13/5/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της πλατείας Ακακίου και των κτηρίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου
 
13/05/2012


Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου και η συγκίνηση μου, που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σ αυτήν την πραγματικά παγκοινοτική, σημαντικότατη για την κοινότητά σας τελετή, για να εγκαινιάσουμε τα δύο νέα στολίδια της κοινότητας Ακακίου: την καινούργια πλατεία και το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Το πρώτο έργο που αφορά στην «Ανάπλαση της Πλατείας Ακακίου» προωθήθηκε και υλοποιήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ως ένα πολεοδομικό έργο με στόχο την αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου. Αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το οποίο βασίζεται στις σύγχρονες αρχές του πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Το τελικό προϊόν, που πλέον αποτελεί την καινούργια κεντρική πλατεία της κοινότητάς σας, θα αποτελέσει μαζί με το νέο κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου σήμα κατατεθέν για την κοινότητα, προσδίδοντάς της ένα σύγχρονο χαρακτήρα
. Ο χαρακτήρας αυτός είναι πλήρως εναρμονισμένος με το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον, την κλίμακα και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η νέα πλατεία αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα χώρο έλξης για όλους τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής.
Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια η αξία και η σημασία των δημόσιων χώρων άρχισε να επανεξετάζεται ουσιαστικά. Τα πάρκα, οι πλατείες και οι χώροι πρασίνου διαπιστώθηκε ότι μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον συνεκτικό κοινωνικό ιστό που θα προσδώσει στον κυπριακό δημόσιο χώρο ένα νέο ρόλο. Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν κτήμα όλων των πολιτών και ως Κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μέσα σε λειτουργικούς και σύγχρονους δημόσιους χώρους ο πολίτης μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό του με την ευρύτερη κοινωνία.

Για τον λόγο αυτό, η διαχείριση του δημόσιου χώρου θεωρείται από το
κράτος καθοριστικής σημασίας από πολεοδομική, χωροταξική, πολιτιστική και κοινωνική άποψη. Πολλοί δημόσιοι χώροι χρειάστηκε να επαναπροσδιορισθούν για να αποκτήσουν χαρακτήρα και ταυτότητα.
Σε μια μεσογειακή χώρα όπως η Κύπρος, της οποίας το κλίμα
προωθεί το πρότυπο του «αίθριου βίου», οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι μπορούν και πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής καθημερινότητάς μας.
Καταγράφοντας την ανάγκη αυτή, το κράτος προσπαθεί και ανταποκρίνεται άμεσα και ουσιαστικά, επενδύοντας σημαντικά κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημιουργία ή τον επανασχεδιασμό δημοσίων υπαίθριων χώρων κοινής ωφέλειας
. Είτε αυτοί αφορούν πλατείες, πεζοδρόμους, διαμορφώσεις παραλιακών μετώπων, είτε πάρκα, παιδικές χαρές και οργανωμένους χώρους πρασίνου.

Το έργο της «Ανάπλασης της Πλατείας Ακακίου» που εγκαινιάζουμε σήμερα έχει στοιχίσει €1.400.000. Υλοποιήθηκε ως Πολεοδομικό Έργο με την κρατική συνεισφορά να ανέρχεται στα 2/3 της συνολικού κόστους και την κοινοτική συνεισφορά να καλύπτει το υπόλοιπο 1/3 του κόστους.

Η συνεισφορά του κράτους ξεπερνά τις €900.000 και αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στέκεται πάντοτε δίπλα σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και στήριξης της κοινότητας.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου καθώς και τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως που είχαν την ευθύνη του συντονισμού και της παρακολούθησης του έργου αυτού, τους κυβερνητικούς φορείς και τις διάφορες Υπηρεσίες που συνέβαλαν στην υλοποίησή του, το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την επίβλεψη του έργου και φυσικά την κατασκευαστική εταιρεία που είχε την ευθύνη της κατασκευής του.

Τέλος, θα ήθελα να στραφώ προς όλους εσάς, για τους οποίους σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ο νέος αυτός χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα, και να σας προτρέψω να τον αγαπήσετε, να τον αξιοποιήσετε και να τον προστατεύσετε.

Η εικόνα, η αισθητική και η ποιότητα των δημόσιων χώρων αντικατοπτρίζουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο το επίπεδο ζωής και τον πολιτισμό των κατοίκων ενός τόπου, ενώ συνάμα καθιστούν την περιοχή αισθητικά ελκυστικότερη, λειτουργώντας ως μια κινητήρια δύναμη για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στις μέρες μας δεν είναι λίγα τα φαινόμενα καταστροφής και σύλησης ιερών δημοσίων χώρων, διότι κάθε δημόσιος χώρος είναι ιερός αφού αποτελεί κτήμα της κοινωνίας. Σας καλώ να τους προστατεύετε και να επαγρυπνείτε.

Το δεύτερο έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι τα Γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου. Η δημιουργία κοινοτικών κτηρίων υπήρξε το όραμα των Χωριτικών Αρχών και των Κοινοτικών Συμβουλίων από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Υπήρξε μια επιτακτική ανάγκη που επέβαλε η αλματώδης ανάπτυξη της κοινότητας Ακακίου μετά την τουρκική εισβολή καθώς και η επιθυμία για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των κατοίκων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Είμαι παρατηρητής και συμμέτοχος της προσπάθειας για ανάπτυξη της κοινότητάς σας από το ʼ74. Οι επισκέψεις μου είναι συχνές, τα αιτήματα γίνονται συχνά. Είχα πάντα καλό αυτί στα αιτήματα και χαίρομαι μαζί σας για τις επιτυχίες της κοινότητάς σας.

Η προσπάθεια άρχισε με την απόκτηση γης. Ακολούθησε το 2000 η ανάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης σε συνδυασμό με τη μελέτη για την πλατεία. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών, άρχισαν στις αρχές του 2010 οι εργασίες ανέγερσης των κτηρίων από την κατασκευάστρια εταιρεία.


Το κτήριο περιλαμβάνει ισόγειο με μεγάλο χώρο υποδοχής για άμεση επικοινωνία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των κατοίκων. Στο υπόγειο προβλέφθηκαν χώροι στάθμευσης, ταχυδρομείο και αποθηκευτικός χώρος ενώ στον όροφο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 150 ατόμων καθώς και βοηθητικοί χώροι για τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Το κόστος του έργου ανήλθε στα 966.000 ευρώ και η κυβερνητική συνεισφορά με βάση τα ισχύοντα κριτήρια ήταν 433.000 ευρώ. Επιπλέον παραχωρήθηκε από την Κυβέρνηση ποσόν 30.000 ευρώ για την κατασκευή χώρων στάθμευσης.
Στόχος μας είναι τα Κοινοτικά Κτήρια και Γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου να αποτελέσουν ένα σύγχρονο χώρο σε κομβικό σημείο στην κοινότητα ο οποίος να ικανοποιεί απόλυτα την ανάγκη για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών όχι μόνο στους Ακακιώτες αλλά και στους κατοίκους της γύρω περιοχής. Ταυτόχρονα θα είναι ένας χώρος που θα ανταποκρίνεται στις εργασιακές απαιτήσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και του προσωπικού του
.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια
, και παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επαρχιακής Διοίκησης έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά για την υλοποίηση διαφόρων αναπτυξιακών έργων στην περιοχή όπως η ασφαλτόστρωση δρόμων, η κατασκευή πεζοδρομίων και αντιπλημμυρικών και άλλων εξωραϊστικών έργων. Παράλληλα προγραμματίζονται περισσότερα έργα για τα επόμενα χρόνια όπως η περαιτέρω βελτίωση των αγροτικών δρόμων, η επέκταση του κοιμητηρίου και η αναστήλωση του παραδοσιακού νερόμυλου Ιακωβίδη και η μετατροπή του σε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
Σημαντικό έργο για την κοινότητα Ακακίου είναι και το Κοινό Αποχετευτικό Σύστημα με τις κοινότητες Περιστερώνας και Αστρομερίτη το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει ήδη κατασκευαστεί το κοινό αποχετευτικό δίκτυο με κόστος της τάξης των 8 εκ. ευρώ ενώ η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το 2015 με προϋπολογιζόμενο κόστος τα 21.300.000 ευρώ.


Άκουσα με κατανόηση τα αιτήματά σας. Λυπούμαι να πω ότι, ενώ συμφωνώ πλήρως, θα έχουμε δυσκολίες ένεκα της οικονομικής κρίσης. Οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και είμαι σίγουρος ότι σύντομα τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν για το καλό της κοινότητας.

Φίλες και φίλοι,

Τα Κοινοτικά Γραφεία Ακακίου δεν είναι μόνο ένα κτήριο. Μαζί με τα άλλα έργα υποδομής δίνει το στίγμα για την πορεία της κοινότητας Ακακίου τα τελευταία χρόνια. Μια δυναμική πορεία ανάπτυξης και προόδου. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην αποπεράτωση του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα και το οποίο εύχομαι να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες δράσεις και έργα με σκοπό την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των κατοίκων της κοινότητας. Θέλω επίσης να συγχαρώ τον κ. Ανδρέα Χατζηγιάννη για την ουσιαστική στήριξη των έργων με τη γενναιόδωρη οικονομική του συνεισφορά της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Παραδίδουμε λοιπόν επίσημα σήμερα αυτά τα δύο έργα στους κατοίκους της περιοχής με την ίδια αγάπη και προσοχή με την οποία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν.
Καλορίζικα!