21/9/12

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο (20-21 Σεπτεμβρίου) 21/09/2012

«Διέρχεται κρίση η αντιπροσωπευτική δημοκρατία;

Προκλήσεις για τα εθνικά κοινοβούλια»

Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι συνάδελφοι,


Πρώτα απ΄ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα
εδώ, ανάμεσά σας, σε αυτή την τόσο σημαντική Διάσκεψη που πραγματοποιείται ανά διετία και που η χώρα μου, η Κύπρος, φιλοξένησε πριν δύο χρόνια. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον Πρόεδρο Mignon για την εξαίρετη διοργάνωση αυτής της Διάσκεψης στο Στρασβούργο.

Η αντιπροσωπευτική
δημοκρατία είναι αδιαμφισβήτητα ένας εκ των πλέον σημαντικών θεσμών της Ευρώπης του σήμερα, αποτελώντας τον ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού μοντέλου που η Ευρώπη διαφυλάττει. Μια έννοια που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τον σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, καθώς και με τον αυστηρό σεβασμό στην έννομη τάξη, που πρέπει να διέπει κάθε δημοκρατική κοινωνία. Αρχές, που αυτός ο πανευρωπαϊκός Οργανισμός, με τις 47 χώρες μέλη του, τάχθηκε να προασπίζεται και να προωθεί, για το καλό ολόκληρης της ηπείρου και των λαών της, αλλά και ευρύτερα ως φάρος για ολόκληρο τον κόσμο.

Ως εκ τούτου
, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που διαπιστώνω ότι αυτή η Συνέλευση πραγματοποιεί συζητήσεις από το 2007 για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, στοχεύοντας στη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, σε όλες της χώρες μέλη της, σ’ αυτό τον τομέα, με πρώτο Εισηγητή, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, τον Κύπριο, τότε μέλος της Συνέλευσης κ. Χρήστο Πουργουρίδη.

Αξιότιμοι συνάδελφοι,


Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό και δυστυχώς διογκούμενο φαινόμενο της εποχής μας, το οποίο παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι η ολοένα και περισσότερη
έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών μας στους δημοκρατικούς θεσμούς. Κάτι που καθίσταται ιδιαίτερα ορατό εάν κάποιος παρατηρήσει, μεταξύ άλλων, τα χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις εκλογές, καθώς επίσης και την αυξητική τάση των ποσοστών κομμάτων με εξτρεμιστικές πεποιθήσεις. Επιπρόσθετα, υπάρχει και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η οποία έχει ρίξει τη σκιά της σε όλη την οικουμένη, οδηγώντας πολλές κυβερνήσεις να λάβουν σκληρά μέτρα λιτότητας. Μέτρα που είχαν ως φυσικό επακόλουθο να δημιουργήσουν κοινωνικό αναβρασμό και να έχουν πολύ σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και την ευημερία των πολιτών. Ως εκ τούτου, οδηγηθήκαμε σε αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας και στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αντιμετωπίζουμε έτσι μια τεράστια πρόκληση, που πρέπει να χειριστούμε με επάρκεια και χωρίς παράλληλα να διατρέχουμε τον κίνδυνο της υπόσκαψης της ίδιας της έννοιας των δημοκρατικών θεσμών στις χώρες μας μέσα από τον ζήλο των προσπαθειών μας για αναχαίτιση της οικονομικής κατρακύλας. Για να αντιμετωπίσουμε επαρκώς, όμως, την πρόκληση αυτή, χρειάζεται μια αδιάκοπη προσπάθεια προώθησης πολιτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση και όχι απλά υιοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Για να εγκύψουμε
, λοιπόν, αποτελεσματικά στο υπό συζήτηση θέμα, θα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές ότι η κρίση που διέρχεται η αντιπροσωπευτική δημοκρατία χαρακτηρίζεται από ολοένα και βαθύτερο χάσμα μεταξύ των πολιτών και των δημοκρατικών θεσμών. Παράλληλα, θα πρέπει εξίσου να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης αυτής με το να αδράξουμε αυτή τη συγκύρια, όσο δύσκολο και αν αυτό μπορεί να φαίνεται, και προχωρώντας στις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στο μυαλό και την καρδιά των πολιτών μας, σε ό,τι αφορά στους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Καθίσταται αναγκαίο να προωθήσουμε περαιτέρω μια συμπαγή δημοκρατική κουλτούρα ανάμεσα στους πολίτες μας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων έτσι που να νοιώθουν ότι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των αποφάσεων που λαμβάνονται και που διαμορφώνουν το μέλλον τους. Είμαι λοιπόν ευτυχής να πω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνει σε μια ιδιαίτερα σοβαρή προσπάθεια τόσο μέσω ηλεκτρονικών μέσων, όπως η ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, όσο και με τη διοργάνωση σχολικών επισκέψεων και άλλων δραστηριοτήτων στο Κοινοβούλιο που είναι ανοικτές για το κοινό. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες μας γνωρίζουν καλύτερα και έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν μαζί μας και να μοιραστούν με εμάς τις έγνοιες και τους οραματισμούς τους. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά αυτό είναι και η πεμπτουσία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Να φέρνει τους πολίτες κοντά στους εκπροσώπους τους και να τους επιτρέπει να συμμετέχουν, στο μέτρο του δυνατού, σε όλες τις μορφές της διαδικασίας λήψης αποφάσεων μιας δημοκρατικής κοινωνίας.