19/10/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην εκδήλωση για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς με θέμα: «Περί οίνου ο λόγος» στο Καμπί 19/10/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την τελετή «Περί Οίνου ο Λόγος» που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς. Τις Ημέρες που ενώνουν όλους τους Ευρωπαίους σε μια κοινή εκδήλωση γνωριμίας με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο κρασί. Το κρασί που είναι συνυφασμένο με την ιστορία του νησιού μας αφού από αρχαιοτάτων χρόνων οι Κύπριοι διαπρέπουν και ως παραγωγοί αλλά και ως καταναλωτές, τολμώ να πω, κρασιού. Στην Κύπρο, η καλλιέργεια του αμπελιού είναι τόσο αρχαία όσο και τα βασίλεια της. Με παράδοση που αρχίζει από το 2.000 π.Χ. στην παραγωγή και εμπορία κρασιού, η Κύπρος κατέχει την αρχαιότερη θέση στη λεκάνη της Μεσογείου ως οινοπαραγωγός χώρα.

Το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται υπό συνεχή απειλή αλλά και μπροστά από νέες προκλήσεις, λόγω των αναπτυξιακών πιέσεων, της παγκοσμιοποίησης και της μετάλλαξης της κοινωνίας με νέα πρότυπα αλλά και της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιουργήθηκε με την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων. Η προστασία αλλά και η μελλοντική αξιοποίηση των πολιτιστικών στοιχείων σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της συλλογικής μνήμης αλλά και για την ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας.

Μέσα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες ο οίνος δεν μπορεί να ευφραίνει μοναχά την καρδία αλλά μπορεί να παρέχει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Και ως κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εμπλουτίζοντας το τουριστικό μας προϊόν, αλλά και ως εξαγώγιμο προϊόν αφού ως χώρα κατέχουμε και την τεχνογνωσία και την οινική κουλτούρα για να παράγουμε υψηλής ποιότητας οινικά προϊόντα.

Το κράτος τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει το κρασί στον τόπο μας στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός στις προσπάθειες για προβολή και προώθηση των κυπριακών κρασιών. Αυτό καταδεικνύεται από ένα ευρύ φάσμα προωθητικών δράσεων, όπως η συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών και η παροχή κρατικών επιδοτήσεων για συμμετοχή των οινοποιείων μας σε εκθέσεις οινικών προϊόντων που επιλέγονται από ομάδες και Συνδέσμους Οινοπαραγωγών. Αυτές οι πρωτοβουλίες και δράσεις έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του κυπριακού κρασιού ως μέσο προσέλκυσης τουριστών.

Στόχος των εκδηλώσεων «Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» είναι να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό και τη διαφορετικότητα των λαών της Ευρώπης. Η γνώση αυτή συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση, στον σεβασμό και στην ανοχή μεταξύ των ανθρώπων, στοιχεία απαραίτητα για την αρμονική συνύπαρξη τους μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και στη δημιουργία της έννοιας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, που προωθείται τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σημερινή εκδήλωση συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό τον στόχο αφού παρέχει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν παραδοσιακά προϊόντα και να γνωρίσουν την ιστορική διαδρομή του κρασιού στην Κύπρο.

Φυσικά, η οικονομική κρίση που οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες διερχόμαστε αυτή την περίοδο, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τομέα της προστασίας της κληρονομιάς, όμως εκτιμούμε ότι οι όποιες οικονομικές δυσχέρειες μόνο κάποια επιβράδυνση θα προκαλέσουν και δεν θα σταματήσουν την πετυχημένη πορεία που έχει αυτή η δραστηριότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που ανέλαβε τον συντονισμό των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς καθώς και τις Τοπικές αρχές που ανέλαβαν τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.