται στην Κυβέρνηση. Εσείς γνωρίζεται πολύ καλά ότι το χρέος των τραπεζών προήλθε από μανία κερδοσκοπίας ουσιαστικά και λανθασμένες ενέργειες.

Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα γιατί έγινε; Έγινε με στόχο, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό, την κερδοσκοπία. Εντελώς λανθασμένες εκτιμήσεις, την ώρα που η κρίση στην Ελλάδα βρισκόταν ουσιαστικά στο απόγειό της. Και την ώρα που οι Γερμανοί πουλούσαν τα ελληνικά ομόλογα πήγαν οι δικοί μας και τα αγόρασαν. Φταίει η Κυβέρνηση γι’ αυτό; Δεν είχε ιδέα η Κυβέρνηση για τούτο. Το ήξερε, όμως, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, όπως ήξερε ότι η αλλαγή στάτους της Μαρφίν - Λαϊκή -Εγνατία στην Ελλάδα, στο τέλος της ημέρας θα στοίχιζε στις κυπριακές τράπεζες και στο κυπριακό δημόσιο 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτή η πράξη έγινε τον Μάρτιο πέρσι. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος, διότι ο κόσμος δεν τα γνωρίζει ή δεν μεταφέρονται στον κόσμο από εκείνους που πρέπει να είναι οι φορείς της πληροφόρησης.

Ό,τι καλό κάνει η Κυβέρνηση αποκρύβεται. Μέχρι και συνεντεύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση, περνούν στα ψιλά. Πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια στον τόπο. Πρέπει να πούμε στον κόσμο τί έκανε για εμάς αυτή η Κυβέρνηση, που αν ήταν άλλη Κυβέρνηση θα ήταν ταυτισμένη με τις Τρόικες και με άλλες εντολές.

Είναι αυτή η Κυβέρνηση που εξασφάλισε μια πιο ανθρώπινη ζωή στους συνταξιούχους. Το γνωρίζετε από πρώτο χέρι. Όταν αυξάναμε τις χαμηλές συντάξεις, όταν καθιερώναμε το πασχαλινό επίδομα αυτοί που σήμερα κόπτονται τάχατες για τους εργαζόμενους μάς έλεγαν ότι καταξοδεύουμε τα χρήματα της προηγούμενης Κυβέρνησης. (Χρήματα) που κανενός στην τσέπη δεν ήταν. Ήταν χρήματα, τα οποία κέρδισε ο λαός με τον ιδρώτα του και εμείς θέλαμε στους ανθρώπους, οι οποίοι μας έδωσαν όλες τις κατακτήσεις που χαιρόμαστε να τους δώσουμε την αναγκαία βοήθεια. Και τώρα που λαμβάνονται μέτρα η προσπάθεια η δική μας είναι να μην αγγίξουμε τις χαμηλές συντάξεις και τους χαμηλόμισθους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι, στα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση το ποσό από το οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι θα αφορά μόνο το ποσό που ξεπερνά τα χίλια ευρώ και άνω, για παράδειγμα, οι μισθωτοί που λαμβάνουν 1200 ευρώ μηνιαίως θα συμβάλουν μόνο για τα 200 ευρώ, δηλαδή το ποσό άνω των 1000 ευρώ, και αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 12 ευρώ. Πρέπει να συνδράμουν όλοι αλλά κυρίως να συνδράμουν αυτοί που έχουν. Αυτή είναι η δική μας θέση και τίθενται εμπόδια από κάποιους και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για αυτό.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «και στην ΕΕ δίνουμε μάχη για να εφαρμοστεί μια πολιτική που να λαμβάνει υπόψη τον απλό άνθρωπο και κάτι πάει να γίνει αλλά χρειάζεται και άλλος κόπος και άλλος αγώνας και εντός του Συμβουλίου της ΕΕ».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πότε θα έρθει η Τρόικα στην Κύπρο απάντησε ότι «όταν συνεννοηθούμε μεταξύ μας θα έρθει και η Τρόικα».