Το εναρκτήριο συνέδριο για την προώθηση διάλογου πολιτικής μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των χωρών της Νότιας Μεσογείου για θέματα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Νεολαίας άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες και σε αυτό συμμετέχει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους.
Στο συνέδριο που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικεντρώνεται σε θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης επιβεβαιώθηκε η πρόθεση όλων των εμπλεκομένων μερών για ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας στον ευρωμεσογειακό χώρο που θα επιτρέψει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των συστημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη διάνοιξη δυνατοτήτων κινητικότητας φοιτητών και ακαδημαϊκών.
Στο συνέδριο συμμετέχουν Γενικοί Διευθυντές Ανώτερης Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι φοιτητών και ακαδημαϊκοί από εννέα χώρες της περιοχής της Μεσογείου (Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, Τυνησία) καθώς και εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το συνέδριο αποτελεί το πρώτο βήμα για προώθηση της καλής γειτονίας και της συνεργασίας με τις χώρες της νότιας Μεσογείου, στη βάση δεσμεύσεων που εξαγγέλθηκαν το 2011 από την ΕΕ, μετά τις ιστορικές ανακατατάξεις που έγιναν σε χώρες του αραβικού κόσμου. Αποτελεί απορρέον σχετικών Ανακοινώσεων της Κομισιόν σχετικά με την «ανανεωμένη γειτονία». («A partnership for democracy and shared prosperity with Southern Mediterranean» και «A new response to a changing Neighborhood»). Οι ανακοινώσεις αυτές εξάρουν την σημασία της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στη μείωση των ανισοτήτων και ανάπτυξη της δημοκρατίας στην ευρωμεσογειακή περιοχή.
Γενικότεροι στόχοι του διαλόγου πολιτικής είναι:
• Δημιουργία περιφερειακής πλατφόρμας για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος
• Ανταλλαγή καλών πρακτικών ειδικά σχετικά με το Tempus και Erasmus Mundus
• Αξιολόγηση της υποστήριξης που δίνεται από την ΕΕ και εντοπισμός αναγκών
• Υποστήριξη των εταίρων για εκσυγχρονισμός των πανεπιστημίων τους και εθελοντική σύγκλιση προς τη διαδικασία της Μπολόνια
• Ενημέρωση των εταίρων για τις μελλοντικές ευκαιρίες μέσω του προγράμματος Erasmus για Όλους
• Υποστήριξη της περιφερειακής κινητικότητας και συνεργασίας
Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Επίτροπος για την Εκπαίδευση, Πολιτισμό Πολυγλωσσία και Νεολαίας κα Ανδρούλα Βασιλείου από πλευράς της Κομισιόν, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Γιώργος Δημοσθένους ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και ο κ. Wajih Owais, Υπουργός Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας της Ιορδανίας.
«Οι ιστορικοί, πολιτισμικοί και εμπορικοί μας δεσμοί έχουν μακρά ιστορία. Η Μεσόγειος δεν είναι ένα σύνορο, είναι ο σύνδεσμος τριών ηπείρων και πολλών πολιτισμών. Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω την ισχυρή μας δέσμευση για ενδυνάμωση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τους γείτονές μας στη Μεσόγειο», εξήγησε η κα Βασιλείου. Ακολούθως αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα που υποστηρίζουν τη μαθησιακή κινητικότητα ανάμεσα στις δύο περιοχές.
Ο κ. Δημοσθένους, αφού αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τις χώρες της περιοχής σε όλους τους τομείς, τόνισε ότι «η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του γεγονότος ότι είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί και επιθυμεί να στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες και προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνονται για ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Μεσογείου».