12/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου αναφορικά με τα αποτελέσματα των επαφών του στο Ισραήλ 12/06/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης προέβη σήμερα σε δηλώσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα των επαφών που είχε κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Αρχικά
, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας κ. Shalom Simhon, τον Υπουργό Τουρισμού κ. Stas Misezhnikov, τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων δρα Uzi Landau και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Avigdor Liberman. Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ συναντήθηκε, επίσης, με αρκετούς άλλους παράγοντες στα θέματα της ενέργειας, περιλαμβανομένων εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά στην Κύπρο, καθώς και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου των εταιρειών που ασχολούνται με το φυσικό αέριο. Στις συναντήσεις αυτές, τόνισε, «επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα και η θέληση από πλευράς Ισραήλ για την ανάπτυξη μιας πολυεπίπεδης και πολύπλευρης στρατηγικής συνεργασίας με την Κύπρο, ενώ τέθηκαν και οι βάσεις για συστηματοποίηση και συγκεκριμενοποίηση αυτής της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του εμπορίου».
Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι έγινε μια γενική συζήτηση γύρω από τα θέματα της Συμφωνίας Καταμερισμού για συνεκμετάλλευση των κοινών κοιτασμάτων, η οποία διεξάγεται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό που διαπίστωσα είναι τη διάθεση του Ισραήλ να ολοκληρωθεί το συντομότερο αυτή η συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι συζητήθηκαν, επίσης, τα θέματα των αναγκαίων υποδομών
που θα πρέπει να κατασκευαστούν για να είναι δυνατή η εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταφέροντας στους συνομιλητές του την καταρχήν απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.
Παράλληλα, στις συναντήσεις αυτές, τόνισε, αναζητήσαμε συνέργιες με την ΕΕ και, συγκεκριμένα την προοπτική της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για την υλοποίηση έργων υποδομής που θα μπορούν να τύχουν συγχρηματοδότησης από την ΕΕ. Ήδη, όπως σημείωσε, η Κύπρος έχει καταθέσει τρείς τέτοιες προτάσεις στην ΕΕ. Η μια πρόταση, είπε ο κ. Υπουργός, αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω υποθαλάσσιων αγωγών που θα συνδέουν το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Το δεύτερο μεγάλο έργο, εξήγησε, αφορά την πρόταση για πόντιση καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για σύνδεση των τριών χωρών και, κατ’ επέκταση, της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή, και θα πρέπει να τύχει ολοκληρωμένης επεξεργασίας, σε συνεργασία πάντοτε με το Ισραήλ και την Ελλάδα. Η τρίτη πρόταση, ανέφερε, αφορά στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Λεβαντίνης στην ΕΕ.
Ο κ. Συλικιώτης τόνισε
επίσης ότι στις διήμερες αυτές επαφές του, διερεύνησε την πιθανότητα το Ισραήλ να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος, εάν παραστεί η ανάγκη τελικά να καταφύγουμε σε ενδιάμεση λύση μέχρι την εξασφάλιση της έλευσης του δικού μας φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12. «Αυτό που θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα είναι ότι το ενδεχόμενο αυτό αντικρίστηκε θετικά από τους συνομιλητές μου, οι οποίοι και εισηγήθηκαν τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για συζήτηση της πιθανότητας εξαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Σχετικά με το θέμα, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι οι ομόλογοί του Υπουργοί τον διαβεβαίωσαν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων το Ισραήλ θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως είναι οι εξαγωγές ισραηλινού φυσικού αερίου, αλλά και πιθανές συνεργασίες για προώθηση έργων υποδομής.
«Αυτό που βγαίνει μέσα από τις συναντήσεις είναι ότι στον τομέα της ενέργειας παίρνει, σιγά-σιγά, σάρκα και οστά αυτό που λέμε στρατηγική συνεργασία», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε, επίσης, ότι ανάλογα και στον τομέα του τουρισμού έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και στις δύο χώρες προς αμοιβαίο όφελος. Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διαμόρφωσης κοινών πακέτων προσφορών για τουρίστες από μακρινούς προορισμούς, όπως την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Κορέα.

Όσον αφορά στα θέματα του εμπορίου, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε την επιθυμία του Ισραήλ για ενίσχυση των επενδύσεων στην Κύπρο στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της τεχνολογίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη τα αρμόδια Υπουργεία να στηρίξουν την ενίσχυση της συνεργασίας των αντίστοιχων Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και
μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων, καθώς και την ανταλλαγή επισκέψεων επιχειρηματιών και δημοσιογράφων στις δύο χώρες.
Ερωτηθείς για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της Συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι στις συζητήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα διαπιστώνεται μια θετική προδιάθεση για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία και εξέφρασε την άποψη ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Παράλληλα όμως, επισήμανε και το γεγονός ότι σε κάποια φάση θα πρέπει να εμπλακούν στις συζητήσεις και οι δύο εταιρείες.

Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Κύπρου
προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι και στα Συμβούλια Υπουργών, αλλά και δημόσια, τόνισε ότι από την περιοχή μας μπορεί να δημιουργηθεί ένας τρίτος διάδρομος για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Αυτό, είπε, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι με αγωγό, ενώ ένας άλλος πιο εφικτός τρόπος που μπορεί να προχωρήσει και πιο γρήγορα, είναι μέσω ενός τερματικού υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο. Εξήγησε δε ότι, όπως ξεκαθάρισε και προς τους συνομιλητές του, η απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό είναι ανεξάρτητη από τις όποιες αποφάσεις θα λάβει η Ισραηλινή Κυβέρνηση για αξιοποίηση των δικών τους κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Από εκεί και πέρα όμως, μετάφερα τη βούλησή μας να υπάρξει συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα και έχω διαπιστώσει να αντικρίζεται θετικά μια τέτοια προοπτική», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κατασκευαστεί μόνο ένα τερματικό στην Κύπρο, αντί και δεύτερου στο Ισραήλ, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι είμαστε ανοικτοί να συνεργαστούμε με το Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι είναι δική τους υπόθεση να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Υπάρχουν, εξήγησε, πολλές λύσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία τερματικών σε Κύπρο και Ισραήλ. «Όμως για να εξετάσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Η μία είναι το Ισραήλ να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, που θα το πράξει σύντομα
, και η δεύτερη είναι να θέσουμε τα διάφορα ζητήματα συγκεκριμένα σε Ομάδες Εργασίας και να ξεκινήσει ένας διάλογος», κατέληξε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι
και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση και ο Δεύτερος Γύρος Αδειοδότησης, αλλά και τα διάφορα μέτρα και αποφάσεις που υλοποιούμε, όπως είναι η σύσταση Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, απέδειξαν ότι κινούμαστε συνετά, δομημένα, προγραμματισμένα, αλλά και με γρήγορους ρυθμούς.