23/8/12

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης» 23/08/2012

Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί αναγκαίο να διορθώσει τις λανθασμένες, αρνητικές εντυπώσεις που πιθανό να έχει δημιουργήσει στο κοινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης» ημερομηνίας 21 Αυγούστου με τίτλο: «Πληρώνουμε κυβερνητικούς υπερωρίες για να διασκεδάζουν – Είναι πολλά τα φεστιβάλ», μια και σε αυτό δεν καταγράφεται η αλήθεια ή τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία πόρρω απέχουν από το περιεχόμενο και τις εμφάσεις του δημοσιεύματος.

Διευκρινίζεται κατ’ αρχάς πως το θέμα που εγείρεται στο δημοσίευμα αφορά την παραχώρηση μηνιαίου κατ’ αποκοπή επιδόματος υπερωριακής αποζημίωσης σε μέλη του Γενικού Διοικητικού Προσωπικού που απασχολείται σε όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις και όχι μόνο στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου.
Σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφαση που λήφθηκε στις 13/11/1986, ενέκρινε τη συμφωνία για υπερωριακή αποζημίωση των μελών του Γενικού Διοικητικού Προσωπικού που απασχολείται στις Επαρχιακές Διοικήσεις. Το ποσό της αποζημίωσης αυτής προσαρμόσθηκε διαχρονικά και σήμερα ανέρχεται στα €340 περίπου τον μήνα. Το ποσό αντιπροσωπεύει την αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία των εν λόγω λειτουργών, πέραν του συνήθους ωραρίου για ένα πολύ μεγάλο αριθμό λόγων, που δυστυχώς σκόπιμα αποφεύγεται να αναφερθούν στο δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, οι Διοικητικοί Λειτουργοί των Επαρχιακών Διοικήσεων αφιερώνουν σημαντικό χρόνο εκτός του Γραφείου και πέραν του συνήθους ωραρίου εργασίας για την επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες. Συγκεκριμένα:
• Εκπροσωπούν τους Επάρχους, οι οποίοι προεδρεύουν των Συμβουλίων Αποχετεύσεων, στις συνεδρίες των εν λόγω Συμβουλίων.
• Συντονίζουν και συμμετέχουν στις περιφερειακές συσκέψεις της Υπουργού Εσωτερικών για εξέταση και προώθηση της επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες.
• Εκπροσωπούν τις Επαρχιακές Διοικήσεις στις συσκέψεις που διοργανώνονται στις κοινότητες από όλους τους Υπουργούς και όλες τις κρατικές υπηρεσίες.
• Συντονίζουν το έργο που είναι αναγκαίο σε περιπτώσεις θεομηνιών, πυρκαγιών και άλλων έκτακτων καταστάσεων στις Επαρχιακές Διοικήσεις. Περαιτέρω, βρίσκονται σε επιφυλακή, τόσο κατά την καλοκαιρινή περίοδο για την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο για την αντιμετώπιση έκτακτων ακραίων καιρικών φαινομένων (ανεμοστρόβιλοι, χιονοπτώσεις, κ.ο.κ.).
• Διενεργούν ελέγχους/επιτόπιες επισκέψεις εκτός ωρών εργασίας στο πλαίσιο διεξαγωγής διοικητικών ερευνών, σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίο να γίνει η εργασία αυτή εκτός των ωρών εργασίας.
• Συμμετέχουν στις συνεδριάσεις/συγκεντρώσεις που διοργανώνονται από τα κοινοτικά συμβούλια για συζήτηση και προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κοινοτικά συμβούλια.
• Εκπροσωπούν την Επαρχιακή Διοίκηση στις κοινοτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι κοινότητες.
• Οργανώνουν και προεδρεύουν των συνεδριάσεων σε συμπλέγματα διαχείρισης σκυβάλων.
Για να επιτελεσθούν όλες οι ανωτέρω αποστολές εκτός ωρών εργασίας οι Διοικητικοί Λειτουργοί αποζημιώνονται με το ανωτέρω επίδομα. Αποτελεί, λοιπόν, διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων η δημιουργία της εντύπωσης πως οι λειτουργοί αυτοί πληρώνονται από το δημόσιο για να διασκεδάζουν στις εκδηλώσεις και στα φεστιβάλ των κοινοτήτων. Η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας τις Επαρχιακές Διοικήσεις, αποτελεί καθήκον των λειτουργών, αλλά και ελάχιστο ποσοστό της υπερωριακής απασχόλησης που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν για το σύνολο των θεμάτων που περιγράφονται πιο πάνω.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην παρούσα φάση το συγκεκριμένο επίδομα αξιολογείται συνολικά και ολοκληρωμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με στόχο τον επανακαθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την καταβολή του.