Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 συνεχίστηκε η υλοποίηση των δράσεων του έργου: «Ευμάθιος Φιλοκάλης, Ανάδειξη Επιλεγμένων μεσοβυζαντινών μνημείων Κρήτης Κύπρου με καινοτόμες μεθόδους», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013.
Το έργο συμπεριλαμβάνει δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης δύο μεσοβυζαντινών μνημείων, της Παναγίας της Κοφίνου και της Αγίας Μαρίνας στο Καντού. Ολοκληρώθηκαν κατά το 2011 οι ανασκαφές στον περιβάλλοντα χώρο των δύο μνημείων και η α’ φάση συντήρησης των τοιχογραφιών της Παναγίας Κοφίνου.
Από τον Ιανουάριο ξεκίνησε και συνεχίζεται στην Παναγία της Κοφίνου η δεύτερη φάση συντήρησης των τοιχογραφιών, με στερεώσεις και καθαρισμούς. Έγινε επίσης, παράλληλα με το συνεργείο των τοιχογραφιών, σημαντικό τμήμα των εργασιών αποκατάστασης της λιθοδομής, δηλαδή αφαίρεση σε βάθος των παλαιών αρμολογημάτων, αντικαταστάσεις φθαρμένων λίθων, πλήρης αποχωμάτωση του εσωτερικού της εκκλησίας και επίχριση των θεμελίων του Ναού με ειδικό υγρομονωτικό υλικό, για την προληπτική συντήρηση των τοιχογραφιών από την ανερχόμενη υγρασία. Ολοκληρώθηκε ήδη το αρμολόγημα της νότιας εξωτερικής πλευράς, ενώ στο εσωτερικό ολοκληρώθηκε το αρμολόγημα και η πρώτη στρώση του επιχρίσματος στο ανατολικό σκέλος και το ιερό. Κατά τη διαδικασία του αρμολογήματος τοποθετούνται σωληνώσεις για τον εμποτισμό των ενεμάτων στο εσωτερικό της τοιχοποιΐας.
Η επιλογή των υλικών, ενέσεως, αρμολόγησης, επίχρισης και υγρομόνωσης έγινε μετά από εξειδικευμένη μελέτη προσδιορισμού σύστασης κονιαμάτων και αντοχής λιθοσωμάτων, σε συνεργασία με τα εργαστήρια Δομικών Υλικών και Λήδρα του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Από τον Απρίλιο ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης του ημιερειπωμένου Ναού της Αγίας Μαρίνας στο Καντού. Ανυψώθηκαν μέχρι το ύψος των ανωφλίων ο νότιος και δυτικός τοίχος και το δυτικό τμήμα του βορείου τοίχου.
Συμπληρώθηκε ο ημικύλινδρος και ανακατασκευάστηκε το τεταρτοσφαίριο της αψίδας του ιερού βήματος, ενώ ανατάχθηκαν στην αρχική τους θέση τα διασωθέντα αρχιτεκτονικά μέλη του τόξου του τεταρτοσφαιρίου, τα οποία είχαν βρεθεί στις ανασκαφές του 2003. Ανακατασκευάστηκε επίσης, σε αντιστοιχία με το βόρειοανατολικό αψίδωμα, το νοτιοανατολικό και τα δύο αψιδώματα στα δυτικά, καθώς και το τόξο του αρκοσολίου της ταφής που βρέθηκε στο τύμπανο του βορειοδυτικού αψιδώματος.
Μέχρι στιγμής για όλες τις εργασίες από την έναρξη του έργου (7/2011-6/2012) έχει απορροφηθεί ποσό ύψους €160.845,96.