2/8/12

Ερευνητικό έργο: ADAQUA - Προηγμένες μέθοδοι για την αειφόρο διαχείριση του κινδύνου ρύπανσης σε λεκάνες απορροής ποταμών της Κύπρου, του Γενικού Χημείου του Κράτους 02/08/2012

Στις σύγχρονες κοινωνίες, η ανακάλυψη της νέας γνώσης, η καινοτομία και η αξιοποίηση διαχρονικών δεδομένων αποτελούν βασικούς άξονες ποιοτικής αναβάθμισης της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει στους στόχους της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξής του αυτές τις προκλήσεις και συνεχώς καλείται να αναπροσαρμόζει τα προγράμματα ελέγχου και παρακολούθησης για να ανταποκρίνεται εγκαίρως.
Η εφαρμοσμένη έρευνα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης του Γενικού Χημείου του Κράτους. Με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και εφαρμογή πολιτικής και νομοθεσιών σ’ όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του, συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην πρόληψη παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία μέσω προληπτικών, κατά το δυνατό, προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, εκπονήθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα «ADAQUA: Προηγμένες μέθοδοι για την αειφόρο διαχείριση του κινδύνου ρύπανσης σε λεκάνες απορροής ποταμών της Κύπρου» στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αυτό είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους, η Terra Cypria, το Πανεπιστήμιο του Brighton και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Χρηματοδότης είναι το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ). Η διάρκεια του Έργου είναι 24 μήνες:7/2011 – 7/2013.
Στόχος του Έργου είναι η ανάπτυξη πρωτοποριακών μηχανισμών στήριξης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών της Κύπρου, το οποίο αποτελεί δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο περί Υδάτων 2000/60/ΕΚ (ΟΠΥ), που έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω υποβάθμισης όλων των υδάτων. Η ευρωπαϊκή αυτή συνεργασία έχει ως στόχο την ανάπτυξη: α) οικολογικής διαχείρισης με συγκέντρωση στην αντίδραση των βενθικών μακροασπονδύλων στο περιβαλλοντικό στρες, β) ποσοτικής ανίχνευσης μικροβιολογικών δεικτών ως μέσου προσδιορισμού της εντερικής μόλυνσης και διαχωρισμού της σε ανθρώπινη ή ζωική, και γ) χάρτη διαχείρισης κινδύνου ρύπανσης χρησιμοποιώντας τα πιο πάνω στοιχεία αλλά και υδρολογικές και φυσικοχημικές παραμέτρους.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα βενθικά μακροασπόνδυλα αποτελούν τον ιδανικό δείκτη αναγνώρισης ανθρωπογενούς στρες, βοηθώντας έτσι στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ποταμών. Επίσης η ανάπτυξη του “QMST: quantitative microbial source tracking”, που αποτελείται από μικροβιολογικές δοκιμές, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για το διαχωρισμό της εντερικής μόλυνσης σε ανθρώπινη ή ζωική. Καινοτομία του Έργου αποτελεί το γεγονός ότι βασίζεται σε συνεργασία ακαδημαϊκών και εργαστηριακών εμπειρογνωμόνων στην ανάπτυξη πρακτικών λύσεων μέσω των περιβαλλοντικών τεχνικών μοντέλων.

Ο τρόπος διάχυσης τόσο των νέων γνώσεων όσο και των εφαρμογών τους στοχεύεται μέσω της i) ανάπτυξης του χάρτη διαχείρισης κινδύνου ρύπανσης σε μορφή GIS, ii) της δημιουργίας ιστοσελίδας του Έργου (www.moh.gov.cy/adaqua) όπου τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και ευρύ κοινό θα ενημερώνεται για τα αποτελέσματα, iii) παρουσιάσεων σε ευρωπαϊκά συνέδρια, iv)δημοσιεύσεων σε ερευνητικά περιοδικά και v) μέσω διδασκαλίας τόσο σε φοιτητές όσο και μαθητές.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον δρα Γιώργο Παπαγεωργίου, Ανώτερο Μικροβιολόγο, Γενικού Χημείου του Κράτους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gpapageorgiou@sgl.moh.gov.cy