Θεωρώ ελπιδοφόρα την προσπάθεια που ξεκινά σήμερα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καρδιάς, που στόχο έχει να περάσει στον κόσμο τη γνώση για ένα καλύτερο και πιο υγιή τρόπο ζωής και γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε πανδημία, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το μήνυμα για το 2012 παραμένει το ίδιο με εκείνο της περσινής χρονιάς: «Ένας κόσμος, ένα σπίτι, μια καρδιά», δίνοντας όμως έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτό το μήνυμα θα προσπαθήσουμε και φέτος να το μετατρέψουμε σε βίωμα δίνοντας έμφαση στην εκστρατεία «GO RED FOR WOMEN» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγείας, στόχος της οποίας είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες για τον κίνδυνο που διατρέχουν και να αποκτήσουν τα όπλα εκείνα που θα προστατεύσουν τόσο αυτές όσο και τις οικογένειές τους.
Η πεποίθηση ότι οι καρδιαγγειακές νόσοι απειλούν κυρίως τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, τον άρρενα πληθυσμό και τις οικονομικά εύρωστες κοινωνίες αποτελεί πλέον μύθο. Το ίδιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες και τα παιδιά και ίσως ακόμα περισσότερο, αφού ο κίνδυνος γι’ αυτές τις ομάδες πληθυσμού υποεκτιμάται.
Όσον αφορά στον γυναικείο πληθυσμό, οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την κυριότερη απειλή κατά της ζωής του, αφού είναι αιτία θανάτου για μία στις τρεις γυναίκες, γεγονός που στατιστικά ερμηνεύεται σε ένα θάνατο ανά λεπτό με 8,6 εκατομμύρια γυναικείες ζωές να χάνονται παγκόσμια κάθε χρόνο. Από μόνοι τους οι αριθμοί επιβάλλουν ότι οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους.
Αδιαμφισβήτητα, τα συμπτώματα, η εξέλιξη και η έκβαση της ασθένειας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επιπλέον, επειδή οι ιδιαιτερότητες της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες δεν είναι ακόμη καλά γνωστές είναι πιο πιθανόν οι παθήσεις αυτές στο γυναικείο φύλο να παραμένουν υποδιαγνωσμένες και οι γυναίκες να μην λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία όπως οι άνδρες.
Τα παιδιά είναι επίσης ευάλωτα καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να εκδηλωθεί από την εμβρυική και να αυξηθεί στην παιδική ηλικία, με κύρια αιτία την έκθεση τους σε διάφορους αρνητικούς παράγοντες που είναι απόρροια του κατά τα άλλα «μοντέρνου» τρόπου ζωής. Τέτοιοι παράγοντες είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το παθητικό κάπνισμα, για τους οποίους ευθυνόμαστε άμεσα ως ενήλικες.
Το ευτύχημα είναι ότι οι πλείστες καρδιακές νόσοι και το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να προληφθούν. Εμείς, οι οικογένειες και οι φίλοι μας μπορούμε και πρέπει να προστατεύσουμε την καρδιά μας και να έχουμε υπό έλεγχο τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου. Πώς;
· Κάνοντας την καθημερινή άσκηση μέρος της ζωής μας. · Εγκαταλείποντας το κάπνισμα και προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας από το παθητικό κάπνισμα. Αξίζει μόνο να σκεφτεί κανείς ότι σταματώντας το κάπνισμα, ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου μειώνεται κατά το ήμισυ σε ένα χρόνο. · Διατηρώντας το σωματικό μας βάρος σε σωστά επίπεδα και μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού βοηθούμε στη διατήρηση της αρτηριακής μας πίεσης σε επιθυμητά επίπεδα. · Τρώγοντας υγιεινά, τηρώντας τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής και πίνοντας πολύ νερό. · Αποβάλλοντας από την καθημερινότητά μας το άγχος.
Αυτές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, διαφωτιστικό υλικό και συμβουλές θα επιδιώξουν να μεταφέρουν στους πολίτες της χώρας μας οι επαγγελματίες υγείας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα που θα στελεχώσουν τα περίπτερα που έχουν στηθεί για τον σκοπό αυτό και στις τέσσερις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Στόχος είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής που αδιαμφισβήτητα οδηγεί σε πιο υγιείς ανθρώπους.
Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας, όσον αφορά στις καρδιαγγειακές νόσους, είναι στα χέρια μας, στο σπίτι μας, στον κόσμο που ζούμε και απλά θα πρέπει να τη δούμε μέσα από μια καθημερινότητα που παραμερίζει το άγχος για μικρά πράγματα και εστιάζεται στις μικρές χαρές της ζωής.
Συνοδοιπόροι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην προσπάθεια αυτή, βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καρδιάς, αλλά κάθε μέρα για να μεταφέρουμε γνώση, εμπειρίες και να βοηθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο.
Το Υπουργείο Υγείας, στην προσπάθειά του για βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και της ανταπόκρισης στις ανάγκες των πολιτών, εφάρμοσε πρόσφατα, κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, πιλοτικό πρόγραμμα για εξάλειψη των λιστών αναμονής στο Αγγειογραφικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και παράλληλα, λειτούργησε Σύστημα Αναμονής και Κλήσης για κάλυψη έκτακτων επειγόντων περιστατικών κατά τις νυκτερινές ώρες, τα Σαββατοκυρίακα και τις αργίες στο ίδιο νοσοκομείο, και εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Οι προσπάθειες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών δεν εξαντλούνται εδώ. Το Υπουργείο Υγείας είναι εντεταλμένο να διαφυλάσσει την υγεία των πολιτών αυτού του κράτους και θα συνεχίσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του παρέχονται, να εντείνει τις προσπάθειές του στοχεύοντας πάντα σε όσο το δυνατόν υψηλότερα και πιο ποιοτικά επίπεδα στις υπηρεσίες υγείας.
Κλείνοντας, θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω το Καρδιολογικό Ίδρυμα Κύπρου για τις προσπάθειες που καταβάλλει ακούραστα, τους επαγγελματίες υγείας που θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού, τους καλλιτέχνες που θα δώσουν στην προσπάθεια αυτή τη νότα της χαράς απομακρύνοντας το άγχος από τις καρδιές μας και όλους όσοι με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις θα συνεισφέρουν για να ευαισθητοποιηθεί ο κάθε πολίτης της χώρας μας και να μάθει πώς θα κλείσει την πόρτα στον κίνδυνο της εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τέλος, ευχαριστώ ιδιαίτερα την κα Έλση Χριστόφια που για ακόμη μια χρονιά βρίσκεται δίπλα μας, δείχνοντας την ευαισθησία της για τη Δημόσια Υγεία και τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για τη βοήθεια και το ενδιαφέρον του.