4/7/12

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2012

 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε στη συζήτηση της ολομέλειας του ΕΚ την Τετάρτη, 4 Ιουλίου, ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας και η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής θα αποτελέσουν κύριους στόχους της Προεδρίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό θα τεθεί επίσης ψηλά στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας, ενώ η ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα της διχοτόμησης του νησιού υπογραμμίστηκε από πολλούς ευρωβουλευτές.




"Περισσότερη κοινωνική Ευρώπη, αυτό χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για την ευημερία των πολιτών της ΕΕ θα αποτελέσουν κύριους στόχους κατά τη διάρκεια των επόμενων 6 μηνών.

Ο κ. Χριστόφιας υπερασπίστηκε σθεναρά την κοινοτική μέθοδο σημειώνοντας ότι "μαζί μπορούμε σίγουρα να τα καταφέρουμε καλύτερα". Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών σχετικά με την ενέργεια, την έρευνα και την καινοτομία και τις μεταρρυθμίσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στη Κύπρο σχετικά με την "ετοιμότητά της να αναλάβει αυτή την Προεδρία", ενώ συμφώνησε με τον κ. Χριστόφια στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες επί των νομοθετικών προτάσεων χρησιμοποιώντας την κοινοτική μέθοδο και τη στενή συνεργασία μεταξύ των κοινοτικών οργάνων. Σε ό,τι αφορά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ΕΕ και το μηχανισμό αξιολόγησης του συστήματος Σένγκεν ο Πρόεδρος Barroso εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν σύντομα λύσεις.

Μιλώντας για την ομάδα του ΕΛΚ, ο Joseph Daul, επανέλαβε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την πράξη για την Ενιαία Αγορά και την ψηφιακή ενιαία αγορά, τονίζοντας ότι "όλες αυτές οι πολιτικές θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση".

Ο Hannes Swoboda, μιλώντας εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ζήτησε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό σύστημα εποπτείας των τραπεζών λέγοντας ότι "χρειαζόμαστε καλύτερη διαχείριση των δαπανών, αλλά αυτό δεν σημαίνει περικοπές στον προϋπολογισμό. Θέλουμε έναν προϋπολογισμό που δημιουργεί ανάπτυξη".

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Swoboda εξέφρασε τη λύπη του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Κυπριακή Προεδρία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη υπεράσπισης των δύο κοινοτήτων στο νησί.



Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας των Φιλελευθέρων, ο Graham Watson, δήλωσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να "δώσει το καλό παράδειγμα" και να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία, προκειμένου να αποκατασταθεί η κατάσταση στο νησί, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κασουλίδη (ΕΛΚ) δήλωσε ότι δεν επικρίνει την Κύπρο και θέλει να δει τη χώρα "να χρησιμοποιεί την επιρροή της ΕΕ για την επίλυση των προβλημάτων στο νησί."

"Η ΕΕ πρέπει να είναι μια υπεύθυνη κοινότητα", δήλωσε η Rebecca Harms (Πράσινοι), προειδοποιώντας ότι, σήμερα, "οι πολιτικοί είναι περισσότερο πολιτικοί κομμάτων και όχι Ευρωπαίοι πολιτικοί". Εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Μιλώντας εκ μέρους των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών, ο Martin Callanan εξέφρασε τη στήριξη του στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυπριακή Προεδρία, προσθέτοντας ότι η πολιτική ομάδα του δεν θέλει να δει την ΕΕ να αποτυγχάνει. Δήλωσε ότι υποστηρίζει την ενιαία αγορά, αλλά επέκρινε έντονα τις αποφάσεις της Ευρωζώνης και την αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η Gabriele Zimmer (Ευρ.Ενωτ.Αριστερά), δήλωσε ότι "η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα" και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μία Προεδρία της ΕΕ επικεντρώνεται στην ευημερία των ευάλωτων πολιτών.

"Η Προεδρία σας αρχίζει εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης", δήλωσε η Νίκη Τζαβέλα, μιλώντας εκ μέρους της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενεργειακή ανεξαρτησία και τις εμπορικές σχέσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη της για το σύνολο της ΕΕ.