30/9/12

Διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την 52η Επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας 30/09/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, απευθύνω από τα βάθη της καρδιάς μου προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, θερμό χαιρετισμό εκτίμησης, σεβασμού, τιμής και αγώνα.


Η ανεξαρτησία αποτελεί την πιο σημαντική κατάκτηση του λαού μας. Δημιούργησε μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη, πρόοδο και προκοπή. Με σκληρή δουλειά ο λαός μας πέτυχε πολλά στα χρόνια της ανεξαρτησίας. Τα όσα πετύχαμε θα έπρεπε κανονικά να μας γεμίζουν με περηφάνια και με σιγουριά. Η κατάσταση, όμως, της κατοχής και της διαίρεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας από το 1974 απειλεί τις κατακτήσεις του λαού και μας υποχρεώνει σε περίσκεψη, προβληματισμό και εγρήγορση.


Αποτιμώντας την τραγική ιστορική πορεία της ανεξάρτητης Κύπρου αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο λαός μας θα μπορούσε να αποφύγει τις τραγωδίες που έζησε. Ιδιαίτερα την τραγωδία του 1974. Ανεξαρτήτως των έξωθεν επεμβάσεων και συνωμοσιών, αν πολιτευόμασταν με σύνεση και ρεαλισμό , αν ορθά επιμετρούσαμε τις συνθήκες και τα ισοζύγια δυνάμεων, πολύ πιθανόν να αποφεύγαμε τις τραγωδίες καθώς και τη δεινή κατάσταση που σήμερα βιώνουμε.


Διαχρονικό καθήκον όλων μας, και ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, είναι να αντλούμε τα ορθά διδάγματα από τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία . Με ρεαλισμό και συνέπεια σε αρχές, καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για άρση της κατοχής και επανένωση της Κύπρου στα πλαίσια μιας λύσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής.

Δεν θα κουραστούμε να δηλώνουμε ότι η διχοτόμηση είναι καταστροφική για την πατρίδα μας. Η διχοτόμηση δεν μπορεί να διασφαλίσει μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια για τον τόπο. Οι συνθήκες, με το πέρασμα του χρόνου, θα διολισθαίνουν προς το χειρότερο. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου για να ενισχύει τα κατοχικά τετελεσμένα επί του εδάφους.


Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Άλλωστε, τα μεγάλα λόγια και τα κούφια συνθήματα συνόδευαν συνήθως πράξεις και ενέργειες που οδήγησαν σε συμφορές και τραγωδίες. Δυστυχώς, πολλές επιλογές για την επίτευξη λύσης δεν υπάρχουν. Η επιλογή κατέληξε να είναι μόνο μία. Είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Είναι αυτή η λύση την οποία από κοινού με την τουρκοκυπριακή κοινότητα έχουμε αποδεχθεί μέσα από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και ’79. Αυτή τη λύση έχουν υιοθετήσει τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεών τους.


Η αδυναμία να καταλήξουμε σε συμφωνία δεν είναι απότοκο της συμφωνημένης βάσης λύσης. Οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να συνεργαστούν για μια τέτοια λύση. Οφείλεται στη φιλοσοφία τους να προωθήσουν λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Η απόρριψη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και οι αόριστες διακηρύξεις για λύση διευκολύνουν την Τουρκία να απεγκλωβιστεί από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ που αποτελούν την ασπίδα του αγώνα μας. Τη διευκολύνουν να προωθήσει, επίσημα πλέον, τον στόχο της οριστικής διχοτόμησης.


Στη διάρκεια της Προεδρίας μας, όπως έχουμε υποσχεθεί στον λαό, αναλώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για την επίλυση του Κυπριακού. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο, αναλάβαμε πρωτοβουλίες, υποβάλαμε εποικοδομητικές προτάσεις και οργώσαμε ολόκληρο τον κόσμο. Λύση, δυστυχώς, δεν επιτεύχθηκε, παρότι κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον προηγούμενο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ταλάτ πετύχαμε σημαντικές συγκλίσεις σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού.

Με την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον κ . Έρογλου σημειώθηκε πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που από κοινού αναλάβαμε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που είχαμε φθάσει με τον κ. Ταλάτ. Στην πράξη αρνήθηκε να επαναβεβαιώσει τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και ουσιαστικά τις ακύρωσε. Η αρνητική στάση του κ. Έρογλου εκτρέφεται και ενισχύεται από την προκλητικότητα και την έπαρση που, ειδικά αυτή την περίοδο, χαρακτηρίζει την πολιτική της Τουρκίας. Λόγω της συμπεριφοράς του που είναι εμποτισμένη από την πολιτική φιλοσοφία για δύο κράτη στην Κύπρο, οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό κατέληξαν σε στασιμότητα και ουσιαστικά σε αδιέξοδο.


Με φόντο αυτή την ανησυχητική κατάσταση, πρέπει όλοι μαζί να διατηρήσουμε ζωντανό το όραμα για τη λύση του Κυπριακού. Λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 . Σε αυτή την προσπάθεια καλώ και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να συμβάλουν. Άλλωστε, η κατοχή και ο μαζικός εποικισμός αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο πρώτα απ’ όλα για τη δική τους φυσική παρουσία στο νησί μας.


Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,


Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας αποτελεί ακόμα μία μεγάλη πρόκληση που εγείρεται ενώπιόν μας. Θέλω να αξιοποιήσω την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα για να ξεκαθαρίσω ορισμένα ζητήματα. Αυτή η κρίση είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς σε εύρος και σε βάθος παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που δυσμενώς επηρέασε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη, και ιδιαίτερα αυτές της ΕΕ, μαζί και την Κύπρο.


Στην περίπτωση, βέβαια, της χώρας μας καθοριστικό ρόλο για την κατάσταση της οικονομίας της διαδραματίζει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα . Διεθνώς όλοι - μαζί και οι ηγέτες της ευρωζώνης - παραδέχονται ότι τα κύρια προβλήματα της κυπριακής οικονομίας προέρχονται από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες ένεκα της υπερβολικής έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία. Αυτό το γεγονός εκτράχυνε τα συσσωρευμένα για δεκαετίες δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας τα οποία, δυστυχώς, προηγουμένως δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Αυτά τα προβλήματα επιβαλλόταν εδώ και χρόνια να διορθωθούν, αλλά δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα. Αντίθετα, διάφορες κυβερνήσεις με αποφάσεις σκοπιμότητας επέτειναν και πολλαπλασίασαν τα προβλήματα.


Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι ισχυρισμοί ότι ως Κυβέρνηση δεν έχουμε λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα καθώς και μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης εφαρμόσαμε και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε. Με τη λήψη αυτών των μέτρων αρχικά συγκρατήθηκαν και ακολούθως μειώθηκαν οι δημόσιες λειτουργικές δαπάνες. Μειώσαμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Διευθετήσαμε τα προβλήματα βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μεταρρυθμίσαμε το σχέδιο συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Λύσαμε το πρόβλημα των εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσίου. Καταργήσαμε προνόμια όπως είναι οι πολλαπλές συντάξεις και η λήψη ανεργιακού επιδόματος από τους δημοσίους υπαλλήλους για περίοδο έξι μηνών μετά τη συνταξιοδότησή τους.


Αυτά και άλλα μέτρα, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν στα χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να περνούν απαρατήρητα και να διαγράφονται. Και το πιο σημαντικό, τα μέτρα εφαρμόστηκαν αφού προηγήθηκε διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίσαμε την εργατική ειρήνη, τη στιγμή που ορισμένα κόμματα και πολιτικοί μας καλούσαν να αγνοήσουμε τους εκπροσώπους των εργαζομένων .


Δεν ανταποκρίνονται επίσης στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που μας υποχρέωσε να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης. Παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουμε, κυρίως λόγω του αποκλεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, δεν θα ήμασταν υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης αν δεν υπήρχε η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μιας τουλάχιστον μεγάλης τράπεζας. Αυτή είναι η αντικειμενική και σκληρή πραγματικότητα.


Η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης δημιούργησε νέα δεδομένα για την Κύπρο τα οποία με υψηλό αίσθημα ευθύνης προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Η αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την Τρόικα επιβάλλει τη διαμόρφωση ενός συνολικού πακέτου μέτρων το οποίο να είναι τεκμηριωμένο και κοστολογημένο. Αυτή την ανάγκη εκπληρώνει τούτη την ώρα η Κυβέρνηση έπειτα από εντατική εργασία. Τονίζω για μια ακόμα φορά ότι το υπό αναφορά πακέτο θα το παρουσιάσουμε ενώπιον των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων και θα το συζητήσουμε μαζί τους. Ευχή και προσδοκία μας είναι να συναντήσουμε συναίνεση και κατανόηση έτσι ώστε να πετύχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, για το καλό της πατρίδας και του λαού μας.


Τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν κοινωνικό κόστος. Επιδίωξή μας είναι οι όποιες επιπτώσεις να επιμεριστούν όσο το δυνατό πιο ισορροπημένα και ορθολογικά και ο καθένας να αναλάβει βάρος ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Η προσπάθειά μας θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην εξυγίανση της οικονομίας, στη στήριξη της ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής.


Θέλω να διαβεβαιώσω πως αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακυρώσει το κοινωνικό κράτος, για τη δημιουργία του οποίου βρισκόμασταν διαχρονικά στην πρώτη γραμμή και συμβάλαμε έμπρακτα τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση και ανάπτυξή του. Αυτό το μήνυμα απευθύνω ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε όσους πλήγηκαν από την οικονομική κρίση, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι.


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαός μας υποχρεώθηκε να προβεί σε θυσίες για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. Αυτό έπραξε και στις πολύ δύσκολες συνθήκες του 1974. Όλοι μαζί ενωμένοι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με μπροστάρη το εργατικό κίνημα, καταφέραμε τότε να αντιμετωπίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την πιο κρίσιμη κατάσταση στην ιστορία μας και να επανέλθουμε πολύ σύντομα σε περιόδους ανάπτυξης και ευημερίας. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουμε και τώρα για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.


Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες ,


Η στασιμότητα στο Κυπριακό και οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία αναμφίβολα προκαλούν προβληματισμό και σκεπτικισμό . Υπάρχουν, όμως, ταυτόχρονα εξελίξεις και θα συνδράμουν στις προσπάθειες για καλύτερες μέρες.


Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αναμφίβολα αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη για τον τόπο μας. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μεθοδικής και αποφασιστικής υλοποίησης του σχεδιασμού που καταρτίσαμε για εντοπισμό και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου. Με σοβαρή και καλά μελετημένη πολιτική κατορθώνουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας και να έχουμε τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Στα πλαίσιο της πολιτικής μας για την προώθηση των ερευνών και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου, ολοκληρώνουμε σύντομα τον 2ο γύρο αδειοδότησης. Ταυτόχρονα, προωθούμε την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο, εξέλιξη που θα έχει μεγάλες θετικές συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και ευρύτερα για τον τόπο μας.


Τιμώντας την 52η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας απευθύνουμε μήνυμα αισιοδοξίας , παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε πίστη στις δυνατότητες του λαού μας και επενδύουμε σ’ αυτές. Τιμούμε την Κυπριακή Ανεξαρτησία με την πεποίθηση ότι τις σημερινές δυσκολίες θα διαδεχθούν πολύ καλύτερες μέρες στο σύντομο μέλλον. Γι’ αυτές τις καλύτερες μέρες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.


Χρόνια πολλά.