12/9/12

Συνάντηση του Πρόεδρου της Βουλής με την Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Υποδεχόμενος την κυρία Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε:

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που σας υποδέχομαι στη Βουλή των Ελλήνων. Για μας είναι εξαιρετικής σημασίας οι συναντήσεις αυτές. Όλοι μας στη Βουλή και μάλιστα διακομματικά υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που κάνετε.
Στις σχέσεις μας με τη γείτονα, κυρίαρχο ρόλο κατέχουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς την επίλυσή του δεν μπορούν να υπάρξουν ομαλές σχέσεις με μια χώρα η οποία έχει παραβατική συμπεριφορά και συμπεριφέρεται με προκλητικό τρόπο. Γι’ αυτό ακριβώς, οι συναντήσεις μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη, όχι μόνο την ελληνική και την κυπριακή, αλλά και ευρύτερα.
Υπάρχουν πάντα περιθώρια διεύρυνσης, αναβάθμισης και σύσφιξης των κοινοβουλευτικών μας σχέσεων, παρά το ότι τις ουσιαστικές και καθοριστικές αποφάσεις τις έχει η εκτελεστική εξουσία. Τα κοινοβούλια μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλουν δημιουργικά σ’ αυτή την προσπάθεια.
Να είστε λοιπόν σίγουρη ότι οι συναντήσεις που είχατε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Α΄ Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιάννη Τραγάκη, καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όπως και σήμερα μαζί μου, θα προσθέσουν υπεραξία στις προσπάθειες που κάνετε, γιατί ξέρω ότι εργάζεστε εντατικά, συστηματικά και μεθοδικά για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω, ευχόμενος καλή δύναμη και κουράγιο».
Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Μεϊμαράκη για τη σταθερή και αδιάλειπτη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και του ιδίου προσωπικά στον αγώνα του κυπριακού λαού και της κυπριακής κυβέρνησης, και του προσέφερε λεύκωμα με θέμα: «Η χριστιανική τέχνη στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου».
Το δώρο έχει συμβολική σημασία από την άποψη της παρουσιάσεως στη διεθνή κοινότητα της πρωτοφανούς καταστροφής που έχει επισυμβεί στα μνημεία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου, στα κατεχόμενα εδάφη, από της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων.
Σ’ αυτήν τη διεθνή παρουσίαση της πολιτιστικής πτυχής της τουρκικής κατοχής αλλά και των άλλων πτυχών του Κυπριακού προβλήματος, η Κύπρος υπολογίζει στη στήριξη της Ελλάδας για την προβολή της αδιαλλαξίας της γείτονος που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος.