12/9/12

«Η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ευκαιρία για αξιοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων της ΕΕ»


Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πρέσβης κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης κάλεσε την ΕΕ να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται από τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης για να αξιοποιήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες της Ένωσης. Ο Υφυπουργός έκανε παρέμβαση στην πρωινή σύνοδο της Oλομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ, αμέσως μετά από την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Barroso.

Στην παρέμβασή του, ο Πρέσβης κ. Μαυρογιάννης τόνισε την επιτακτική ανάγκη όπως η Ένωση διασφαλίσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, καθώς θα βοηθήσει να επικεντρωθούν όλες οι αποφάσεις στο να καταστεί η ΕΕ ένας καλύτερος τόπος για τους πολίτες της, υπερασπιζόμενη τις αξίες της ισότητας, του πλουραλισμού, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης και συμφώνησε με τον Πρόεδρο Barroso για την ιδιαίτερη σημασία της δικαιότητας και της ισότητας. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το όραμα της Επιτροπής για την ΕΕ, το οποίο ο Πρόεδρος  Barroso περιέγραψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του .

«Οδηγώντας την Ευρώπη προς μια νέα κατεύθυνση»

Η ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορά την ετήσια παρουσίαση για την τρέχουσα κατάσταση της Ένωσης και σκιαγραφεί το όραμα της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος Barroso υπογράμμισε στην ομιλία του τα σημαντικότερα και απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το επόμενο έτος, αντανακλώντας το όραμά της για την Ένωση.
Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στη δράση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης κρίσης, μέσω της ενίσχυσης της ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και ενδυνάμωσης των δημοκρατικών διαδικασιών της Ένωσης. Ο Πρόεδρος Barroso τόνισε τη σημασία της δημιουργίας μιας Τραπεζικής Ένωσης και την ενίσχυση της Εσωτερικής Αγοράς.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση, ένα νέο τρόπο σκέψης», δήλωσε ο Πρόεδρος Barroso, τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει πραγματικά να αντλήσουμε όλες τις συνέπειες των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».  
Παρεμβάσεις σχετικά με αυτό το θέμα έγιναν από όλους τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρκετούς Ευρωβουλευτές, ενώ ο Κύπριος Υφυπουργός χαιρέτησε τα μηνύματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Martin Schulz, υποδεικνύοντας τη σημασία στην εποχή που ζούμε για «μια Ευρώπης που είναι άσειστα ενωμένη και φτιαγμένη γύρω από ένα ισχυρό πλαίσιο».
Ο Υφυπουργός Μαυρογιάννης τόνισε ότι η Ευρώπη ποτέ δεν αφορούσε μόνο τους δείκτες και την οικονομική ανάπτυξη, «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου όλοι της κοινωνίας περιλαμβάνονται. Η Ένωση,πάνω από όλα, είναι ένας χώρος σεβασμού, αξιοπρέπειας και ανεκτικότητας, ένας χώρος αξιών και ιδεωδών. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι και να το προστατεύουμε».

Αξιοποιώντας τις πραγματικές δυνατότητες της ΕΕ

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τις σημερινές δυσκολίες για να αξιοποιήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες της ΕΕ για την  οικοδόμηση μιας Καλύτερης Ευρώπης», ανέφερε ο Πρέσβης κ. Μαυρογιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτό το οφείλουμε στις νεότερες γενιές, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν ανατραφεί σε μια ευημερούσα Ευρώπη».
Ο Υφυπουργός τόνισε τη σημασία να αποσταλούν  ισχυρά και άμεσα μηνύματα τα οποία να αντανακλούν ότι η ΕΕ είναι σοβαρή να επενδύσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση, μέσω μιας ταχείας συμφωνίας για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μιας συμφωνίας «η οποία να δείχνει ότι οι πόροι της Ένωσης επενδύονται προς το όφελος των πολιτών της».

Η Πολιτική Κατάσταση στη Ρουμανία

Ο Υφυπουργός θα παρέμβει αργότερα εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ στην κοινή συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία, που θα πραγματοποιηθεί κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλιευτική Πολιτική

Ο Πρέσβης  κ. Μαυρογιάννης  παρενέβη επίσης εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ  κατά τη διάρκεια της χθεσινής απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας, στη συζήτηση που αφορούσε δέσμη προτάσεων για την αλιευτική πολιτική, η οποία επίσης περιελάμβανε συζητήσεις για μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Ο Κύπριος Υφυπουργός επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα  για το Συμβούλιο και  χαιρέτισε την υποστήριξη του ΕΚ για μια πιο περιφερειακή ΚΑλΠ, με μεγαλύτερη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών και ενισχυμένα συμβουλευτικά συμβούλια.
Νωρίτερα χθες, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης είχε παρέμβει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2013.