21/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ 20/09/2012

Οι συνθήκες τώρα δεν δικαιολογούν σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, είπε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχε μια πολύ καλή και φιλική συνάντηση, προσθέτοντας ότι «επικεντρωνόμαστε επί του παρόντος στις Τεχνικές Επιτροπές και στη δουλειά των Επιτροπών , προσπαθώντας να τις κάνουμε πιο παραγωγικές, πιστεύω με επιτυχία. Θεωρώ ότι έχουν γίνει πιο παραγωγικές και προσβλέπουμε στους επόμενους λίγους μήνες στο να συνεχίσουν τη δουλειά τους κατά τρόπο εποικοδομητικό»

Όπως είπε ο κ. Ντάουνερ, οι Σύμβουλοι των δύο πλευρών θα έχουν αύριο συνάντηση στην παρουσία του ιδίου και τη συνάντηση αυτή θα απασχολήσει κυρίως το θέμα της εργασίας των Τεχνικών Επιτροπών.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα ξαναέρθει στην Κύπρο μετά τις Προεδρικές Εκλογές, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο πριν από τις Εκλογές.

Κληθείς να πει αν θεωρεί πως θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «πάντοτε υπάρχει αυτή η πιθανότητα, όμως, δεν έχουμε σχέδια για να γίνει κάτι τέτοιο και τελικά εναπόκειται σε αυτούς αν θέλουν να συναντηθούν και εμείς θα το διευκολύνουμε αυτό. Αν δεν θέλουν (να συναντηθούν) αυτό είναι δική τους απόφαση. Εμείς είμαστε ευτυχείς να προχωρήσουμε με ό,τι θέλουν αυτοί να κάνουν και στο μεταξύ θα συνεχίσουμε με τη δουλειά μας, διευκολύνοντας τις Τεχνικές Επιτροπές». Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις Εκλογές εκτός από το ότι προσβλέπουν να εργαστούν με τον νέο Πρόεδρο , όποιος και αν είναι αυτός.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποια θέματα που συζητούνται τώρα και που θα μπορούσαν να επιλυθούν, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι "γίνεται πιο δύσκολο ενόσω πλησιάζουμε την ημερομηνία των Προεδρικών Εκλογών και το άλλο θέμα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να προχωρήσουν αμέσως σε μια πολυμερή διάσκεψη".

Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι από την άλλη θεωρούν ότι προτού προχωρήσουμε σε μια πολυμερή θα πρέπει να επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Επισήμανε ότι τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και ο ίδιος έχουν πει πως δεν πρόκειται να πιέσουν κανένα να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη που δεν θέλουν, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αποτυχία της διάσκεψης.

Μέχρις ότου υπάρξει συναίνεση στην Κύπρο, αναφορικά με το να προχωρήσουμε σε μια πολυμερή διάσκεψη, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τη διοργανώσουμε, είπε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να συνεχίσουν επʼ άπειρον τις συνομιλίες, θέλουν μια πολυμερή διάσκεψη, και την αναμένουν. Όμως, πρόσθεσε, «οι συνθήκες σαφώς δεν είναι οι κατάλληλες για κάτι τέτοιο στο παρόν στάδιο».