26/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην ετήσια πολιτιστική εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Περιστερώνας 26/07/2012

Να μη μεταδοθεί πριν από τις 8.00 μ.μ.

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, για να απευθύνω χαιρετισμό στην πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Περιστερώνας.


Το χωριό Περιστερώνα, κτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού Σερράχη, παρόλο που κινείται σε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, κουβαλάει τη δική του ιστορία. Ο Ναός των Αποστόλων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα, κτισμένος περί τα τέλη του 11ου και στις αρχές του 12ου αιώνα, είναι μία εκ των δύο μοναδικών πεντάτρουλων εκκλησιών που υπάρχουν στην Κύπρο. Σε συνδυασμό με το Τέμενος αντικατοπτρίζουν τη μακραίωνη συμβίωση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που έζησαν ειρηνικά σε μεικτά χωριά και πόλεις, καθώς και στους χώρους εργασίας.

Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς. Αποτελούν σημείο αναφοράς για την προώθηση, την ανάδειξη, την αναβίωση και διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού. Συμβάλλουν στην αναζωογόνηση των αγροτικών μας περιοχών και δίνουν την ευκαιρία σε όλους εμάς, ντόπιους και ξένους επισκέπτες, να συμμετάσχουμε ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας. Στέλνουν το μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για ειρήνη, φιλία, συνεργασία και πρόοδο.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν τον κρίκο εκείνο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μας. Είναι αυτές οι βραδιές που μας δένουν με τις ρίζες και την παράδοσή μας. Είναι μια ευκαιρία για σύσφιξη των δεσμών και τόνωση των θεσμών που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε ως τόπος και ως λαός. Ο χορός και η μουσική που περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσής σας, καθώς και τα ήθη και έθιμα του παραδοσιακού κυπριακού γάμου που θα μας παρουσιάσετε, φέρνουν ξανά στη μνήμη μας τις ρίζες μας και τις πολιτιστικές μας καταβολές και αποτελούν το μέσο για τη διάσωση και τη μεταφορά της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις επόμενες γενεές.

Η αναπαράσταση του κυπριακού παραδοσιακού γάμου θα μας ταξιδέψει για λίγο πίσω στον χρόνο και θα μας γεμίσει με συναισθήματα νοσταλγίας, όσους από εμάς το έζησαν. Ο γάμος αποτελεί σε όλους τους λαούς του κόσμου ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής των ανθρώπων. Για εμάς τους Κύπριους αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία εορταστικής, θρησκευτικής εκδήλωσης, αλλά και της τήρησης και της προβολής των εθίμων μας. Τα πατροπαράδοτα γαμήλια έθιμα μας διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, με πιο γνωστά «το γέμισμα του κρεβατιού», «τον στολισμό της νύφης», «το καμάρωμα της νύφης», «τα νυμφικά στέφανα», «το πάτημα της νύφης», «το ρόδι», «το πλούμισμα του βιολάρη», «το ρέσσιν» και πολλά ακόμη έθιμα που οι παλιοί θυμούνται με νοσταλγία.

Στην περιοχή της Μόρφου η χρήση των μουσικών οργάνων αποτελούσε τη βάση για την ολοκλήρωση της διασκέδασης. Το βιολί και το λαούτο ήταν τα κύρια μουσικά όργανα που συνόδευαν τη διασκέδαση του γάμου και πρέπει να συνεχίσουμε να τα προβάλλουμε και να τα προωθούμε, για να μην καταλήξουν και αυτά βουβά στολίδια των κυπριακών αρχοντικών σαλονιών.

Η ένταξη της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια σηματοδότησε νέες ευκαιρίες για όλους και έδωσε μοναδικά κίνητρα και ερεθίσματα, ώστε να προβάλουμε τον πανάρχαιο και πλούσιο πολιτισμό μας, του οποίου είμαστε κληρονόμοι και προνομιούχοι συνεχιστές και για τον οποίο δίκαια υπερηφανευόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό και υιοθετώντας τη νέα, αναδιαμορφωμένη πολιτική της ΕΕ, επεξεργαστήκαμε και θέσαμε σε εφαρμογή Σχέδια Αγροτικής Ανάπτυξης, που στόχο έχουν να διατηρήσουν ζωντανή την ύπαιθρο, μέσω μιας σειράς μέτρων και προγραμμάτων. Αυτά, δεν αφορούν μόνο τη γεωργική ανάπτυξη, αλλά γενικότερα στοχεύουν στον περιορισμό της αστυφιλίας και στην ανάπτυξη της υπαίθρου, με αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και ενδυνάμωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, και η Κυβέρνηση γενικότερα, στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Περιστερώνας και όλους όσοι εργάστηκαν για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της.