27/5/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του παρακαμπτήριου δρόμου Κελλακίου – Επταγώνειας
 
27/05/2012


Είναι με μεγάλη μου χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση των φίλων Κοινοταρχών της περιοχής και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για να τελέσω τα εγκαίνια του παρακαμπτήριου δρόμου Κελλακίου – Επταγώνειας ο οποίος έχει πρόσφατα αποπερατωθεί.
Αισθάνομαι πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση κάθε φορά που ολοκληρώνουμε τέτοια έργα και συμβάλλουμε με τον τρόπο αυτό στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω του εκσυγχρονισμού της συγκοινωνιακής μας υποδομής
. Σταδιακά ολοκληρώνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στον λαό σε μια περίοδο πραγματικά μεγάλων δυσκολιών λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων συνάδει πλήρως με τη δική μας φιλοσοφία, ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ενίσχυση της ανάπτυξης και με εμμονή μόνο στη λιτότητα. Το γεγονός ότι τέτοια και τόσα έργα υλοποιούνται μέσα σε δύσκολες συνθήκες είναι απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης να παράγει ουσιαστικό έργο παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες.

Σήμερα παραδίδουμε στους συμπολίτες μας ένα σημαντικό έργο, το οποίο όχι μόνο θα συμβάλει στην άνετη και ασφαλή διακίνηση των κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής, αλλά και θα εξυπηρετεί όλους ανεξαίρετα τους πολίτες του τόπου.
Εδώ ακριβώς έγκειται και η μεγάλη σημασία και προσφορά τέτοιων έργων, τα οποία στην πράξη εξυπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας και του λαού.

Η κατασκευή ενός σύγχρονου, ασφαλούς και άνετου οδικού δικτύου είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας, γιατί στην Κύπρο ο κύριος τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων ή προσώπων γίνεται μέσω των δρόμων και των οχημάτων. Το οδικό δίκτυο αποτελεί σημαντικό μέρος της υποδομής της χώρας μας και γι’ αυτό δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ να αναβαθμίζεται , ούτως ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο επηρέασε φυσιολογικά και την Κύπρο. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε την κρίση εδώ στην Κύπρο με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος. Δυστυχώς, η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική αγορά αποτελεί σήμερα το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας και μας έχει εξαναγκάσει στη λήψη μέτρων ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς καταστροφικές παρενέργειες για την κυπριακή οικονομία. Με σύνεση και προγραμματισμό προωθούμε εκείνα τα αναπτυξιακά έργα που μπορούν να προσδώσουν νέα δυναμική και προοπτική στην οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας μας.

Τέτοιο είναι και το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα. Ένας δρόμος που αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού του οδικού μας δικτύου και αποτελεί τμήμα του δρόμου Λεμεσού – Μελίνης, κοντά στις κοινότητες Κελλακίου και Επταγώνειας.

Ο δρόμος παρακάμπτει τα χωριά Κελλάκι και Επταγώνεια και συντομεύει σημαντικά το χρόνο διακίνησης της τροχαίας κυκλοφορίας σε σύγκριση με τον υφιστάμενο παλιό δρόμο ο οποίος είχε πολλές επικίνδυνες στροφές και ήταν πιο στενός .

Θέλω , επίσης, να τονίσω ότι το έργο αυτό σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και ως εκ τούτου δόθηκε μεγάλη σημασία στην περιβαλλοντική πτυχή του, στοχεύοντας στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την αναβάθμιση του δρόμου είναι πολλά , με κυριότερα την εξοικονόμηση χρόνου, την εξοικονόμηση καυσίμων, τη μείωση των ρύπων και την άνετη και ασφαλή διακίνηση, μειώνοντας έτσι και την ταλαιπωρία του κόσμου.

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου , θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. Ιδιαίτερα συγχαίρω τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων που επέβλεψαν με επιτυχία την υλοποίησή του. Ευχαριστίες εκφράζω επίσης και σε όλα τα Κυβερνητικά Τμήματα και τις Αρχές Κοινής Ωφέλειας που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω επίσης και στους κατασκευαστές του έργου, που κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο με επιτυχία και χωρίς καθυστερήσεις.

Τέλος , θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες μου ευχαριστίες στις κοινότητες της περιοχής για τη συνεργασία και την κατανόηση που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου καθώς και για τη συμβολή τους στην προώθηση και υλοποίησή του.