6/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Αμμάν 06/09/2012


Η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές και νέα δεδομένα για συνεργασίες, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος παρέστη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσαν τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Ιορδανίας και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, στο Αμμάν.

Στο χαιρετισμό του στο Φόρουμ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες από την Κύπρο και την Ιορδανία, είπε: «Η παρουσία σας εδώ επιβεβαιώνει τις προσδοκίες όλων μας για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών μας.

Η Κύπρος και η Ιορδανία συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Άλλωστε, για την Κύπρο η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελούσε πάντοτε το άμεσο γεωγραφικό της πεδίο. Ένα πεδίο στο οποίο παρουσιάζει έντονη δραστηριοποίηση και συνεχώς αναπτύσσει πολύπλευρες συνεργασίες.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι το επίπεδο των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας παραμένει στάσιμο και βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι θα επιθυμούσαμε. Οι στατιστικές των εμπορικών συναλλαγών, που περιλαμβάνουν και τις συναλλαγές στους τομείς των υπηρεσιών και επενδύσεων, εμφανίζουν στασιμότητα. Γι’ αυτό και χρειάζεται να συνεχίσουμε την αναζήτηση και εξεύρεση τομέων με προοπτική μελλοντικής συνεργασίας».

Αναφερόμενος στους τομείς για τους οποίους κρίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε τον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων.

Σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές και νέα δεδομένα για συνεργασίες».

«Η χώρα μου», είπε, «αποδίδει, επίσης, μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια, τομέας που θεωρώ ότι αποτελεί προτεραιότητα και για τη δική σας χώρα. Η Κύπρος διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα αυτό και έχει αναπτύξει τεχνογνωσία που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για συνεργασίες».

Για τον τομέα των επενδύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Η Κύπρος έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα αξιόπιστο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, καθώς και ως ένας ελκυστικός προορισμός εισροής ξένων κεφαλαίων. Η χαμηλή φορολογική επιβάρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το νομικό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας σε συνδυασμό με τις αναγκαίες υποδομές, ενισχύουν όλο και περισσότερο την ελκυστικότητα της κυπριακής αγοράς.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ιορδανικών επιχειρήσεων στην Κύπρο επιβεβαιώνεται από το συνολικό κεφάλαιο επενδύσεων το οποίο ανέρχεται σε €77 εκ. Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων από την Ιορδανία δραστηριοποιούνται στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «επιτυχής συνεργασία κυπριακών και ιορδανικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να υπάρξει, επίσης, στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, των επικοινωνιών και του εμπορίου».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ιορδανίας», προσθέτοντας ότι υπάρχει ευρύ φάσμα ευκαιριών για συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας κ. Fayez al-Tarawneh, ο οποίος παρέστη και μίλησε στο Φόρουμ, είπε ότι «μπορούν πολλά να γίνουν στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών».

Επισήμανε ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση και αυτό εκφράστηκε και στη χθεσινή συνάντηση του Βασιλιά Αμπντάλλα Β΄με τον Πρόεδρο Χριστόφια», σημειώνοντας ότι Κύπρος και Ιορδανία έχουν πολλές ομοιότητες στον τρόπο που χειρίζονται τις εμπορικές τους υποθέσεις.

Ο Ιορδανός Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, στις σχέσεις μεταξύ Ιορδανίας και ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Ιορδανία απολαμβάνει πολιτική σταθερότητα, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα και που πρέπει να αξιοποιήσει σε ό,τι αφορά την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και εμπορικών της διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας τόσο στην Ιορδανία όσο και στην Κύπρο είναι πολύ παραγωγικός.

Στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ, υπογράφηκε Συμφωνία για Συνεργασία ανάμεσα στο Ιορδανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ιορδανικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Χρηματιστηρίων Κύπρου και Αμμάν.