20/6/12

Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 20/06/2012


Το Γραφείο Προγραμματισμού, ως Διαχειριστική Αρχή των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, διοργάνωσε σήμερα την 6η ετήσια Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή», που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013.


Στην Επιτροπή συμμετείχαν φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στην Επιτροπή συμμετείχαν επίσης, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βασικός ρόλος της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ. Πρωταρχικός στόχος της εν λόγω Συνεδρίας ήταν η αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του κάθε προγράμματος, η έγκριση των Ετήσιων Εκθέσεων Εκτέλεσης για το έτος 2011 καθώς και η έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Επικοινωνίας.
Στη Συνεδρία απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του Γενικού Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού, η κα Χρύσω Μιχαήλ, Διευθύντρια Συντονισμού στο Γραφείο Προγραμματισμού, και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο χαιρετισμό της, η κα Μιχαήλ επεσήμανε την ικανοποιητική πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των Προγραμμάτων αφού, μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί και στα δύο Προγράμματα συνολικά 3.690 έργα τα οποία αντιστοιχούν σε δημόσια δαπάνη ύψους €835 εκ. περίπου. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» έχει ήδη υπερδεσμευτεί, ενώ υπερδέσμευση προγραμματίζεται και στα πλαίσια του Προγράμματος για την Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή με στόχο τη διασφάλιση της πλήρους απορρόφησης. Η κα Μιχαήλ έκανε επίσης ειδική αναφορά στα μέτρα που προωθούνται μέσα από τα Προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης και στην προτεραιότητα που δίδεται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως επίσης και για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Στις εισαγωγικές τους ομιλίες τόσο η κα Χρύσω Μιχαήλ όσο και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημαντική χρονικά στιγμή που πραγματοποιείται η συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης, 10 μέρες πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο. Εκτενής αναφορά έγινε και στις βασικές πρόνοιες των νέων Κανονισμών που θα διέπουν την Πολιτική Συνοχής 2014-2020 και ιδιαίτερα στην προτεινόμενη επικέντρωση των επενδύσεων στους θεματικούς στόχους και προτεραιότητες της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων. Η Διαχειριστική Αρχή επεσήμανε ότι έχει ήδη προβεί σε προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας για τον προγραμματισμό της νέας περιόδου. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγχάρηκαν τις Κυπριακές Αρχές για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει το άρθρο 73 του κανονισμού 10/83 του 2006 για την υπογραφή «Συμφωνίας Εμπιστοσύνης» με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εφαρμόζεται στην Κύπρο.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης ενέκρινε τις Ετήσιες Εκθέσεις Εκτέλεσης για το έτος 2011 καθώς και τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Σχεδίου Επικοινωνίας.
Στην Επιτροπή παρουσιάστηκαν επίσης τα κύρια Αποτελέσματα της Μελέτης Αξιολόγησης για την Πορεία Υλοποίησης των δύο ΕΠ και των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Υλοποίηση του ΕΠ «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα», που εκπονήθηκε από ανεξάρτητους εξωτερικούς αξιολογητές
Παρουσιάστηκε επίσης η πρόοδος στην εφαρμογή των Σχεδίων Χορηγιών που εντάσσονται στο ΕΠ «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και αφορούν στη στήριξη ΜΜΕ και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Τέλος, προβλήθηκε ολιγόλεπτο Φιλμ - Ντοκιμαντέρ με προσωπικές ιστορίες ατόμων που επωφελήθηκαν από Σχέδια Χορηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.