13/5/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στη Δευτερά
 
13/05/2012


Θέλω να ευχαριστήσω την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής για την πρόσκληση να χαιρετίσω την εκδήλωση που διοργανώνει για την Εργατική Πρωτομαγιά. Λόγω σοβαρών ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ, δυστυχώς, να παρευρεθώ προσωπικά. Προς τούτο προσδοκώ την κατανόησή σας. Θέλω, όμως, για άλλη μια φορά, να διαβεβαιώσω για την εκτίμηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και ιδιαιτέρως προς τον Μητροπολίτη Ησαΐα, ο οποίος με το έργο του ανταποκρίνεται επάξια στον ρόλο του ως πνευματικός ηγέτης.
Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πρωτοπόρους που αγωνίστηκαν ενάντια σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διεκδίκησαν αξιοπρεπή εργασία και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ώστε να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο κοινωνικής προστασίας, προόδου και ευημερίας. Ταυτόχρονα, στέλλουμε θερμό χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους στους οποίους εκφράζουμε την ειλικρινή μας εκτίμηση για την τίμια εργασία τους και τον καθημερινό τους μόχθο στον αγώνα τους για προκοπή και για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας.

Η φετινή Πρωτομαγιά συνεχίζει να βρίσκει τους εργαζόμενους εν μέσω συμπληγάδων, αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της σημαντικής, για τα κυπριακά δεδομένα, αύξησης της ανεργίας. Η ένταση και η διάρκεια της κρίσης έφερε στο προσκήνιο διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας και διόγκωσε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην κυπριακή οικονομία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι προκλήσεις γίνονται ακόμη πιο έντονες, αφού απαιτούνται αποφάσεις και πολιτικές για λύσεις ισορροπημένες και κοινωνικά αποδεκτές, λύσεις που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και ταυτόχρονα να διαφυλάσσουν θεσμούς και τις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν και παραμένει προσηλωμένο στη διασφάλιση του δικαιώματος του κάθε πολίτη για αξιοπρεπή εργασία σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας. Έμπρακτα, με σειρά από παρεμβάσεις και σχέδια, ενεργούμε για περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, για στήριξη της απασχόλησης και επαγγελματική καθοδήγηση των ανέργων, αλλά και για παροχή βοήθειας σε όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε δεινή θέση. Στηρίζουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αυξήσαμε τις κοινωνικές παροχές. Εγκαινιάσαμε σχέδια στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, παραχωρήσαμε το πασχαλινό επίδομα, υιοθετήσαμε νέα στεγαστικά σχέδια, σχέδια φοιτητικής μέριμνας κ.ά. Αναβαθμίσαμε τις πολιτικές μας και τα σχέδια για άτομα με αναπηρίες, καθώς επίσης και για λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Παράλληλα, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στη μείωση της ανεργίας με σχέδια πρόσληψης ανέργων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους. Σχεδόν 9 χιλιάδες άνεργοι βρήκαν απασχόληση μέσα από τα σχέδια μας αυτά. Ενισχύσαμε την προστασία των ευάλωτων εργαζομένων μέσα από τη διεύρυνση των επαγγελμάτων για τα οποία καταβάλλεται κατώτατος μισθός και αυξήσαμε το επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν δικαιούται κανένας να μένει αδιάφορος στα προβλήματα που καθημερινά ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και
, προπάντων, αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους. Η χριστιανική αγάπη και πνευματικότητα δεν αφήνουν περιθώρια απάθειας και αδιαφορίας μπροστά σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και διάκρισης που μειώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στιγματίζουν τον πολιτισμό μας. Και είναι, ομολογουμένως, ευτύχημα που αυτό το αίσθημα ποιμαντικής και πνευματικής ευθύνης της Εκκλησίας μετουσιώνεται σε πράξη, χάρη στην ευσπλαχνία άξιων ιεραρχών όπως ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής. Χαιρετίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες με τις οποίες η Εκκλησία συμμετέχει, αποδίδοντας τη δέουσα τιμή προς όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται και σήμερα ακόμη ενάντια στην εκμετάλλευση και κατάφεραν και καταφέρνουν να οδηγούν την κοινωνία και τον άνθρωπο μπροστά. Η συμμετοχή της Εκκλησίας, μαζί με την Πολιτεία και την κοινωνία, στην έκφραση τιμής προς τους αγωνιστές των πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών οι οποίοι επέλεξαν δρόμο δύσβατο και τραχύ ώστε ο κάθε εργαζόμενος να απολαμβάνει την αξιοπρέπεια και την ευημερία που αρμόζει είναι αξιοπρόσεκτη, αξιέπαινη και σημαντική. Και είναι, επίσης, με ιδιαίτερη ευαρέσκεια που επισημαίνω ότι η εκδήλωση αυτή έχει πλέον καθιερωθεί και στέλλει σωστά μηνύματα γύρω από τις ανθρώπινες αξίες, γύρω από την αλληλεγγύη και την ευημερία, γύρω από τους δυσπραγούντες και αδύνατους.
Για άλλη μια φορά, εκφράζω την ευαρέσκεια της Πολιτείας με την αναμονή για συνέχιση του υψηλού έργου που επιτελείτε.

Σημ.
: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού η Ανώτερη Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων κα Μαρίνα Ιωάννου.