1/6/12

Μ. Σουλτς: Οι προετοιμασίες για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο είναι άψογες



Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χθες
Την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι μια πολύ καλή Προεδρία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι ο ίδιος σπάνια έχει δει μια Κυβέρνηση τόσο καλά προετοιμασμένη όπως είναι η Κυπριακή.

 



Μιλώντας χθες το βράδυ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», μετά τη Συνάντηση μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι τόσο οι προετοιμασίες της Κυπριακής Προεδρίας όσο και το ίδιο το περιεχόμενο που αποδίδει η Κύπρος στην Προεδρία είναι άψογα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, μεταξύ άλλων, ανασκοπήθηκαν και ζητήματα συντονισμού των ενεργειών της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θα ήθελα καταρχάς, να καλωσορίσω θερμά στην Κύπρο τον Εξοχότατο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον αγαπητό μου φίλο κ. Μάρτιν Σουλτς. Καλωσορίζω επίσης θερμά και εγκάρδια τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων, μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων που συναποτελούν μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς την αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου που μας επισκέπτεται.

Με τον κ. Πρόεδρο είναι αλήθεια ότι έχουμε τα τελευταία χρόνια οικοδομήσει μια στενή σχέση εμπιστοσύνης και μια πραγματική φιλία. Βεβαίως, θα έχουμε τη χαρά να τον έχουμε και πάλι εδώ μαζί μας στις αρχές Ιουλίου, όταν η Κύπρος θα αναλάβει τα ηνία της εξάμηνης, εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τον κ. Σουλτς για την αποδοχή της πρόσκλησής μου να τιμήσει με την παρουσία του την επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου που θα γίνει στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου στις 5 Ιουλίου.

Πρέπει να πω και δημόσια ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που κατά το προσεχές εξάμηνο οπότε και η Κύπρος θα ασκεί της Προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης, ο κ. Σουλτς θα είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το λέω αυτό, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας ακριβώς που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας, για την επιτυχία της εκάστοτε εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου.


Αναντίλεκτα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστεί πραγματικός συννομοθέτης, μαζί με το Συμβούλιο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετικών φακέλων. Είναι, επομένως, ύψιστης σημασίας η εκάστοτε Προεδρία του Συμβουλίου να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την προώθηση της καθημερινής μας εργασίας. Τόνισα ενώπιον της Ολομέλειας της συνάντησής μας ότι τόσο εγώ όσο και τα μέλη της Κυβέρνησής μου, είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να έχουμε μια στενή και αγαστή σχέση συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλη τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Επιθυμώ εξάλλου, να ευχαριστήσω ειλικρινά τον κ. Σουλτς για την εποικοδομητική κατʼ ιδίαν συνάντηση που είχαμε και για την ευκαιρία ανασκόπησης σημαντικών θεμάτων σε ό,τι αφορά ζητήματα της τρέχουσας ευρωπαϊκής ατζέντας. Ανασκοπήσαμε όπως ήταν φυσικό, και ζητήματα συντονισμού των ενεργειών μας εν όψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο την 1η Ιουλίου αυτού του έτους.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη και ειδικά τη ζώνη του ευρώ, εξέφρασα εκ νέου στον φίλο Πρόεδρο τη σταθερή μου άποψη ότι πρέπει επιτέλους να στραφούμε σε μέτρα που θα ξεφεύγουν από τον μονόδρομο των πολιτικών λιτότητας – το τόνισα και κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας - που εφαρμόστηκαν κατά το πλείστον τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολιτικές λιτότητας και μόνον, αποδεδειγμένα οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση των οικονομιών μας. Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ξανά ελπίδα στους Ευρωπαίους πολίτες. Πρωτίστως, θα πρέπει να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά, μια γενιά ιδιαίτερα καταρτισμένη και μορφωμένη. Μια νέα γενιά που βλέπει σήμερα το μέλλον της να χάνεται. Εμείς, δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη καμιά γενιά στην Ευρώπη. Έχω δεσμευθεί προσωπικά ενώπιον των πολιτικών αρχηγών του Ευρωκοινοβουλίου ότι η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά και θα εργαστούμε σκληρά και με συνέπεια για τη διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Πραγματικά ελπίζω ότι όλοι μας θα αδράξουμε την ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας το επόμενο εξάμηνο και θα συμφωνήσουμε στην υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού προϋπολογισμού για την Ένωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Πιστεύω ότι ακολουθώντας πιστά την Κοινοτική Μέθοδο θα μπορέσει η Ευρώπη για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσει μεθοδικά και αποτελεσματικά την κρίση και να εξέλθει ισχυρότερη από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία.

Περαιτέρω, είχα το εξαιρετικό προνόμιο να αναφερθώ για πρώτη φορά επισήμως και εν εκτάσει στις τέσσερις κύριες προτεραιότητες που θα προωθήσει η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου.

Εδώ, θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω ότι η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για μια Καλύτερη Ευρώπη:

• Πιο αποτελεσματική και βιώσιμη.

• Με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη.

• Που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή.

• Πιο ανοικτή στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονές της.

Όπως ήταν φυσικό, είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και στο Κυπριακό και πρέπει να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος για την πολύ θετική στάση που τήρησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αλλά και γενικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση, για απαλλαγή από την κατοχή, για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενώσης. Διαβεβαίωσα τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου για την πλήρη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τον διάλογο για λύση στο Κυπριακό και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Φτάνει να το θέλει και η άλλη πλευρά. Υπογράμμισα εμφαντικά ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που στοχεύουν στην επανένωση της χώρας και του λαού μας. Εξέφρασα με κατηγορηματικό τρόπο την αταλάντευτη βούλησή μας για μη επηρεασμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία. Η Κύπρος θα ασκήσει μια καθόλα Ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου και τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Τουρκία θα είναι προβλήματα που θα τύχουν συλλογικού, ευρωπαϊκού χειρισμού. Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου δίνουν άλλωστε ξεκάθαρη απάντηση στις άνομες τουρκικές θέσεις.
Τέλος, θα ήθελα ξανά να καλωσορίσω θερμά τον αγαπητή φίλο, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων στην Κύπρο και να τους ευχαριστήσω ειλικρινά γι’ αυτή τους τη θεσμοθετημένη επίσκεψη. Είμαι πεπεισμένος από τις σημερινές μου επαφές ότι η συνεργασία της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι στενή και αδιάλειπτη. Για τον δικό του προσωπικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σουλτς από καρδιάς».

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς, στην εναρκτήρια του δήλωση, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «αυτά που θα σας πω τώρα δεν είναι επ΄ ουδενί φιλοφρονήσεις, αλλά απόψεις που τις εννοώ σοβαρά. Είμαι Ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για 18 χρόνια. Για επτάμιση χρόνια ήμουν Πρόεδρος πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και είχα την ευκαιρία να δω πολλές προετοιμασίες για Προεδρίες, αλλά ειλικρινά σπάνια έχω δει μια Κυβέρνηση τόσο καλά προετοιμασμένη όπως η Κυπριακή. Αυτό δεν είναι μια φιλοφρόνηση που λένε οι Πρόεδροι των θεσμών, αλλά αυτή είναι η άποψη όλων των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων. Παρότι οι απόψεις μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διίστανται σε πολλά θέματα, σε όλο τα φάσμα από την αριστερά μέχρι τη δεξιά, συμφωνούμε όλοι και γι’ αυτό και εγώ ενθαρρύνθηκα να το πω δημόσια, διότι πραγματικά ισχύει.

Εχουν γίνει επανειλημμένα συζητήσεις για την Προεδρία της Κύπρου και πολλοί έχουν διερωτηθεί κατά πόσο μια μικρή χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα της ΕΕ».

Ο κ. Σουλτς πρόσθεσε ότι κάποιος Πρόεδρος πολιτικής ομάδας είχε πει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες Προεδρίες, μόνο κακές και καλές υφίστανται». Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι «η Κυπριακή Προεδρία θα είναι μια πολύ καλή Προεδρία και αυτό έχει σχέση με την οργάνωση. Η προετοιμασία είναι άψογη, αλλά έχει σημασία και το περιεχόμενο που έχει αποδώσει η Κύπρος στην Προεδρία της.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μεγάλες και έντονες προκλήσεις - αυτό ισχύει για το σύνολο της ΕΕ- όπως τα θέματα που έχουν σχέση με το ευρώ, το τι θα γίνει στην Ελλάδα, στην Ισπανία, ή το πώς θα βρούμε θέσεις εργασίας για τους νέους, το ερώτημα πώς είναι δυνατόν στην πλουσιότερη οικονομική ζώνη του κόσμου , σε ορισμένες χώρες το 15% ή και σε πολλές μέχρι και το ήμισυ των νέων να είναι άνεργοι; Πώς μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοιου είδους καταστάσεις; Υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα. Πώς θα μπορέσουμε να επιφέρουμε την ανάπτυξη. Διότι χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει απασχόληση και χωρίς ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορεί να υπάρξει και βιώσιμη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Όλα αυτά μας απασχόλησαν σήμερα σε βάθος και σε μεγάλο βαθμό νομίζω ότι καταλήξαμε σχεδόν όλοι στην ίδια άποψη. Η Κυπριακή Κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνέκλιναν σε αυτό το συμπέρασμα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε μια πολύ σημαντική έννοια, την Κοινοτική Μέθοδο που ουσιαστικά σημαίνει τη βούληση των 27 κρατών της ΕΕ να επιφέρουν δίκαιη εξισορρόπηση συμφερόντων μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών. Αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από τους κοινοτικούς θεσμούς που έχουν συσταθεί για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αυτή λοιπόν η Κοινοτική Μέθοδος για πολλά χρόνια δεν είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πολλοί έλεγαν ότι οι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων γνωρίζουν τι είναι καλό για την Ευρώπη, όμως, από όλο αυτό προέκυψε πολλές φορές τα συμφέροντα των κρατών να συγκρούονται και όχι να εξισορροπούνται. Αυτό για το οποίο ο Προεδρεύων - ο οποίος από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ - μιλά σε ό,τι αφορά την Κοινοτική Μέθοδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συντριπτική του πλειοψηφία το θεωρεί σωστό.

Στους επόμενους έξι μήνες πρέπει να καταλήξουμε σε απόφαση για τη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική μορφή που θα λάβει η ΕΕ κατά τα επόμενα επτά χρόνια. Πώς θα είναι η χρηματοδότηση της ΕΕ από το 2014 έως το 2020. Και για αυτό το θέμα οι απόψεις ποικίλουν. Εδώ λοιπόν η Κυπριακή Προεδρία θα έχει να αντιμετωπίσει ένα Ηράκλειο έργο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και εγώ θα πρέπει να διεξάγουμε από κοινού διαπραγματεύσεις, καταρχάς σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών και στο τέλος θα καταλήγουν στους επικεφαλής που θα πρέπει να συνομιλήσουν. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εγώ εκπροσωπώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μίλησα πριν από λίγες μέρες με τους συμβούλους του Προέδρου Χριστόφια, πριν από δέκα μέρες, και τους βγάζω το καπέλο, υποκλίνομαι μπροστά στις ικανότητες αυτής της χώρας σχετικά με τις γνώσεις της για τα οικονομικά της Ευρώπης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Η Κύπρος κατά τους επόμενους έξι μήνες θα προεδρεύει σε αυτή την ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που λέει ότι επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ, να λέει από την άλλη ότι δεν αναγνωρίζει την Προεδρία της Ενωσης για τους επόμενους έξι μήνες. Αυτό δεν μπορεί να υφίσταται και είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί ενδελεχώς.

Τις προηγούμενες μέρες όταν βρισκόμουν στην Αγκυρα το συζήτησα και θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανασυζητήσουμε».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβληματίζεται κατά πόσον να θέσει στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέμα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη κατοχή στην Κύπρο, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι «ο κ. Μπαγίς είπε ή άφησε να νοηθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Αυτό δεν προέρχεται από την ΕΕ, αλλά είναι η Τουρκία που το είπε αυτό. Είπα στον κ. Μπαγίς την άποψή μου επʼ αυτού και του ανέφερα ότι δεν γίνεται ένα κράτος που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ να λέει ʽναι, θέλουμε να γίνουμε μέλος, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε με το κράτος που έχει τώρα την Προεδρίαʼ. Το έχω ήδη πει αυτό πριν από καιρό στην Τουρκική Κυβέρνηση και τότε είχε δημιουργηθεί ένταση μεταξύ του κ. Μπαγίς και εμού. Αυτό, όμως, έγινε πριν από καιρό, έχουν περάσει μήνες από τότε. Παρόλα αυτά είχα την εντύπωση ότι ο κ. Υπουργός κατάλαβε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ».

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι και κατά πόσο πριν από τη συνάντησή του αυτή συζήτησε στην Αγκυρα το θέμα της Σχολής της Χάλκης, ο κ. Σουλτς είπε ότι «στις συζητήσεις με την Τουρκική Κυβέρνηση δεν έθιξα το θέμα της Χάλκης, τουλάχιστον αυτή τη φορά. Κατά τα άλλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρισκόταν στις Βρυξέλλες και τον συνάντησα εκεί. Με την Τουρκική Κυβέρνηση μίλησα για τη Χάλκη, αλλά υπό την προηγούμενη ιδιότητά μου, αυτή του Προέδρου πολιτικής ομάδας. Σε αυτή μου την επίσκεψη συνάντησα τον Πατριάρχη, τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ. Στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της ημέρας μίλησα με τους εκπροσώπους σχεδόν όλων των Ομολογιών που υπάρχουν στην Τουρκία. Τη θέση μου για τη Χάλκη τη γνωρίζετε. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να ξανανοίξει αυτή η Σχολή».

Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η ΕΕ στην περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι δημιουργήσει προβλήματα στην Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Σουλτς είπε ότι «είχα μια συζήτηση με τον κ. Μπαγίς πριν από τρεις μήνες στις Βρυξέλλες και τότε εξέφρασα την άποψή μου ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του είπα ʽμα δεν είναι δυνατόν μια χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ να μην αναγνωρίζει ένα άλλο κράτος που είναι ήδη μέλος και να λέει μάλιστα ότι όταν αυτό το κράτος θα έχει την Προεδρία τότε θα διακόψουμε ως Τουρκία τις σχέσεις μας με την ΕΕ’. Αυτά δεν γίνονται. Εγώ μίλησα ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είπα ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό το είπαν όλοι οι Πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν πρόκειται για τη δική μου προσωπική άποψη, αλλά για μια θεσμική άποψη και την άποψη αυτή τη στήριξαν όλοι. Αν η Τουρκία λάμβανε μέτρα τα οποία σήμερα δεν μπορώ να προβλέψω, τότε αναμφίβολα η ΕΕ θα βρεθεί αλληλέγγυα με την Κύπρο. Όμως, δεν μπορώ να φανταστώ ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Τουρκία, σε τι είδους ενέργειες θα μπορούσε να καταφύγει και δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Γνωρίζουμε τη στάση της Τουρκίας, την ξέρουμε όλοι μας και δεν νομίζω ότι θα καταφύγει σε άλλα μέτρα πέραν από αυτή την αρνητική της στάση. Τουλάχιστον όχι σε τέτοιου είδους μέτρα που θα προκαλέσουν την αντίδραση της ΕΕ. Και θα το πω με κάθε ειλικρίνεια. Την ΕΕ την ενδιαφέρει η Κύπρος. Ολοι μας ενδιαφερόμαστε τα μάλα να αναζητήσουμε λογικές μορφές συνεργασίας με την Τουρκία και εγώ προσωπικά ανέκαθεν ήμουν οπαδός της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, διότι πιστεύω ότι η Τουρκία ως μέλος της ΕΕ θα της ήταν πολύ πιο εύκολο να λύσει τα προβλήματα της παρά εκτός της ΕΕ. Ξέρω, βέβαια, πόσο δύσκολο είναι αυτό για όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η επίλυση των προβλημάτων γίνεται πολύ πιο εύκολα μέσα από τον διάλογο, γι’ αυτό λοιπόν αν κάποιος εκτοξεύει απειλές το πρώτο που κάνω είναι να αναζητήσω τον διάλογο. Και αν υποθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα εκτοξεύονταν απειλές, εγώ ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αναζητούσα τότε τον διάλογο για να διαπιστώσω τι συμβαίνει και τότε να σκεφτώ πώς μπορώ να συμβάλω στη λύση. Δεν νομίζω ότι πρέπει κανείς να σχολιάζει προβλήματα που τώρα δεν υφίστανται».