9/5/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την Ημέρα της Ευρώπης (9η Μαΐου)
 
09/05/2012


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου εορτάζεται η «Ημέρα της Ευρώπης», σε ανάμνηση του πρώτου βήματος για τη δημιουργία της οντότητας που είναι σήμερα γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έγινε στις 9 Μαΐου 1950. Εκείνη την μέρα ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman διάβασε στον διεθνή τύπο μια δήλωση με την οποία καλούσε τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους σε άνθρακα και χάλυβα ως "το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας". Αυτό που έκανε τη δήλωσή του να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι οι χώρες στις οποίες απευθύνθηκε είχαν καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά η μία την άλλη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου που είχε τελειώσει μόλις πέντε χρόνια πριν. Έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία που επέτρεψε στην οικονομική ένωση έξι μόνο αρχικά ευρωπαϊκών χωρών να γίνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών.

Κάθε χώρα που επιλέγει δημοκρατικά να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσυπογράφει τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Γενικότερη φιλοδοξία είναι να οικοδομηθεί μια Ευρώπη που να σέβεται την ελευθερία και την ταυτότητα όλων των κρατών και των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Ανάμεσα στους βασικούς κοινούς στόχους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκει από το 2004 και η Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβάνονται η προάσπιση και η εμπέδωση της δημοκρατίας, η διασφάλιση της ευημερίας και της αρμονικής και ισόρροπης ανάπτυξης, η κοινωνική προστασία και η ισότητα ανδρών και γυναικών, η υπεράσπιση των αξιών της ανεκτικότητας, του σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης, η προστασία των καταναλωτών και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, υπήρξε ένα σημαντικό
ιστορικό γεγονός, που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον τόπο μας, τόσο στον πολιτικό τομέα, όσο και στην οικονομική ζωή και σε κάθε τομέα ανθρώπινης ανάπτυξης και δράσης. Φέτος μάλιστα, στα πλαίσια της Ευρώπης των ισότιμων ευκαιριών και των ίσων υποχρεώσεων, η Κύπρος θα προεδρεύσει για πρώτη φορά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Ως ενεργό κράτος μέλος η Κύπρος επιθυμεί να προωθήσει την εφαρμογή πολιτικών που είναι προς το συμφέρον του Ευρωπαίου πολίτη. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση μιας Ευρώπης που θα φροντίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα αντιμετωπίζει τις κοινωνικές προκλήσεις που έφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Βασικό μήνυμα είναι η αλληλέγγυα και αποτελεσματική Ευρώπη για τους πολίτες της, η ανάδειξη της αρχής της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενίσχυση μέτρων αλληλεγγύης προς τους πολίτες της.
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες

Εορτάζοντας σήμερα την Ημέρα της Ευρώπης, τιμούμε τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής
ενοποίησης και προσδοκούμε ότι τα οράματα που συνδέουν τους λαούς της Ευρώπης θα μπορέσουν κάποτε να πραγματοποιηθούν στην ολότητά τους. Ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα αρκετοί πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναζητούμε τις προτάσεις που θα συνεχίσουν να οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ειρήνη, την πρόοδο, την ευημερία και την ισότιμη συμμετοχή όλων των κατοίκων της στα αγαθά της τεχνολογικής προόδου και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, προσβλέπουμε σε μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική στο πλαίσιο όπου όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, να ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα, σε μια κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα, σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.