25/6/12

Παρέμβαση της Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο 25/06/2012

Στο σημερινό, τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πριν την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο. Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή τόνισε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για ολόκληρη την περιοχή, και θα πρέπει να αποφευχθεί. 



Σε σχέση με την Αίγυπτο, υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα, και η ΕΕ ιδιαίτερα θα πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα, οικονομικά και με άλλους τρόπους την πορεία εκδημοκρατικοποίησης της Αιγύπτου και τις κοσμογονικές αλλαγές που παρατηρούνται στη χώρα.

Στην παρέμβαση της η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι οι πρόσφατες εκλογές στην Αίγυπτο αποτέλεσαν ιστορική εξέλιξη, αφού ήταν η πρώτη φορά που ο λαός της Αιγύπτου εξέφρασε ελεύθερα τη βούλησή του. Η πορεία εκδημοκρατικοποίησης της Αιγύπτου θα πρέπει να βασίζεται, μεταξύ άλλων, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και των θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι πρωτοφανείς και θα απαιτήσουν χρόνο, αλλά και την έμπρακτη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία η δρ Μαρκουλλή εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στη χώρα. Επισήμανε ότι περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης κινδυνεύει να οδηγήσει σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο και σε μια ευρύτερη σύρραξη στην περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες. Η χώρα που πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Λίβανος, και θα πρέπει η ΕΕ να εξετάσει τρόπους αποφυγής του ενδεχομένου αυτού. Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης για την ετοιμότητα της χώρας μας να παράσχει βοήθεια στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη για εκκένωση πολιτών από την περιοχή, μέσω Κύπρου.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τον στρατηγικό διάλογο της ΕΕ με το Πακιστάν, τα βήματα που θα πρέπει να ληφθούν από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη για την προώθηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής και την πολιτική της ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, κατά τη διάρκεια του γεύματος συζήτησαν την πρόοδο των διαβουλεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της του Βελγίου και της Δανίας, εν όψει της ανάληψης από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Συναντήθηκε επίσης με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν και του Κατάρ, με τους οποίους συζήτησε διμερή θέματα, και τους ενημέρωσε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Εξάλλου, η δρ Μαρκουλλή συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Σε παρέμβαση της η κα Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Τόνισε την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας, με στόχο την επίτευξη λύσης δύο κρατών, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, παράλληλα με την ανταπόκριση της ΕΕ στις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται μετά την Αραβική Άνοιξη, θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη προς την ισραηλο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.