28/9/12

Ανεξάρτητος διαγνωστικός έλεγχος του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου 28/09/2012

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοινώνει ότι, κατόπιν απαίτησης της Τρόικας, προχωρεί με τη διεξαγωγή ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και τη διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του κάθε τραπεζικού ιδρύματος που θα υποβληθεί στον έλεγχο. Στον έλεγχο θα υποβληθούν τα ακόλουθα τραπεζικά ιδρύματα: Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μαζί με αντιπροσωπευτικό δείγμα συνδεδεμένων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Ταμιευτήριο Λεμεσού, Eurobank Κύπρου και Alpha Bank Κύπρου.

Ο έλεγχος θα διεξαχθεί από την εταιρεία PIMCO, σε συνεργασία με τον ελεγκτικό οίκο Deloitte για το μέρος του ελέγχου που απαιτεί ελεγκτική εξειδίκευση. Ο έλεγχος θα συντονίζεται και θα επιβλέπεται από Συντονιστική Επιτροπή η οποία απαρτίζεται από αντιπροσώπους των κυπριακών Αρχών και των διεθνών οργανισμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Τα αποτελέσματα της άσκησης για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα δημοσιοποιηθούν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αφού θα εγκριθούν από τη Συντονιστική Επιτροπή.