31/7/12

Ο Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε της Υπουργικής Επιτροπής για τις επενδύσεις 31/07/2012

Συνήλθε σήμερα για πρώτη φορά, υπό την προεδρία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικώτη, η Υπουργική Επιτροπή για τις επενδύσεις. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου, συμμετείχαν η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) κ.κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και Χάρης Παπαχαραλάμπους, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναφορικά με τη σύσκεψη, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Εμπορίου, αποφάσισε τη σύσταση μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων. Η Υπουργική Επιτροπή, εξήγησε, απαρτίζεται από τους Υπουργούς Εμπορίου, Οικονομικών Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, ενώ στις συνεδρίες συμμετέχει και ο CIPA.
Ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια, έδωσε τους εξής όρους εντολής στην Υπουργική Επιτροπή:
· Να αποφασίζει κατά πόσον μια επένδυση είναι στρατηγική.
· Να καθορίζεται χρονοδιάγραμμα και να γίνεται συντονισμός των αρμόδιων κρατικών και άλλων δημόσιων αρχών για επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης ή έγκρισης που αφορούν στρατηγικές επενδύσεις.
· Την παρακολούθηση της πορείας αδειοδότησης και υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων.
· Την υποβολή τριμηνιαίας έκθεσης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά τα κυριότερα κριτήρια που τέθηκαν για καθορισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε τα ακόλουθα:
· Το ύψος της επένδυσης να είναι πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένης και της αξίας της γης.
· Να είναι επενδύσεις, ανεξαρτήτως ύψους, που θα δημιουργούν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.
· Να είναι επενδύσεις, ανεξαρτήτως ύψους, που θα αφορούν τους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας σε γνώση και τεχνογνωσία.
Ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι κατά τη σημερινή πρώτη σύσκεψη δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες επενδύσεις αλλά αποφασίστηκε η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Ανατέθηκε, εξήγησε, στον CIPA να συγκεντρώσει από όλα τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες και να ετοιμάσει σχετικό κατάλογο με τα χαρακτηριστικά όλων των επενδύσεων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον. «Αρχές Σεπτεμβρίου θα επανέλθει η Υπουργική Επιτροπή για να δούμε ακριβώς, κατά συγκεκριμένο τρόπο, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επενδύσεις», πρόσθεσε.
Υπάρχουν, επισήμανε, επενδύσεις που αφορούν μόνο εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ άλλες, μεταξύ των οποίων και μεγάλα έργα, είτε είναι προχωρημένες στην αδειοδότηση και ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ολοκλήρωσή τους, είτε είναι ώριμες, με ολοκληρωμένη αδειοδότηση και σχεδιασμό, αλλά έχουν πρόβλημα στην εξασφάλιση επενδυτών. Εξήγησε ότι το Κράτος θα μπορεί να βοηθήσει αυτές τις επενδύσεις, αναφέροντας το παράδειγμα της πρόσφατης επίσκεψης του CIPA στην Κίνα, όπου προώθησε συγκεκριμένα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδιασμού ή είναι ώριμα, αλλά χρειάζονται επενδύσεις.
Ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι όλα αυτά σημαίνουν ότι για πρώτη φορά τίθενται οι επενδύσεις κάτω από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και συντονισμό. Ξεκαθάρισε δε ότι νοουμένου ότι πληρούνται τα σχετικά χαρακτηριστικά, η ίδια αντιμετώπιση θα ισχύει τόσο για ξένες επενδύσεις όσο και για επενδύσεις από Κύπριους.
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει σήμερα έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις, κυρίως από την Κίνα, ο κ. Υπουργός είπε ότι υλοποιούνται ήδη επενδύσεις στην Κύπρο από ξένους, τόσο σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα όσο και σε άλλους τομείς, προσθέτοντας ότι «ενώ στον δημόσιο διάλογο επικεντρωθήκαμε στα δυο-τρία εμφανή έργα, υλοποιούνται ήδη και με ξένες επενδύσεις πολλά άλλα έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως γήπεδα γκολφ, μαρίνες και έργα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Όσον αφορά το ενδιαφέρον από την Κίνα, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι πρόκειται για χώρα με σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα, η οποία επιδιώκει να κάνει επενδύσεις σε πάρα πολλές χώρες. Είπε ότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον που υπάρχει για το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, σημείωσε την επίσκεψη του CIPA στην Κίνα που αφορούσε και την προσέλκυση επενδύσεων σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα και, τέλος, αναφέρθηκε στην τάση που υπάρχει σήμερα για αγορά από κινέζους εξοχικής κατοικίας στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μόνιμη άδεια παραμονής.
Κληθείς να διευκρινίσει τη συγκεκριμένη διαδικασία εξασφάλισης μόνιμης άδειας παραμονής, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες δικαιούχων της άδειας, καθώς και ότι στην Κύπρο την έχουν ήδη αρκετές χιλιάδες αλλοδαποί, κυρίως Ρώσοι. Τα κριτήρια, είπε, είναι να μπορούν οι κάτοχοι να αποδεικνύουν, με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά εμβάσματα, ότι θα συντηρούνται από χρήματα που προέρχονται από το εξωτερικό, χωρίς να δικαιούνται εργοδότηση στην Κύπρο. «Πριν από λίγα χρόνια εισαγάγαμε την πρόνοια ότι θα θεωρείται επιπρόσθετο προσόν η αγορά κατοικίας αξίας πέραν των 300 χιλιάδων ευρώ», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για απλοποίηση της διαδικασίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις Κινέζων που προχώρησαν ήδη σε αγορά εξοχικών κατοικιών στην Κύπρο. Σημείωσε δε ότι για τον σκοπό αυτό δραστηριοποιούνται σήμερα στην Κίνα πολλά δικηγορικά γραφεία και γραφεία επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.
Ο κ. Συλικώτης είπε, τέλος, ότι με αυτή την πολιτική εξυπηρετούμε δύο σημαντικούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει: την τόνωση του κατασκευαστικού τομέα και την ενίσχυση του μόνιμου και ποιοτικού τουρισμού.