21/9/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις εκδηλώσεις με τίτλο «Αμπέλου Εορτή», στη Λευκωσία 21/09/2012




Η συλλογική πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τίτλο «Αμπέλου Εορτή» και η εδώ παρουσία όλων μας καταμαρτυρούν τη θέληση που υπάρχει για να κρατηθεί ζωντανή η όμορφη κυπριακή ύπαιθρος και η παραδοσιακή αμπελουργία των Κρασοχωριών της Λεμεσού.


Είναι γι’ αυτό λοιπόν που με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την κοινή πρόσκληση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, της Εταιρείας Αδασμολογήτων των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, μέλος του Ομίλου Σιακόλα, και των Κοινοτήτων Κρασοχωριών για να χαιρετήσω τη σημερινή διάσκεψη.

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός αειφόρου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τους ήδη επώνυμους οίνους της Κύπρου και των άλλων αμπελοοινικών μας προϊόντων, καθώς και η προβολή του τοπικού χαρακτήρα της χώρας μας ώθησε τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό Στήριξης της Αμπελουργίας.

Ο Σχεδιασμός βασίζεται σε φιλόδοξα προγράμματα στήριξης τα οποία προκύπτουν από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου, όπως η αναδιάρθρωση και η μετατροπή του αμπελώνα με περισσότερο εμπορικές ποικιλίες, η παροχή ουσιαστικών οικονομικών κινήτρων για σοβαρές επενδύσεις εντός των οινοποιείων, με μοντέρνους χώρους γευσιγνωσίας και μηχανολογικό εξοπλισμό αιχμής, καθώς και σημαντικές χορηγίες για την οργανωμένη και συλλογική προώθηση των κυπριακών οίνων στις τρίτες χώρες.

Παράλληλα, η κυβερνητική πολιτική της Κύπρου με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου και ευφάνταστου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013 επιδιώκει τη σταδιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού και δασικού τομέα με σοβαρές επενδύσεις και άλλες σημαντικές βελτιώσεις υποδομής , ύψους περίπου €140 εκατ. ενώ άλλα τόσα χρήματα προορίζονται για τη διατήρηση και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού των αμπελουργικών μας περιοχών. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μελέτη και αξιολόγηση των ντόπιων σπάνιων οινοποιήσιμων ποικιλιών της αμπέλου, οι οποίες πειραματικά στοιχειοθετούν μια σημαντική δυναμική που θα συμβάλει στην αναμόρφωση των κυπριακών οίνων με τονισμένο πλέον τον τοπικό χαρακτήρα.

Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον αμπελοοινικό μας τομέα , αφού η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο πεδίο των συνεχών αλλαγών που παρατηρούνται στο διεθνές οινικό σκηνικό, κυρίως, λόγω της παγκοσμιοποίησης, των συμφωνιών στη βάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, των πολλαπλών εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ οινοποιών, διακινητών και εμπόρων και του έντονου ανταγωνισμού που επικρατεί μετά την πλήρη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πράγματι, οι Κύπριοι οινοπαραγωγοί και κατ’ επέκταση οι επαγγελματίες αμπελουργοί βρίσκονται κατά τα τελευταία χρόνια σε πολύ καλό δρόμο ποιότητας και οικονομικής κερδοφορίας.

Παρά τις πιέσεις του ανταγωνισμού και τις σκληρές μάχες της αγοράς που αντιμετωπίζουν, οι κυπριακοί οίνοι ανακάμπτουν, μεγαλώνουν σε κύρος και τοποθετούνται πλέον στη συνείδηση του Κύπριου καταναλωτή και του ξένου επισκέπτη ως οίνοι με χαρακτήρα. Βεβαίως , πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν, ιδίως σε ζητήματα εταιρικής στρατηγικής και επικοινωνιακής πολιτικής. Η δημιουργία ενός αειφόρου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά είναι αυτή που θα προσκομίσει αξία στην ντόπια οινοπαραγωγή και στη σταδιακή τοποθέτηση του ονόματος της Κύπρου στις αγορές του εξωτερικού.

Σε αυτή την προσπάθεια για την αλλαγή του βασικού κανόνα του ανταγωνισμού, οι Κύπριοι αμπελουργοί και οινοπαραγωγοί δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους είναι και όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και άλλοι φορείς της Κυβέρνησης, καθοδηγητές και συμπαραστάτες , για τον στόχο του νέου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και της ευημερίας.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους, την Εταιρεία Αδασμολογήτων των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και τις Κοινότητες Κρασοχωριών για την υλοποίηση όλων των εκδηλώσεων προώθησης της οινικής κουλτούρας σε μια ζωτική αμπελοοινική περιοχή της Κύπρου.