9/7/12

Αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Κυπριακό κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή 09/07/2012

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ομιλία του, το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012, κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Το Κυπριακό παραμένει πρωταρχικό εθνικό θέμα για την Ελλάδα.


Την στιγμή όμως αυτή βρίσκεται και πάλι σε τέλμα.
Από την ενημέρωση που είχα από τον Πρόεδρο της Κύπρου και την Κυπριακή Κυβέρνηση κατά την επίσκεψή μου στη Λευκωσία, την ημέρα που η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέστη πλέον σαφές, ότι μια τέτοια ευκαιρία χάθηκε λόγω της τουρκικής εμμονής να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία και να παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Παράλληλα, η τουρκοκυπριακή πλευρά, την ίδια ακριβώς στιγμή, δήλωνε ότι σταματάει κάθε περαιτέρω διακοινοτική διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Δύο αποφάσεις, της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, που δεν συμβαδίζουν με τη διεθνή νομιμότητα.
Δύο μονομερείς αποφάσεις, που δυσκολεύουν την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία, απομακρύνουν την επίλυση του Κυπριακού και προσβάλλουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί η Προεδρία, που ασκεί σήμερα η Κύπρος, είναι κορυφαίος ευρωπαϊκός θεσμός.
Παρά την κατάσταση αυτή, Ελλάδα και Κύπρος, από κοινού, εμμένουμε στους στόχους να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.
Μια συνολική συμπεφωνημένη λύση, δίκαιη και βιώσιμη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Νήσου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».