2/8/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής 02/08/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δρα Riad al-Malki, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση της κας Υπουργού. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους και των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, η δρ Μαρκουλλή και ο δρ al-Malki έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η δρ Μαρκουλλή στην αρχική της δήλωση ανέφερε τα ακόλουθα:
«Είναι με μεγάλη χαρά και πραγματικά αισθήματα φιλίας που καλωσορίζω σήμερα τον Παλαιστίνιο ομόλογό μου δρα Riad al-Malki, με τον οποίο είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία επαναλάβαμε την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση και σύσφιγξη των ιστορικών διμερών σχέσεων μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Παλαιστίνης.
Είμαι βέβαιη ότι η επίσκεψη του δρος al-Malki, σηματοδοτεί τους ισχυρούς δεσμούς και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν με άλλους αξιωματούχους της Κυβέρνησης θα δώσουν νέα ώθηση σε μια ολόπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Στις σχέσεις αυτές δόθηκε ήδη μια πρόσθετη ώθηση κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, με την εγκαθίδρυση του Γραφείου της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Ραμάλα το 2009, και την αναβάθμιση της διπλωματικής εκπροσώπησης της Παλαιστίνης στην Κύπρο το 2011.
Διαβεβαίωσα τον Παλαιστίνιο ομόλογό μου ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευημερίας και της παλαιστινιακής κοινωνίας. Επιπρόσθετα, εξέφρασα τη δέσμευση ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας συστηματικά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού σε διεθνή βήματα και στην ΕΕ ως θέση αρχής.
Σχετικά με την αναπτυξιακή συνεργασία, διαβεβαίωσα τον ομόλογό μου για την ισχυρή και συνεχή δέσμευσή μας για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού, στον οποίο η Κύπρος διέθεσε, από το 2008, περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.
Αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, επανέλαβα ότι η Κύπρος στηρίζει μια συνολική προσέγγιση, η οποία θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών. Μια τέτοια λύση συνεπάγεται τη συνύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ με ένα ανεξάρτητο, εδαφικά συνεχόμενο και βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος. Επιπρόσθετα, η λύση δύο κρατών πρέπει να επέλθει μέσω διαπραγματεύσεων. Όλες οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη συγκράτηση της κατάστασης και την επανέναρξη της διαδικασίας.
Επιπλέον, καταδίκασα τις ενέργειες εποικισμού στη Δυτική Όχθη, καθώς αυτές θεωρούνται παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου, ενώ προκαλούν μόνο ζημιά και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για ειρήνη. Αντιθέτως, εξέφρασα την ανάγκη για υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τις δύο πλευρές. Προς αυτή την κατεύθυνση, χαιρέτισα την υπογραφή συμφωνιών από τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής και τον Υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, στις 31 Ιουλίου 2012, για τη βελτίωση του κανονισμού για τις διμερείς εμπορικές και φορολογικές διευθετήσεις.
Επιτρέψτε μου να πω ότι ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή που είχαμε μαζί μας τον Υπουργό Εξωτερικών. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε αξιολόγηση όχι μόνο των διμερών σχέσεων και των τρόπων περαιτέρω ενίσχυσής τους, αλλά, επιπλέον, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση όσον αφορά τη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στην Παλαιστίνη, καθώς επίσης και την κατάσταση στην περιοχή και ειδικότερα στη Συρία».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε ότι είναι τιμή του που βρίσκεται στη Κύπρο, σημειώνοντας ότι πάντοτε νιώθει πολύ κοντά σε αυτή την όμορφη χώρα και τον λαό της. Εκφράζοντας την πλήρη συμφωνία του με την αρχική δήλωση της δρος Μαρκουλλή, ο δρ al-Malki δήλωσε τα εξής: «Πιστεύω ότι οι δεσμοί που μας ενώνουν είναι ισχυροί και μοιραζόμαστε πολλές αξίες και κοινά στοιχεία. Παράλληλα, οι επαγγελματικές μας σχέσεις ήταν πάντοτε δυνατές, επαγγελματικές, και φιλικές. Άκουσα από την Υπουργό Εξωτερικών ακριβώς τις ίδιες δηλώσεις που άκουσα από αυτήν παλαιότερα, επαναλαμβάνοντας πάντα την ίδια δυνατή θέση της Κύπρου αναφορικά με τις δίκαιες επιδιώξεις του παλαιστινιακού λαού και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν τη δική τους πατρίδα, το δικό τους κράτος, ένα κράτος που θα ζει στο πλάι, δίπλα από το Κράτος του Ισραήλ, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Πιστεύω μοιραζόμαστε την ίδια θέση και αισθανόμαστε πολύ ενδυναμωμένοι με αυτή τη θέση που ανέκαθεν είχε η Κύπρος και την επιρροή αυτής της θέσης μέσα στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.
Το γεγονός ότι η Κύπρος προεδρεύει σήμερα του Συμβουλίου της ΕΕ είναι ένα πλεονέκτημα και μια μεγάλη ευκαιρία για την Παλαιστίνη, καθώς η Κύπρος θα προσπαθήσει να εργαστεί υπέρ της δικαιοσύνης. Και εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Κύπρος προεδρεύει του Συμβουλίου, νιώθουμε πολύ ενδυναμωμένοι. Γνωρίζουμε από τις δηλώσεις και τις θέσεις της Κύπρου κατά καιρούς, ότι η Παλαιστίνη βρίσκεται σε καλά χέρια και ότι αναμένουμε κατά της διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας να επιτευχθεί πρόοδος σε επίπεδο ΕΕ».
Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Παλαιστινιακής Αρχής, ο δρ al-Malki είπε ότι συζήτησαν διάφορες ιδέες και ότι αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν την πολιτική διαβούλευση, σημειώνοντας ότι αναμένουν αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου στην Παλαιστίνη πολύ σύντομα για να προχωρήσουμε με το θέμα. «Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας εμποδίζει από το να διερευνήσουμε πιθανές δεσμεύσεις σε άλλους τομείς, και είναι γι’ αυτό που συζητήσαμε την πιθανότητα να εξετάσουμε και άλλους τομείς στο εγγύς μέλλον, όπως μια Κοινή Επιτροπή Κύπρου-Παλαιστίνης υπό την ηγεσία των δύο Υπουργών Εξωτερικών. Και αυτό είναι κάτι που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη συνεργασία μας, ενώ παράλληλα αντικατοπτρίζει και την πραγματική θέληση της Κύπρου και της Παλαιστίνης να περάσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα της επίσκεψής του θα προωθήσει τη σχέση των δύο χωρών ακόμη περισσότερο. «Φεύγω από την Κύπρο με μεγάλη αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε στην ορθή τροχιά και ότι η Παλαιστίνη είναι τυχερή που έχει μια καλή φίλη όπως την Κύπρο».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Συρία και εάν υπάρχει καθόλου ανησυχία για τη διάχυση της βίας στη Συρία η οποία προκαλεί αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Ανησυχούμε πάρα πολύ, όχι μόνο ως Παλαιστίνη αλλά και ως Αραβικός Σύνδεσμος, οι 22 χώρες, και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες στην περιοχή, μία από αυτές είναι και η Κύπρος. Αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία, οι Υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών συναντήθηκαν περίπου 20 φορές για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, και αν αυτό δείχνει κάτι, είναι το πόσο πολύ ανησυχούμε, πόσο πολύ μας απασχολεί, πόσο πολύ θέλουμε να επέμβει ο Αραβικός Σύνδεσμος για να εμποδίσει την περαιτέρω αιματοχυσία και την καταστροφή στη Συρία. Επιθυμούμε την πλήρη εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τη διατήρηση της ειρήνης και επιδιώκουμε, φυσικά, τον εθνικό διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες στη Συρία. Επομένως, ναι, ανησυχούμε για την κατάσταση και γι’ αυτό υποστηρίξαμε το Σχέδιο του Kofi Annan, γι’ αυτό πριν από αυτό στείλαμε Άραβες παρατηρητές στη Συρία, και τώρα υπάρχει προσχέδιο ψηφίσματος που στάλθηκε στη Γενική Συνέλευση από τους Άραβες. Θα συζητηθεί σήμερα. Αυτό αποδεικνύει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει, και ότι θέλουμε να κάνουμε το άπαν ώστε να βοηθήσουμε να τερματιστεί αυτή η κατάσταση που συμβαίνει στη Συρία. Το έχουμε συζητήσει με την κα Υπουργό, ακόμα και με τον Πρόεδρο, και θα συνεχίσουμε τη συνεχή ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, και θα εξετάσουμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί, όχι μόνο η Κύπρος και η Παλαιστίνη, αλλά και η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η διεθνής κοινότητα, διότι η κατάσταση στη Συρία αποτελεί μεγάλη ευθύνη.
Ερωτηθείς πως εννοεί την «παρέμβαση» στη Συρία ο δρ al-Malki είπε: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση. Αυτό απορρέει από το Σχέδιο του Kofi Annan. Επίσης, ένας άλλος τρόπος είναι το γεγονός ότι πάμε στη Γενική Συνέλευση, είναι το είδος του ακτιβισμού που προσπαθούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τον εμφύλιο και την αιματοχυσία στη Συρία».