8/5/12

Συναντήσεις της Υπουργού Εσωτερικών στο Βερολίνο
 
08/05/2012


Η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου συναντήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό της κ. Hans-Peter Friedrich. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς διμερών επαφών της Υπουργού Εσωτερικών με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Υπουργείου Εσωτερικών εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, η κα Μαύρου ενημέρωσε τον ομόλογό της για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, στην ολοκλήρωση της συζήτησης του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020, στην ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής καθώς και στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην ΕΕ. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στα θέματα αυτά καθώς και για τον τρόπο διαχείρισής τους από την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία. Η Υπουργός ανέφερε στον ομόλογο της ότι προσδοκεί στενή μεταξύ τους συνεργασία έτσι ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στα θέματα που θα διαχειριστεί η Κύπρος κατά το εξάμηνο της Προεδρίας της προς όφελος της ΕΕ στο σύνολό της. Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε την κα Μαύρου για την πρωτοβουλία της να τον συναντήσει για να τον ενημερώσει για τις προτεραιότητες της Κύπρου. Παράλληλα, ο κ. Friedrich διαβεβαίωσε την κα Μαύρου ότι πρόθεση της Γερμανίας είναι να συνεργαστεί στενά με την Κύπρο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της με στόχο την επίτευξη προόδου στα θέματα που αφορούν στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Βερολίνο, η Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στην ομιλία της με θέμα «Η Κύπρος προ της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ», η οποία διοργανώθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κίνημα Γερμανίας, η κα Μαύρου ανέφερε ότι για την Κύπρο η ανάληψη για πρώτη φορά της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί ιστορική πρόκληση. «Αναγνωρίζουμε πλήρως τις δυσκολίες και το τεράστιο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε, ιδιαίτερα ένεκα της χρονικής συγκυρίας, αλλά παρά τις δυσκολίες, η Προεδρία για εμάς είναι ταυτόχρονα και μια μοναδική ευκαιρία για να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ανέφερε η κα Μαύρου. Στόχος μας, συνέχισε η κα Υπουργός, είναι μια καλύτερη Ευρώπη, υπό την έννοια της εφαρμογής πιο αποτελεσματικών και πιο αλληλέγγυων πολιτικών που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα. Στη συνέχεια η κα Υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και σε συζήτηση που ακολούθησε αντάλλαξε απόψεις με τους συμμετέχοντες. Από πλευράς τους οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων ευχαρίστησαν την Κύπρια Υπουργό για την παρουσίαση αλλά και για την ευκαιρία που τους δόθηκε να της μεταφέρουν τις δικές τους απόψεις.

Η κα Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο Τετάρτη.