2/5/12

Xαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εναρκτήρια τελετή του σεμιναρίου του Ιδρύματος Ραδιομαραθώνιος που απευθύνεται στα στελέχη Ιδρυμάτων/Σπιτιών στην Κοινότητα, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
 
02/05/2012


Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς αποδέχθηκα την πρόσκληση της Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος Ραδιομαραθώνιου έντιμης κας Έλσης Χριστόφια, για να κηρύξω την έναρξη ενός σεμιναρίου το οποίο στοχεύει στην παροχή επιμόρφωσης προς το προσωπικό και τα στελέχη των Ιδρυμάτων/Σπιτιών στην Κοινότητα. Είναι βέβαιο ότι οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν πολύ σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες, αφού στο σεμινάριο θα δώσουν διαφώτιση και ενημέρωση για το θέμα εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
, και ειδικότερα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για παροχή βοήθειας προς τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) εντός της κοινότητας και όχι έξω από αυτή, άρχισαν το 1996 την αποϊδρυματοποίηση της Στέγης «Νέα Ελεούσα» με τη λειτουργία Σπιτιών στην Κοινότητα. Χαρακτηριστικό των Σπιτιών είναι η δημιουργία πολύ μικρών ομάδων ανθρώπων που ταιριάζουν μεταξύ τους, με στόχο να φτιάχνουν μαζί με τους λειτουργούς τους το δικό τους Σπίτι και τη δική τους προσωπική ζωή, βασισμένη στις επιθυμίες, τις προτιμήσεις και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.
Η λειτουργία των Σπιτιών στην Κοινότητα διέπεται από τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (2007), την Έκθεση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (2008), την Πρόταση ενάντια στις Διακρίσεις Ατόμων με Αναπηρίες του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για Άτομα με Αναπηρίες (2008) και τη Διακήρυξη της Μαδρίτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Άτομα με Αναπηρίες (2002) και βασίζεται σε καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών.

Τα Κρατικά Σπίτια στην Κοινότητα σήμερα φιλοξενούν 38 άτομα (35 ενήλικες και 3 ανήλικους
). Τα Σπίτια στην Κοινότητα ορίζονται ως μικρές μονάδες μόνιμης αποκατάστασης ΑμεΑ διαφορετικών ηλικιών τα οποία, είτε με τη συναίνεση των γονιών είτε μετά από απόφαση των αρμοδίων Αρχών, συμβιώνουν όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο προς το συμφέρον τους.
Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες βρίσκεται στο επίκεντρο των αρχών λειτουργίας των Σπιτιών αυτών. Η φιλοσοφία της λειτουργίας των Σπιτιών στην Κοινότητα ΑμεΑ βασίζεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προσομοιάζει με το οικογενειακό με ελαχιστοποίηση των ανικανοτήτων και μειονεξιών τους, βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων τους, καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος, υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων και επίτευξη της ψυχοκοινωνικής τους αποκατάστασης.

Τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Στόχος μας είναι να επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εξάλειψη των φραγμών που τους απομονώνουν από τους άλλους πολίτες
, για να κερδίσουν το δικαίωμα της κοινωνικής αποκατάστασης και ενσωμάτωσης ως ισότιμοι πολίτες, και οι δικές τους ικανότητες, προτιμήσεις και ανάγκες να αναγνωρίζονται στην ιδιαιτερότητά τους για την παροχή βοήθειας προς αυτούς.
Τα Σπίτια είναι επιλεγμένα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ενοίκων
, αλλά δεν είναι «ειδικά κτήρια», δεν διαχωρίζονται από τα άλλα σπίτια της γειτονιάς, και βρίσκονται στον ζωντανό ιστό της κοινότητας.
Σήμερα λειτουργούν οκτώ Κρατικά Σπίτια στην Κοινότητα. Συγκεκριμένα, στην

Επαρχία Λευκωσίας
:
-
Το Σπίτι στον Άγιο Ανδρέα , που λειτούργησε το 1996,
-
Το Σπίτι στα Λατσιά, που λειτούργησε το 1998,
-
Το Σπίτι στην Αγλαντζιά, που λειτούργησε το 2002,
-
Το Σπίτι στην Ακρόπολη, που λειτούργησε το 2004,
-
Ο Άγιος Χριστόφορος Ενηλίκων, που λειτούργησε το 2010,
-
Ο Άγιος Χριστόφορος Ανηλίκων, που λειτούργησε το 2010.
Στην Επαρχία Λεμεσού, το Σπίτι στα Κάτω Πολεμίδια που λειτούργησε το 2006 και στην Επαρχία Αμμοχώστου, το
Σπίτι στο Παραλίμνι, που λειτούργησε το 2008.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει την εθελοντική πρωτοβουλία και ενθαρρύνει τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας, όπως μεταξύ άλλων και τα Σπίτια στην Κοινότητα
. Έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος και των Τοπικών Αρχών στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των προαναφερόμενων μέσα από τα Σχέδια Κρατικής Επιχορήγησης. Η παροχή της κρατικής χορηγίας στοχεύει στην προαγωγή και ενδυνάμωση της εθελοντικής και τοπικής δραστηριότητας στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποκέντρωση, στην καλύτερη ευελιξία και πολυμορφία των υπηρεσιών, στη μείωση των δημόσιων δαπανών αλλά πάνω απ’ όλα στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Στο παρόν στάδιο λειτουργούν δεκαοκτώ Σπίτια στην Κοινότητα τα οποία απευθύνονται προς ΑμεΑ και ηλικιωμένα άτομα και στηρίζονται οικονομικά με ετήσια χορηγία από το κράτος.
Με αυτά τα λίγα λόγια κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του σημερινού σεμιναρίου και εύχομαι στους οργανωτές και στους συμμετέχοντες καλή επιτυχία.


Σημείωση
: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.