20/8/12

Κύπρια 2012: Πολιτιστική κορύφωση

20.08.2012, 11:00 (CET)

Είκοσι χρόνια συμπληρώνει φέτος το διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ «Κύπρια» και η ένταξή του στο ημερολόγιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί ίσως το καλύτερο επετειακό δώρο. Η πολυπολιτισμικότητα και πολιτιστική διαδραστικότητα θα είναι το κεντρικό μήνυμα του φεστιβάλ, σύμφωνα με τον διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλο Παρασκευά.



Όπως κάθε φθινόπωρο, έτσι και φέτος, το διεθνές φεστιβάλ «Κύπρια» θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ζωής του νησιού. Μάλιστα, τα «Κύπρια 2012», ελέω της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν φέτος μεγαλύτερη διάρκεια από συνήθως. Συγκεκριμένα θα αρχίσουν στις 30 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου.

Από τον «Πολιτιστικό Σεπτέμβρη» στα Κύπρια

Ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παύλος Παρασκευάς, μας βοήθησε να θυμηθούμε το ξεκίνημα του φεστιβάλ. «Η πρώτη προσπάθεια έγινε τον Σεπτέμβριο του 1991, με το φεστιβάλ να ονομάζεται ‘Πολιτιστικός Σεπτέμβρης’, το οποίο επαναλήφθηκε το 1992 με την ίδια ονομασία. Η ονομασία ‘Κύπρια’ καθιερώθηκε το 1993 και φέτος το φεστιβάλ συμπληρώνει ουσιαστικά 20 χρόνια υπό αυτόν τον τίτλο», αναφέρει ο κ. Παρασκευάς.
Στόχος του φεστιβάλ ήταν να παρουσιάζονται αξιόλογες παραστάσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού, αλλά να δώσει και βήμα σε ντόπιους καλλιτέχνες. «Ήταν μια ευκαιρία για τους Κύπριους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το δικό μας πολιτιστικό προϊόν», εξηγεί ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο προηγουμένως στο νησί και πως τα «Κύπρια» αποτέλεσαν κίνητρο για την εμφάνιση άλλων πολιτιστικών φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, υπάρχει αυξητική τάση της συμμετοχής αξιόλογων εγχώριων παραστάσεων στα «Κύπρια».

Ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες επιδιώκουν τα «Κύπρια» να αποτελέσουν ιδιαίτερο κομμάτι της Προεδρίας. Η ένταξη των «Κυπρίων» στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Προεδρίας, αναπόφευκτα επηρέασε το πρόγραμμα και την επιλογή των παραστάσεων. «Θέσαμε ένα ξεχωριστό πλαίσιο για το φετινό φεστιβάλ. Το σκεπτικό στο οποίο θα έπρεπε να κινούνται οι υποβαλλόμενες προτάσεις επικεντρωνόταν στην ανάδειξη της δημιουργικής συνεύρεσης πολιτισμών στην Κύπρο. Τους τρόπους δηλαδή, με τους οποίους ο πολιτισμός της Κύπρου επηρεάστηκε από τους γείτονές της -Ευρωπαίους και μη- αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ο πολιτισμός της Κύπρου έγινε γνωστός στην Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Παρασκευάς.
Η πολυπολιτισμικότητα και η πολιτιστική διαδραστικότητα στην Κύπρο θα αποτελέσουν και το κεντρικό μήνυμα των φετινών «Κυπρίων». «Θέλουμε να δείξουμε ότι στην Κύπρο παράγεται πολιτισμός με επιδράσεις από Δύση και Ανατολή, οι οποίες δένουν αρμονικά και δίνουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Παρασκευάς.
 http://www.cy2012.eu/