25/9/12

Επαφές της Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη 25/09/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συνέχισε χθες τις επαφές της στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Jan Eliasson και τον Υπουργό Εξωτερικών της Sri Lanka κ. G.L. Peiris. Με τον κ. Eliasson η κα Υπουργός συζήτησε την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και ενημέρωσε για τις τουρκικές απειλές. Από μέρους του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας επέδειξε ενδιαφέρον να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σρι Λάνκα η δρ Μαρκουλλή ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κυπριακό και την παρούσα στασιμότητα ένεκα της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Επίσης, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Σρι Λάνκα με την ΕΕ. Η δρ Μαρκουλλή απηύθυνε πρόσκληση προς τον Υπουργό της Σρι Λάνκα να επισκεφθεί την Κύπρο, ο οποίος και αποδέχθηκε.

Εξάλλου , η κα Μαρκουλλή παρακάθισε χθες σε υπουργικό πρόγευμα που διοργάνωσε η Ολλανδία στο περιθώριο της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για το Κράτος Δικαίου. Ακολούθως έλαβε μέρος στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για το Κράτος Δικαίου.

Χθες το απόγευμα
, η κα Υπουργός συμμετείχε στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους, μια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η οποία υποστηρίζεται θερμά από την ΕΕ.

Η κα Μαρκουλλή είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης
(IPI) Terje Rod-Larsen με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο. Το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης ασχολείται με όλα τα διεθνή προβλήματα και ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας και επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, και για το Κυπριακό.

Χθες βράδυ η κα Μαρκουλλή παρακάθισε σε υπουργικό δείπνο που συνδιοργάνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Λουξεμβούργο και το
IPI για την τρέχουσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή.