28/6/12
Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην 9η Συνάντηση του Ενεργειακού Διαλόγου ΕΕ-ΟΠΕΚ, στις Βρυξέλλες 28/06/2012
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας, ως αρμόδιος Υπουργός για τα θέματα ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σημερινή 9η Υπουργική Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών. Η εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τον ΟΠΕΚ αποκτά ιδιαίτερη αξία, αφού επιτυγχάνεται σε δύσκολες εποχές και κόντρα στις αντιξοότητες και την πολυπλοκότητα των θεμάτων που δημιουργεί η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση στους οικονομικούς θεσμούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΠΕΚ αποδεικνύουν την ωριμότητα με την οποία προσεγγίζουν τα θέματα της ενέργειας, μέσω της συνεργασίας που διατηρούν, και τη θέληση που διαθέτουν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στους ιδιόμορφους και απαιτητικούς καιρούς που διανύουμε.
Είναι όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η συνεργασία αυτή, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο αποδοτική για την επίτευξη των στόχων και των δύο πλευρών. Σε αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά η ανάπτυξη των μεταξύ μας σχέσεων, η κοινή πεποίθηση για τη σημαντικότητα του πετρελαίου στο ενεργειακό ισοζύγιο και η θεώρηση της επέκτασης των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και ΟΠΕΚ, ο καθένας μέσα από τη δική του σκοπιά, έχουν ουσιαστικά κοινούς στόχους και αξίες. Από τη μια υπάρχει ανάγκη για διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε πετρέλαιο και από την άλλη υπάρχει η ανάγκη για διασφάλιση της ύπαρξης μιας σταθερής αγοράς πετρελαίου, και στις δύο περιπτώσεις, όμως, πληρώντας τα κριτήρια της αειφορίας. Ακόμη πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία στα μεγέθη για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, στην ποιότητα των δεδομένων και στην παραγωγική ικανότητα.
Είναι προφανές ότι η μεθοδική εργασία της ΕΕ θα συνεχιστεί εντατικά με στόχο η Ευρώπη να καταστεί μια ολοκληρωμένη, ώριμη και ασφαλής αγορά ενέργειας δημιουργώντας την απαραίτητη υποδομή για μια ισορροπημένη και αειφόρο πορεία.
Παρόλα τα περιβαλλοντικά μέτρα και τους στόχους του 20-20-20 που έχει θέσει η ΕΕ, είναι προφανές ότι τη μερίδα του λέοντος στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης κατέχει και θα εξακολουθεί να κατέχει η ενέργεια που παράγεται από το πετρέλαιο. Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων πετρελαίου, η διασφάλιση της παραγωγής και της παραγωγικής ικανότητας για τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας παγκοσμίως, οι συνεχείς επενδύσεις στον τομέα της πετρελαιοπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απαραίτητες, ιδιαίτερα στα μέλη του ΟΠΕΚ που φιλοξενούν πέραν των 2/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής τροφοδοσία και να αποφευχθεί τυχόν κρίση στον ανεφοδιασμό πετρελαίου στο μέλλον.
Η ανάγκη για αναγνώριση και εφαρμογή βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών παγκοσμίως στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου στις δραστηριότητες ανοικτής θαλάσσης είναι επιτακτική τόσο σε υπεράκτιες δραστηριότητες σε Νιγηρία, Βενεζουέλα και Αγκόλα όσο και στην Ευρώπη. Η αναγνώριση των πρακτικών αυτών από τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ θα επιτρέψει τη σταθερή παραγωγική διαδικασία και την αύξηση της αποδοτικότητας. Παράλληλα, όμως, θα διασφαλίσει την εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου με γνώμονα πάντα την προστασία και τον σεβασμό στο περιβάλλον, βαδίζοντας στον δρόμο της αειφόρου παραγωγής. Τα θέματα ασφάλειας των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ομαλή και συνεχή λειτουργία στην παραγωγική διαδικασία και, κατ’ επέκταση, στην απρόσκοπτη προμήθεια πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα του περιβάλλοντος και τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι καταστροφικές επιπτώσεις σε αυτόν, αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα για μια ευαίσθητη περιβαλλοντικά προσέγγιση του θέματος.
Η ύπαρξη διαφάνειας και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή και τις επενδύσεις που προγραμματίζονται είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο ανάμεσα στην ΕΕ και στον ΟΠΕΚ όσο και μέσω της σχετικής Κοινής Πρωτοβουλίας για τα Δεδομένα Πετρελαίου στην οποία η Eurostat συμμετέχει ενεργά. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει επίσης να δίνεται στην ανταλλαγή ουσιαστικών πληροφοριών στον τομέα του αερίου και, μέσω των διεθνών Φόρουμ Ενέργειας, θα μπορούσαν να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες της Κοινής Πρωτοβουλίας για τα Δεδομένα Πετρελαίου.
Οι ολοένα και μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις της εποχής που διανύουμε μας οδηγούν στην ανάγκη για συνεργασία για εξεύρεση τρόπων διεύρυνσης της παγκόσμιας ενεργειακής βάσης, η οποία θα εξασφαλίσει τη συνεχή πρόσβαση στους πολίτες μας σε προσιτή, αποδοτική και καθαρή ενέργεια στο μέλλον. Ειδικότερα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξεύρεση και εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης, κάτι που είναι δυνατόν να προκύψει από τη συνεργασία μεταξύ του ΟΠΕΚ, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και Διεθνών Φόρουμ Ενέργειας για το μέλλον των ενεργειακών τάσεων. Σημαντικός είναι ο ρόλος της ευρείας συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στη βιομηχανία και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη της αγοράς από τους δύο χώρους. Μια συνεργασία που παρατηρείται στις περιπτώσεις κυρίως κοινών δραστηριοτήτων, όπως είναι οι επισκέψεις σε μονάδες όπου εφαρμόζεται τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμμετοχή του ΟΠΕΚ στην πλατφόρμα της ΕΕ μηδενικής εκπομπής ρύπανσης, στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και σε άλλες ομάδες εργασίας σε μεγάλη ποικιλία κοινών θεμάτων, όπως για παράδειγμα η διύλιση, ο ρόλος των βιοκαυσίμων κ.ά.
Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που διαπιστώνουμε ότι από τις συναντήσεις ΕΕ-ΟΠΕΚ απορρέει σημαντικό έργο και ενδεικτικά αναφέρονται δραστηριότητες που έχουν εκπονηθεί υπό την καθοδήγηση των Υπουργών, της Γενικής Γραμματείας και του Επιτρόπου της ΕΕ, από αντίστοιχες Αρχές, σε προηγούμενες συναντήσεις στα θέματα: «Επιπτώσεις της χρήσης βιοκαυσίμων για τη διύλιση πετρελαίου και προδιαγραφές των καυσίμων», «Επίδραση της οικονομικής κρίσης στις επενδύσεις πετρελαίου», «ΕΕ-ΟΠΕΚ Κέντρο Ενεργειακών Τεχνολογιών», «Προοπτικές των τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα των οδικών μεταφορών».
Επιπρόσθετα, ΕΕ και ΟΠΕΚ ξεκινούν από κοινού έρευνα για μια σειρά καίριων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα: «Προκλήσεις για το ανθρώπινο δυναμικό σε βιομηχανία ενέργειας και πετρελαίου», «Η αλλαγή των προτύπων στη διεθνή παραγωγή και κατανάλωση αργού πετρελαίου», «Η παραγωγή πετροχημικών και η αλλαγή στο εμποριο» και «Μέτρα Ενεργειακής Απόδοσης».
Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προγραμματίζουμε τη διοργάνωση Υπουργικής Διάσκεψης στην Κύπρο με αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Στη Διάσκεψη, η οποία έχει οριστεί για τις 9 Νοεμβρίου, θα προσκληθούν να συμμετάσχουν τα κράτη μέλη καθώς και οι γειτονικές μας χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με στόχο την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης για την προώθηση της ασφάλειας των εξορύξεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο συνδυασμός της ενεργειακής ρευστότητας, η κρίση στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και η ανάγκη για διαφύλαξη της ποιότητας του περιβάλλοντος, μας οδηγούν μονόδρομα στην ανάγκη για ανάπτυξη και τη σύσφιξη της μεταξύ μας συνεργασίας μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και συναίνεσης