16/5/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Γυμνασίου Πετράκη Κυπριανού, στη Λάρνακα
 
16/05/2012


Η πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια του Γυμνασίου Πετράκη Κυπριανού μου προσφέρει χαρά και ικανοποίηση. Η ανάγκη των κατοίκων της περιοχής Προδρόμου, Αγ. Ιωάννη, Συνοικισμών Αγ. Αναργύρων, Τριφυλλιών και Τσιακκιλερού καθώς και μέρους της Λεωφόρου Στρατηγού Τιμάγια για αναβάθμιση των σχολικών υποδομών για τα παιδιά τους πλέον υλοποιείται. Κοινοί στόχοι και κοινές προσπάθειες έφεραν αποτελέσματα. Ένα νέο σχολείο κτίστηκε για να αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο κτίριο του Διανέλλειου Γυμνασίου του οποίου ο κύκλος έχει ολοκληρωθεί. Ένα νέο σχολείο αποτελεί μια νέα ελπίδα για τα παιδιά μας μέσα από τις πραγματικά πολύπλοκες απαιτήσεις των καιρών.
Το νέο αυτό σχολείο προσδίδει αίγλη στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας και αποτελεί ιδιαίτερο καύχημα για την ενορία του Αγίου Ιωάννη στην οποία γεννήθηκε ο Πετράκης Κυπριανού. Ο ήρωας αποτελεί πρότυπο αγωνιστικότητας και θυσίας για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Το καλύτερο μνημόσυνο, η μεγαλύτερη καταξίωση και τιμή για τον ήρωα είναι ο αγώνας για μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, για ένα καλύτερο μέλλον στον μαρτυρικό αυτό τόπο.

Σήμερα εγκαινιάζουμε ακόμα ένα εκπαιδευτήριο που ιδρύθηκε για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των μαθητών, των καθηγητών, των γονιών και της ευρύτερης κυπριακής κοινωνίας. Εγκαινιάζουμε ένα σχολικό κτίριο που θα εξυπηρετεί ευγενικές προοπτικές και συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους.

Το κράτος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη συνολική δαπάνη του έργου που ανέρχεται σχεδόν στα επτά εκατομμύρια ευρώ. Το σχολείο διαθέτει 18 αίθουσες διδασκαλίας, εννέα σύγχρονα εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα, δύο αίθουσες ειδικής διδασκαλίας και μία για ξένες γλώσσες, κοινόχρηστους χώρους, γήπεδα αθλοπαιδιών, ειδική αίθουσα ψυχαγωγίας για τους μαθητές και κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων. Στους διαδρόμους του σχολείου υπάρχουν ντουλάπια για τους μαθητές, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών σχολείων. Ταυτόχρονα, σε μέρος του κτιριακού συγκροτήματος στεγάζονται και τα γραφεία της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας.

Τα εγκαίνια ενός νέου σχολείου είναι ακόμα μια απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η παρούσα Κυβέρνηση στην παιδεία του τόπου, την οποία θεωρεί ύψιστη προτεραιότητα. Γιατί η παιδεία αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το παρόν και το μέλλον, για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας. Είναι για τον κάθε άνθρωπο το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό και ως τέτοια πρέπει να διασφαλίζεται ισότιμα για όλους τους πολίτες με την παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο.

Η παιδεία μας είχε εδώ και χρόνια ανάγκη μια συνολική, προοδευτική, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρήσαμε με ταχύτερους από κάθε άλλη φορά ρυθμούς, με αλλαγές και αποφάσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και αφορούν σε όλες τις βαθμίδες του. Με βήματα ουσιαστικής μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη επιτυγχάνουμε σήμερα τις αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό στην παιδεία που θα αποτελέσουν το διαβατήριο εισαγωγής των νέων της Κύπρου στην κοινωνία της δικαιοσύνης, της δημιουργίας, της ισότητας και της γνώσης.

Στόχος μας είναι ένα δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο το οποίο θα διαμορφώνει ανθρώπους με επαρκείς γνώσεις από όλες τις επιστήμες και θα αναπτύσσει όλες εκείνες τις ιδιότητες που χαρακτηρίζουν έναν δημοκρατικό πολίτη στον 21ο αιώνα. Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι να διαμορφώνουμε ανθρώπους που να γνωρίζουν πώς θα μαθαίνουν συνεχώς, αφού ζούμε στην εποχή της έκρηξης της γνώσης και της τεχνολογίας.
Με τη σταδιακή εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων στα σχολεία προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και την εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία από τη φετινή σχολική χρονιά, το νέο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο μετατρέπεται από όραμα σε πραγματικότητα. Ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώνουν την παιδική και τη νεανική ηλικία ως τις πιο δημιουργικές και ευτυχισμένες περιόδους της ανθρώπινης ζωής, κάτι που, δυστυχώς, για πολλά χρόνια δεν συνέβαινε.

Πέρα από τη σταδιακή εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα και αποφάσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και αφορούν σε όλες τις βαθμίδες του. Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για το οποίο εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, τη μείωση του αριθμού των μαθητών στους 25 ανά τμήμα, την επέκταση των επιτυχημένων θεσμών των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και του Ανοικτού Σχολείου, την απόφαση για λειτουργία Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό και τη συνέχιση της επιχορήγησης όλων των μαθητών της Β’ Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ακόμα την απόφαση για ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2013, τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε τρία Ιδιωτικά Πανεπιστήμια (Frederick University, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), την αυτονόμηση του ΤΕΠΑΚ και την αναδιάρθρωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Επίσης, μια σημαντική απόφαση που λάβαμε πρόσφατα αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία η οποία έρχεται να καλύψει ένα κενό που υφίσταται μεταξύ λυκείου και τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα δώσουν την ευκαιρία σε απόφοιτους μέσης εκπαίδευσης, αλλά και σε άνεργους και εργαζόμενους που θέλουν αλλαγή στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, να συμμετέχουν σε ένα από τα προγράμματα τους τα οποία θα λειτουργήσουν σε όλες τις επαρχίες. Τα προγράμματα αυτά θα είναι σύγχρονα, ευέλικτα και υψηλού επιπέδου. Μεταξύ των πρώτων προγραμμάτων που θα προσφερθούν θα περιλαμβάνονται προγράμματα τα οποία σχετίζονται με το φυσικό αέριο και τις ανάγκες που δημιουργούνται για εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό στον τομέα αυτό.

Αναμένουμε την οριστική κατάληξη του διαλόγου για τα νέα ωρολόγια προγράμματα της Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να εφαρμοστούν στα Γυμνάσια από τη νέα σχολική χρονιά. Με την αναδιάρθρωση του Γυμνασίου και με τη δημιουργία Γενικού και Τεχνολογικού Λυκείου θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η εκπαιδευτική βαθμίδα, θα αυξηθεί το κύρος του απολυτηρίου του Λυκείου, θα μειωθεί η προκατάληψη για τη Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και θα επιλυθούν πολλά λειτουργικά προβλήματα του Ενιαίου Λυκείου.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Το καινούριο σας σχολείο, που έχω τη χαρά να εγκαινιάζω σήμερα, οικοδομήθηκε για να ικανοποιήσει τις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες. Η Πολιτεία το παραδίδει σε σας, τους μελλοντικούς πολίτες του τόπου μας, με σκοπό να συμβάλει στον ύψιστο δυνατό βαθμό στην υλοποίηση των δικών σας ευγενικών φιλοδοξιών και οραμάτων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα το αγαπάτε και θα το φροντίζετε ως το δεύτερο σας σπίτι. Είμαστε, επίσης, βέβαιοι ότι με τη βοήθεια των καθηγητών και των γονιών σας και τη δική σας συστηματική προσπάθεια θα κατακτήσετε τις υψηλές αξίες του ανθρωπισμού, της αγάπης και της αλληλεγγύης. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι εδώ και 38 χρόνια ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και ότι όλοι έχουμε χρέος ιερό να αγωνιζόμαστε για την απαλλαγή της από την κατοχή και την επανένωσή της.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα το Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού και εκφράζω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου. Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου καθώς επίσης και τη Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου που εργάστηκαν με ενθουσιασμό και ζήλο και έθεσαν γερά τα θεμέλια αξιοποίησής του από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του. Συγχαίρω, τέλος, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που είχαν τη γενική ευθύνη για την προώθηση και την εποπτεία της ανέγερσης του κτιριακού αυτού συγκροτήματος καθώς και τους μηχανικούς, αρχιτέκτονες, εργολάβους και όλους όσοι εργάστηκαν για την αποπεράτωση του έργου.

Στους μαθητές και μαθήτριες, τη Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.