31/7/12

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη για την κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου - Γαλλίας 31/07/2012

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της κοινής αεροναυτικής άσκησης Έρευνας-Διάσωσης και ασύμμετρων απειλών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού μεταξύ δυνάμεων της Κύπρου και της Γαλλίας υπό τον συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η σημερινή άσκηση ακολούθησε την κοινή άσκηση του περασμένου Μάρτη με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και εκείνη του περασμένου Απρίλη με το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό. Θα ακολουθήσουν και άλλες με φιλικές χώρες.
Συγχαίρω θερμά τις Κυπριακές και Γαλλικές Δυνάμεις που έλαβαν μέρος για την εξαίρετη εκτέλεση της άσκησης, τον πλήρη συντονισμό και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία.
Στον χώρο της ΑΟΖ και στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μόνο κυριαρχικά δικαιώματα, έχει, επίσης, και ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Σε αυτές τις ευθύνες μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και αξιόπιστα.
Εκφράζω ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και προς το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας για την εξαίρετη και παραγωγική συνεργασία που αναπτύσσουμε με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου.