6/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Ακρόαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) με θέμα «Τάσεις και Συνέπειες των μελλοντικών εξελίξεων στους τομείς των προσωπικών, κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» 06/09/2012


Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, για την πρόσκληση να προσφωνήσει την Ακρόαση αυτή και να καλωσορίσω στην Κύπρο τους φίλους από το εξωτερικό. Λόγω έκτακτης ανάγκης να παραστεί στις Βρυξέλλες η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με έχει παρακαλέσει να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό της.
«Θα ήθελα να συγχαρώ την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) για τη διοργάνωση της Ακρόασης. Για ακόμη μια φορά, η ΕΟΚΕ στέκεται στο ύψος των προκλήσεων, επιλέγοντας να καταρτίσει γνωμοδότηση πρωτοβουλίας σε ανταπόκριση των δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών αλλαγών της εποχής μας.
Η γηράσκουσα κοινωνία της Ευρώπης, επιβάλλει ποικιλία απαντήσεων πολιτικής και το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (2012), στο πλαίσιο του οποίου η ΕΟΚΕ ετοιμάζει τη γνωμοδότηση, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών μελών.
Ως Κυπριακή Προεδρία, έχουμε θέσει την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ως μία από τις προτεραιότητές μας και στα πλαίσια αυτά θα συνδιοργανώσουμε, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συνέδριο για τη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2012. Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η υιοθέτηση σχετικής Διακήρυξης του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος 2012.

Για εμάς, η αλληλεγγύη μεταξύ γενεών και η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία μιας Ευρώπης για όλες τις ηλικίες.
Η ενεργός γήρανση δεν σημαίνει μόνο διατήρηση στην απασχόληση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, αλλά την ενεργό συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών σε όλες τις διαστάσεις της κοινωνίας (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτειακά δρώμενα).
Η ανάγκη παροχής διευκολύνσεων στους εργαζόμενους γονείς έχει γίνει επιτακτική σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, λόγω πρωτίστως των δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών αλλαγών που έχουν επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας, αλλά και τα σχήματα και τις απαιτήσεις της εργασίας.
Ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι εργαζόμενοι γονείς, που συχνά αποκαλούνται η ενδιάμεση γενιά («σάντουιτς» γενιά), έχουν την ευθύνη της φροντίδας όχι μόνο των παιδιών τους, αλλά και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας τους, μια ευθύνη που συνήθως αναλαμβάνεται από γυναίκες.
Με βάση τα όσα έχω πει, πιστεύω ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση και ότι θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, μεταξύ άλλων:
- Στην παροχή επαρκών προληπτικών και θεραπευτικών ιατρικών υπηρεσιών σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και ποιοτικών υπηρεσιών κατ’ οίκον και ιδρυματικής φροντίδας.
- Στην παροχή επαρκών δυνατοτήτων επαγγελματικού προσανατολισμού και κατάρτισης στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.
- Στην εξεύρεση τρόπων για τη μεταφορά των γνώσεων και των εμπειριών των γηραιότερων μελών της κοινωνίας στη νεότερη γενιά, αλλά και για την αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους μετά την αφυπηρέτησή τους στην κοινωνική οικονομία και στον εθελοντισμό.
- Στην προώθηση μέτρων για την ενθάρρυνση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και την αλλαγή αρνητικών αντιλήψεων και στερεοτύπων για τον ρόλο της κάθε γενεάς, αλλά και για τον ρόλο των φύλων στην οικογένεια, την κοινωνία και την εργασία.
- Στην προώθηση της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, με φιλικά προς την οικογένεια μέτρα και πρακτικές στον χώρο της εργασίας, άδειες και διευθετήσεις για οικογενειακές υποχρεώσεις και μέτρα για τη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων μελών της οικογένειας και άλλων εξαρτωμένων μελών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι στους τομείς των προσωπικών, κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών υπάρχουν προοπτικές για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Για να μετουσιωθούν σε πραγματικότητα αυτές οι προοπτικές, χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός, έτσι ώστε να διασυνδεθούν αυτές οι προοπτικές με συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου κεφαλαίου για τους τομείς αυτούς. Ταυτόχρονα, και έχοντας υπόψη τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ, είναι ιδιαίτερα σημαντική η υιοθέτηση πολιτικών που δεν θα επιτρέπουν την υποβάθμιση αυτών των τομέων.
Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις μου ως προς το που οι μελλοντικές εξελίξεις στους τομείς που εξετάζει η ΕΟΚΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν. Λυπάμαι πραγματικά που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας σήμερα. Ωστόσο, θα ενημερωθώ από την εκπρόσωπο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου μου, η οποία θα συμμετάσχει.
Ολοκληρώνοντας, συγχαίρω ξανά όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής Ακρόασης και εύχομαι μια ευχάριστη και παραγωγική μέρα σε όλους».

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιος Παπαγεωργίο