28/9/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους στη δημόσια υγεία από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων 28/09/2012


Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο σε σχέση με συγκεκριμένη μελέτη που έγινε για διερεύνηση της πιθανής καρκινογόνου δράσης από την κατανάλωση ποσότητας γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου (ΝΚ 603) σε ποντίκια, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν το εν λόγω θέμα τόσο σε επίπεδο των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EAAT).

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος είχε εξεταστεί στο παρελθόν από την
EAAT για τις πιθανές επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στο περιβάλλον και, αφού υποβλήθηκε σε επιστημονικές έρευνες, αποφασίστηκε η έγκριση της διάθεσής του στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό προϋποθέσεις που αφορούν την υποχρεωτική επισήμανση των συσκευασιών στις οποίες πωλείται.

Παρόλα αυτά η ΕΑΑΤ
, με βάση τα υπό αναφορά δημοσιεύματα και την έντονη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές, δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το θέμα έχοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν από διάφορους επιστημονικούς οργανισμούς, και θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στις πιθανές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωσή του στη δημόσια υγεία.

Το Υπουργείο Υγείας είναι η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1829/2003, οι πρόνοιες του οποίου επιβάλλουν μεταξύ άλλων την υποχρεωτική σήμανση και ιχνηλασιμότητα τροφίμων που περιέχουν επιτρεπόμενες γενετικές τροποποιήσεις και απαγορεύουν την κυκλοφορία τροφίμων με μη επιτρεπόμενες γενετικές τροποποιήσεις. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ασκούν ελέγχους τόσο στην εισαγωγή όσο και στην κυπριακή αγορά και επιτρέπουν
, υπό προϋποθέσεις, τη διάθεση τροφίμων τα οποία έχουν υποστεί εγκεκριμένες γενετικές τροποποιήσεις. Ταυτόχρονα, απαγορεύουν την εισαγωγή οποιουδήποτε άλλου τροφίμου που εντοπίζεται να περιέχει μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση.

Επιπρόσθετα, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες
, ως το Εθνικό Σημείο Επαφής του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις Αρχές ασφάλειας των τροφίμων όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των δικών τους επίσημων ελέγχων σε τρόφιμα που κυκλοφορούν στις χώρες αυτές με αποτέλεσμα να καθίσταται εφικτή η έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση που εντοπίζεται μη συμμορφούμενο προϊόν, όπως εξάλλου έχει γίνει και στο παρελθόν.