1/6/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Γενικής Κυβερνήτη της Αυστραλίας

Η αλληλεγγύη της Αυστραλίας προς την Κύπρο εκφράζεται διαχρονικά, και ως ένδειξη της εκτίμησης για τη συμμετοχή της χώρας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμβάλει χρηματικά για την ανέγερση μνημείου προς τιμήν των Αυστραλών που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.


Μιλώντας στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε σήμερα προς τιμήν της Γενικής Κυβερνήτη της Αυστραλίας κας Quentin Bryce, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων: «Η Αυστραλία πάντοτε υποστήριζε τις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Η αλληλεγγύη σας προς την Κύπρο εκφράζεται διαχρονικά μέσα από τη φιλοξενία στη χώρα σας της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής κοινότητας του εξωτερικού.


Ευχαριστώ, επίσης, για τη διαχρονική συμμετοχή της χώρας σας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ως ένδειξη εκτίμησης για αυτή τη συμβολή της Αυστραλίας, η Κύπρος θα προσφέρει συμβολικά το ποσό των 20.000 ευρώ για την πρωτοβουλία σας για ανέγερση μνημείου προς τιμήν των Αυστραλών που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές».


Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε: « Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση της τουρκικής πλευράς, παραμένουμε δεσμευμένοι και προσηλωμένοι στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στην επιδίωξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν μας αποπροσανατολίζουν. Όραμά μας είναι και θα παραμείνει μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρος, κοινή πατρίδα όλων των νόμιμων κατοίκων της».


Από την πλευρά της η κα Bryce είπε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα της «έχει δώσει έμπρακτη απόδειξη για τη φιλία μεταξύ της Αυστραλίας και της Κύπρου με τη συνεχή συμμετοχή αποσπάσματος της Αυστραλιανής Αστυνομίας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, από το 1964».


Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρυσι στη χώρα της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έτυχε θερμής υποδοχής από όλους τους Αυστραλούς που γνωρίζουν την ιδιαίτερη συμβολή της Κύπρου στον δυτικό πολιτισμό, τη συμβολή της Κύπρου στην Αυστραλία μέσω της μετανάστευσης, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή ως ένα από τα νεότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σε σχέση με αυτό γνωρίζουμε τη μεγάλη ευθύνη που η Κύπρος θα αναλάβει με την πρώτη της Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είπε η κα Bryce και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην Κυπριακή Προεδρία.