1/6/12

Πρόποση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο γεύμα προς τιμήν της Γενικής Κυβερνήτη της Αυστραλίας κας Quentin Bryce

Αγαπητή κυρία Γενική Κυβερνήτη,
Εξοχότατοι,

Κυρίες και κύριοι,


Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο σε ανταπόδοση της δικής μου επίσημης επίσκεψης στη χώρα σας, πέρυσι τέτοια εποχή. Αυτή η ανταλλαγή επισκέψεων αποτελεί απόδειξη των στενών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των λαών μας.


Η σημερινή μας συνάντηση επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και υπογράμμισε την αμοιβαία επιθυμία να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Είμαι πεπεισμένος ότι οι επαφές μας θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στο διμερές επίπεδο αλλά και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Τα περιθώρια για ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων είναι μεγάλα, ιδιαίτερα στον αναδυόμενο για την Κύπρο τομέα της ενέργειας. Οι ευκαιρίες για συνεργασία είναι πολλές και θα πρέπει να αξιοποιηθούν.


Η Αυστραλία πάντοτε υποστήριζε τις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Η αλληλεγγύη σας προς την Κύπρο εκφράζεται διαχρονικά μέσα από τη φιλοξενία στη χώρα σας της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής κοινότητας του εξωτερικού. Ευχαριστώ επίσης για τη διαχρονική συμμετοχή της χώρας σας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ως ένδειξη εκτίμησης γι’ αυτήν τη συμβολή της Αυστραλίας, η Κύπρος θα προσφέρει συμβολικά το ποσό των 20.000 ευρώ για την πρωτοβουλία σας για ανέγερση μνημείου προς τιμήν των Αυστραλών που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση της τουρκικής πλευράς, παραμένουμε δεσμευμένοι και προσηλωμένοι στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στην επιδίωξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν μας αποπροσανατολίζουν. Όραμά μας είναι και θα παραμείνει μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρος, κοινή πατρίδα όλων των νόμιμων κατοίκων της.


Κυρίες και κύριοι,


Ο κόσμος ταλανίζεται αυτήν την περίοδο από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η κρίση ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται στην κοινωνία και τους πολίτες από την εφαρμογή πολιτικών που στηρίζονται στην απόλυτη και ανελαστική δημοσιονομική πειθαρχία και την αποθέωση της ελευθερίας της αγοράς και του ανταγωνισμού. Οι πολιτικές λιτότητας επιτείνουν τα προβλήματα και οδηγούν στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.


Η Αυστραλία αποτελεί παράδειγμα από το οποίο μπορούμε να διδαχθούμε. Για να υιοθετήσουμε οικονομικές πολιτικές οι οποίες να οδηγούν σε δικαιότερη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος. Για μια ανθρωποκεντρική κοινωνική πολιτική η οποία να οδηγεί σε μεγαλύτερη απασχόληση και στην αναγκαία κοινωνική συνοχή.


Αγαπητοί προσκεκλημένοι,


Με την ευχή να ανατείλουν σύντομα καλύτερες μέρες, σας καλώ να εγερθούμε και να εγείρουμε πρόποση για υγεία και προσωπική ευτυχία στη φίλη Γενική Κυβερνήτη της Αυστραλίας και το σύζυγό της και για την ευημερία και πρόοδο του φίλου λαού της Αυστραλίας.