16/5/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ
 
16/05/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα συναντηθεί και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου σήμερα και πρόσθεσε ότι κατά τις δυο τελευταίες ημέρες συνομιλούσε με τους εκπροσώπους των δυο ηγετών. Ανέφερε επίσης: «Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια εικόνα για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, προφανώς με τις δυο πλευρές να εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά. Χρειάζεται να ακούσουμε τις απόψεις και των δυο και να περάσουμε μηνύματα προς τη μια και την άλλη. Και διεξάγουμε διπλωματία του πήγαινε – έλα, όχι μόνον εγώ, αλλά και μέλη της ομάδας μου στα Ηνωμένα Έθνη. Ελπίζουμε να έχουμε καλή πρόοδο».


Ερωτηθείς εάν ο Γενικός Γραμματέας είναι ακόμα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης το καλοκαίρι, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν έχει μιλήσει μαζί του κατά τις τελευταίες εβδομάδες, πρόσθεσε, ωστόσο
: «Η άποψη του Γενικού Γραμματέα όταν είχα συνομιλήσει μαζί του την τελευταία φορά ήταν ότι η πολυμερής πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. Είναι μέρος της διαδικασίας, μέρος της ημερήσιας διάταξης. Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την πολυμερή διάσκεψη, αλλά πρέπει να βρούμε μια κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντοτε έλεγε ότι πρέπει να επιλυθούν τα εσωτερικά θέματα προτού προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στην πολυμερή διάσκεψη, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν πάντα πολύ πιο ενθουσιώδης να γίνει μια πολυμερής διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν και επιθυμούσε να καθοριστεί μια ημερομηνία άμεσα.

Ο Γενικός Γραμματέας τα εξετάζει όλα αυτά και θα δούμε τί μπορεί να γίνει».


Ερωτηθείς για την απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να μην επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ είπε
: «Ο Πρόεδρος μού ξεκαθάρισε ότι θέλει να συνεχίσει με τη διαδικασία όσο μπορεί καλύτερα. Νομίζω ότι νιώθει, και εγώ νιώθω, πως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του έχουν επιτευχθεί πολλά και θέλει να προσπαθήσει να διατηρήσει τη δέσμευσή του για επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέχρι την ημέρα που θα τερματιστεί η Προεδρία του, που είναι του χρόνου το Φεβρουάριο.

Στα Ηνωμένα Έθνη εργαζόμαστε, στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με οποιονδήποτε είναι ο Πρόεδρος. Δεν είναι θέμα που αφορά τα Ηνωμένα Έθνη αυτό. Ενόσω είναι ο Πρόεδρος (Χριστόφιας), αυτός είναι ο Πρόεδρος και δεν υπάρχει κάποιος άλλος. Δεν εργαζόμαστε πάνω στη βάση του αν πιστεύουμε ότι είτε ο άλφα είτε ο βήτα θα γίνει ο επόμενος Πρόεδρος. Δεν έχουμε ιδέα ποιός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Η δουλειά μας είναι να εργαζόμαστε με τον εκάστοτε Πρόεδρο και είχαμε μια ευτυχή σχέση με τον κ. Χριστόφια την περίοδο που είναι Πρόεδρος και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται πάνω στο Κυπριακό και προσβλέπουμε να εργαστούμε μαζί του και τους επόμενους εννιά μήνες
».