23/7/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην αντικατοχική εκδήλωση για την επέτειο της ημέρας κατάληψης της Κερύνειας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας 23/07/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση καταδίκης της κατάληψης της Κερύνειας που διοργανώνουν οι κατεχόμενοι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, η Ένωση Κοινοτήτων της Επαρχίας Κερύνειας, τα προσφυγικά σωματεία Λαπήθου και Καραβά και ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας.

Έχουν ήδη περάσει 38 χρόνια από την κατάληψη της Κερύνειας. Οι εικόνες είναι μαύρες από το καλοκαίρι του 1974, όταν το χουντικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, οι δύο όψεις ενός δίδυμου εγκλήματος, άφησαν πίσω τους νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και μια πατρίδα μοιρασμένη. Δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μας τα τανκς της προδοσίας που έδωσαν το πρόσχημα στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει με τη βία των όπλων το 37% του εδάφους της.

Η τουρκική εισβολή έστειλε στην προσφυγιά 160 χιλιάδες ανθρώπους, σκόρπισε το θάνατο, τον πόνο και τη δυστυχία. Πρώτος στόχος των εισβολέων η αγαπημένη μας πόλη η οποία καταλήφθηκε την τρίτη μέρα της εισβολής, στις 22 Ιουλίου, ύστερα από σκληρές μάχες που έδωσαν πολλά από τα παλληκάρια μας με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν. Η Κερύνεια βαλλόταν από την πρώτη στιγμή από θάλασσα, αέρα και ξηρά, και οι δυνάμεις του Αττίλα ήταν υπέρτερες. Τα παιδιά μας που στάληκαν στη σφαγή χωρίς επαρκή οπλισμό και πολεμοφόδια, αγωνίστηκαν υπέρ βωμών και εστιών μέχρι τελικής πτώσης στο πεδίο της τιμής υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Η Κερύνεια, μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ιδίως στον τουριστικό τομέα. Το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται κτισμένη, με την οροσειρά του Πενταδακτύλου στα νότια της, τη θάλασσα στο βορρά και τα αρχαία μνημεία στην ίδια την πόλη και γύρω από αυτή, ήταν αρκετοί λόγοι για να αποκτήσει η περιοχή μια διεθνή τουριστική φήμη. H γεωγραφική της θέση απέναντι από τις Μικρασιατικές ακτές στάθηκε όμως μοιραία το 1974. Εκεί οι Τούρκοι εισβολείς έκαναν την πρώτη τους απόβαση και δημιούργησαν το αρχικό τους γεφύρωμα, καταλαμβάνοντας και την πόλη της Κερύνειας. Kατά τη δεύτερη φάση της εισβολής καταλήφθηκε ολόκληρη η επαρχία από τους επιδρομείς. Έκτοτε, Κερύνεια, Λάπηθος, Καραβάς, Δίκωμο και τόσα άλλα χωριά, παραμένουν σκλαβωμένα στα χέρια των Τούρκων και κατοικούνται από Τουρκοκύπριους και Τούρκους έποικους. Κάθε Ιούλη οι μνήμες είναι πιο ζωντανές, είναι όλο και περισσότερο φορτισμένες και συνοδεύονται από οργή και αγανάκτηση. Η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή ενός μεγάλου μέρους της χώρας μας δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να επουλώσουμε τις πληγές.

Με κανένα τρόπο δεν μας ικανοποιεί η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, η διαιώνιση της διχοτόμησης της πατρίδας μας. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για μια συμφωνημένη λύση το συντομότερο γιατί η παρέλευση του χρόνου βαθαίνει τα τετελεσμένα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ολιγωρούμε. Η συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και εποίκων απειλεί και υποσκάπτει την ασφάλεια και το μέλλον όλων των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχουμε τη δικαίωση μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας. Να θέσουμε τέρμα στην κατοχή και τον εποικισμό. Να αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου μας: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η λύση που να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό της, τους θεσμούς, την οικονομία και το έδαφός της στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η θέληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση είναι δεδομένη, όχι όμως για την οποιαδήποτε λύση που θα κλείσει απλά το Κυπριακό, αλλά για μια λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές, λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη. Ώστε να δοθεί και πάλι η δυνατότητα στους νόμιμους κατοίκους της Κερύνειας, και κάθε κατεχόμενου μέρους της πατρίδας μας, να επιστρέψουν πίσω στις εστίες τους και να κτίσουν ένα ευτυχισμένο, ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον για τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους κατεχόμενους Δήμους Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, τα προσφυγικά σωματεία, τον Όμιλο Γυναικών και την Ένωση Κοινοτήτων Κερύνειας για την οργάνωση της εκδήλωσης. Η δραστηριοποίηση των κατεχόμενων Δήμων στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων είναι έντονη στον αγώνα που διεξάγεται με στόχο την επανένωση της Κύπρου. Η δράση τους κρατά ζωντανές τις μνήμες των κατεχόμενων εδαφών μας και συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση της αγάπης των νέων γενεών για τον τόπο καταγωγής τους, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της αγωνιστικότητας του λαού μέχρι την τελική δικαίωση γιατί το κάστρο και το λιμανάκι της Κερύνειας μπορεί να σκλαβώθηκαν, αλλά δεν νικήθηκαν ποτέ.